Szakdolgozat védés és prezentáció | Blog | IQ Factory

Szakdolgozat védés és prezentáció

Valószínűleg már te is szembesültél vele, hogy nem elég megírni a szakdolgozatot, hanem egy prezentáció formájában meg is kell védeni a vizsgabizottság előtt. Minden bizonnyal te is szeretnéd, ha átütő sikert aratnál a védés során, és dicséretek sorát zsebelnéd be a bizottság tagjaitól. Ennek elérésében próbálunk segíteni a következő pár tippel!

Szakdolgozat védés és prezentáció

 

Először is fontos tisztáznunk, hogy nem elég levetítetni egy diasort, prezentálni, előadni kell a védés során. Ez gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy a diáid csak vizuális segédeszközként jelennek meg, de semmiképp nem az a főszereplő hanem te magad! Általánosságban kijelenthető, hogy egy gyengébb szakdolgozat erős prezentációval többet ér mint fordítva.

Az első és legfontosabb, hogy már az elején megfelelő témát válassz, vagy találd meg az adott témában ami érdekel, mivel csak arról tudsz lendülettel és hamisítatlan érdeklődéssel előadni. Ha érdekelnek az autók, válaszd például Magyarország, és az elektromos autók tendenciájának vizsgálatát. Meg fogsz lepődni mennyivel gördülékenyebb lesz mind az írás, mind a szakdolgozat védés, ha olyan témát választasz, ami érdekel.

A következő fontos lépés egy sikeres prezentáláshoz, hogy kutass, milyen hasonló szakdolgozatok, tanulmányok érhetőek el a témában. Tisztázd melyek a fontos kulcsszavak, és kapcsolódó területek! Ha a dolgozói motiváció hatásáról írsz a hatékonyságukra, tisztában kell lenned a dolgozói motiváció és a produktivitás területével is!

A védés napja gyakran pánikba fullad, ám ezt könnyedén megelőzheted, ha előadod barátaid előtt az előadásodat, és otthon is tükör előtt elpróbálod, vagy akár fel is veheted videóra, fontos, hogy nem elég 1-2 alkalommal, legalább 10-15 próba szükséges, hogy magabiztos legyél az éles prezentáción!

Mielőtt belépnél a terembe, kopogj! Az első benyomás itt is kiemelten fontos, ezért mosolyogj, nagyot tud lendíteni az egész előadás hangulatán! Továbbá fontos, bármi kérdésre válaszolsz, a bizottságra nézve, szemkontaktusokat felvéve tedd, mint a prezentálás közben is, a bizottságnak adsz elő, ne a kivetítő felé, háttal beszélj!

 

Még több segítség kell?

 

És ezeket olvastad már?

• Hogyan indítsd a prezentációd?

• A kutatási eredmények prezentálása: hogyan kezeld az adatokat?

• Gyorstalpaló: Prezentáció és nyilvános beszéd


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!