Szakdolgozat témaválasztás: így találd meg a hozzád illőt! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Szakdolgozat témaválasztás: így találd meg a hozzád illőt!

Azt gondoltad a félévente ismétlődő vizsgaidőszakok az egyetemi éveid legnehezebb időszakai? Akkor még nem írtál szakdolgozatot! Ennek megírásán minden egyetemistának túl kell esnie tanulmányainak végéhez közeledvén. Azonban ha megtalálod a szívedhez közelálló, és jó témát hozzá, akkor akár kellemes kutatómunka is lehet belőle. Azért, hogy számodra se rémálom legyen ennek megírása, most adunk 5 mankót, hogy minden flottul sikerüljön:

IQfactory szakdolgozat téma

  1. Válassz jó konzulenst!

Őt még azelőtt kell megválasztanod, hogy belekezdtél volna a szakdolgozatod megírásába, ezért is mindenképpen fontos, hogy megfelelő konzulenst találj. Először is ügyelj, hogy a te szakodon legyen tanár, hiszen a szakdolgozatod tartalmának is egyetemi szakodhoz kell passzolni a témakörében. Így a szakmai és tartalmi háttérben, valamint a forrásokban is nagy segítségedre lehet a konzulensed. Nem utolsó sorban jó, ha alapból olyan embert keresel, akivel esetleg előző tantárgy keretében megismerkedtél már, és megvolt a kölcsönös szimpátia.

 

  1. Keress olyan témát, ami közel áll a szívedhez!

Választott témád kutatása közben először is két dologra figyelj oda: az első, hogy témád mindenképpen aktuális és nem elavult problémát járjon körbe; a második, hogy tanult szakodhoz tartalmilag is passzoljon. Ha ezek megvannak, akkor elkezdhetsz kutatni, hogy, melyek azok a témakörök amik a magánéletben is foglalkoztatnak, így akár számodra is kellemes időtöltéssé fog válni a kutatómunka és a forráselemzés. Próbálj meg minél több lehetséges témakört összegyűjteni, így könnyebb lesz leszűkíteni az igazira.

 

  1. Szelektálj!

Miután terjedelmes kis listát gyűjtöttél össze egyedül vagy konzulensed segítségével szakdolgozatodhoz, kezdj el egyesével kísérletezni velük. Írd melléjük, hogy milyen kisebb topikokra tudod lebontani. Ilyenkor minél többfelé ágazik tovább egy kérdéskör, annál jobb a téma. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy előtted lehetőleg nem sokan dolgozták-e már ki, vagy ennek pont ellenkezője, és annyira friss a téma, hogy abba a csapdába esel, hogy nincs még róla elég forrás. Utolsó nagy kérdés pedig, hogy tudsz-e önálló megoldást kitalálni egy felmerülő problémára a témával kapcsolatosan, hiszen a szakdolgozatodnál erre is fontos odafigyelni.

 

  1. Ne ragaszkodj!

Előfordulhat, hogy lesz olyan téma, ami nagyon közel áll hozzád, de nem elég jól körüljárható egy szakdolgozat keretében. Ilyenkor a józanészre kell hallgatnod és nem a szívedre. Akár a konzulensed is segítségedre lehet elvinni a megközelítést egy másik irányba, ami már működhet. Viszont ha menthetetlen nem szabad ragaszkodni hozzá! A lényeg az, hogy olyat találj, ami elégségesen körüljárható és mások is azt mondhassák rá, hogy „Hűha, ez nagyon izgalmas!”

 

  1. Legyél egyedi!

A „hűha” érzést pedig segítsd meg azzal, hogy beleásod magad abba, hogy mások eddig hogyan járták körbe a témát és találd meg te hogyan tudnád ezt másképpen. Keress sok forrást hozzá, mind könyvek mind a Google Tudós segítségével és alakítsd ki az egyedi utad. Ha sikerült betartanod az első lépést, és megfelelő konzulenst sikerült találnod, akkor ő is sokat tud neked segíteni megtalálni témádban a cool factort.

 

Amennyiben sikerül megfogadnod ezt az 5 tanácsot, garantáltan könnyebb lesz nekivágnod a szakdolgozatírás rejtelmeinek. A lényeg az, hogy szánj a témád mérlegelésére elegendő időt és energiát, valamint legyen témád aktuális és minél egyedibb.

 

 

 

 

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

GOOGLE TUDÓS, AMIT IMÁDNI FOGSZ SZAKDOLGOZATÍRÁS ALATT

APRÓSÁGOK, AMIKTŐL SOKKAL JOBB LESZ A SZAKDOLGOZATOD

MI FÁN TEREM A SZAKDOLGOZAT VÉDÉS?

24 HASZNOS WEBOLDAL DIÁKOKNAK

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!