Tippek a januári vizsgaidőszakra - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Tippek a januári vizsgaidőszakra

A vizsgaidőszak utolsó heteihez közeledve egyre nagyobb a drukk a hallgatókban, különösen akkor, ha nem „csak egy egyszerű vizsgaidőszakról” van szó, hanem az utolsó félév utolsó vizsgáiról, azaz a záróvizsgákról, és/vagy az államvizsgáról. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy ne csak túlélni akard ezt az időszakot, hanem a lehető legtöbbet kihozni magadból a legjobb eredmény és érdemjegy érdekében.

Tippek a januári vizsgaidőszakra

ELŐSZÖR IS NÉHÁNY ÁLTALÁNOS ÉS ELŐKÉSZÍTŐ TIPP

Ezek a tippek a vizsgaidőszak egészére érvényesek. Segítségükkel a komplett vizsgaidőszakot könnyedén letudhatod felesleges stressz és idegeskedés nélkül.

Ismerd a vizsgák formátumát!

Egyáltalán nem mindegy, hogy szóbeli vagy írásbeli vizsgád lesz. Továbbá az sem mindegy, hogy rövid válaszokat kell írni, vagy egy hosszabb lélegzetvételű esszét vagy esetleg tesztszerű lesz és feleletválasztós. Ha nem vagy biztos benne, kérdezd meg a csoporttársaidat vagy a tanárodat.

Készíts tanulmányi tervet!

Ezzel kapcsolatban már korábban is olvashattál a blogunkban. Röviden összefoglalva készíts egy pontos tervet arról, hogy melyik vizsgára mit, mikor, és mennyit kell tanulnod. A terv segítségével pontosan tudni fogod, hogy állsz a felkészüléssel.

 Tartsd magad felügyelet alatt!

A tanulmányi tervet nem elég elkészíteni, tartani is kell magad hozzá, különben nem fog működni. Keress valakit, aki felügyeli, ellenőrzi, hogy ténylegesen betartod-e a leírtakat. Ez a személy lehet akár a szobatársad, a legjobb barátod, vagy a tesód is.

Naponta motiváld magad!

Nagyon fontos, hogy meglegyen a kellő motiváció a céljaid (jelen esetben sikeres vizsgák) eléréséhez. Tartsd észben, hogy milyen pozitívumokkal fog járni az, ha sikeresen teljesíted a vizsgát, illetve hogy milyen negatívummal, ha mégsem. Az is egy jó módszer, ha a jövőbeni álomállásod lebeg a szemed előtt (amihez ugye el kéne végezni az iskolát, ehhez pedig sikeresen át kell jutnod a vizsgákon)

Oszd a nagyobb tételeket kisebb feladatokra!

Ha túl nagy falatnak bizonyul egy tétel, akkor oszd kisebb feladatokra! Először is olvasd el a tételt, majd írj hozzá egy vázlatot. Készíts fogalmi térképet az anyaghoz. Csinálhatsz emlékeztető kártyákat, vagy diasort is a tételhez.

Tarts szünetet!

Nagyon fontos, hogy tanulás közben be kell iktatni egy-egy szünetet. Persze ilyenkor nem a legjobb ötlet, ha belefogsz a sorozatnézésbe, mert utána nem fogsz tudni koncentrálni a tanulnivalóra. Inkább szellőztesd ki a fejed, sétálj egyet, menj el ebédelni a barátaiddal, vagy játssz a kertben a kutyáddal. Mozgasd át magad egy kicsit.

DE MÉGIS HOGYAN TANULJ EGY VIZSGÁRA?

Nagyon fontos, hogy egy adott vizsgára miképpen készülsz fel. Először is meg kell tanulnod JÓL tanulni. Ha ez már a sokadik vizsgaidőszakod valószínűleg már sikerült egy jól működő módszert kialakítanod, de ha mégsem akkor mindenképp hasznosak lesznek a következő tippek, ha pedig ez az első vizsgaidőszakod, akkor pedig különösen azok lesznek.

 Olvasd el újra a tananyagot!

Olvasd végig egyszer a tananyagot az elejétől a végéig. Érdemes mind a könyvben leírtakat, mind az órán elhangzottak alapján készített jegyzetet átnézni, különösen azokat a részeket, amik nem világosak teljesen.

Menj végig az összes felmerülő problémán és kérdésen!

Vedd végig az összes, a tananyaggal kapcsolatban felmerülő problémát és kérdést, és próbáld megoldani illetve megválaszolni őket. Ismerd a választ a hogyan és miért kérdésekre, legyél tisztában az ok-okozattal.

Keress kiegészítő anyagokat!

Ne csak az órai jegyzetekből és a tanár által ajánlott könyvekből tanulj. Végezz egy kis kutatómunkát és keress plusz anyagokat, információkat a témával kapcsolatban. Ezek segítségével, sokkal jobban megérted majd a tananyagot, és a plusz információk is csak előnyt jelenthetnek a vizsga során.

 Tanítsd meg a tananyagot!

Magyarázd el a vizsga anyagát valakinek, de lehetőleg ne egy csoporttársadnak, aki már ismeri az anyagot, hanem keress olyan valakit, akinek tényleg újdonságot mondhatsz vele. Lehet ez a személy az anyukád, a testvéred, a párod, vagy bárki más, akit megfelelőnek látsz. Próbáld meg úgy elmagyarázni neki az anyagot, hogy ő is megértse és egy kicsit meg is tanulja. Ha sikerül valamelyest megtanítanod másnak is, akkor valóban átlátod és érted is az anyagot.

Nézd át a tananyagot!

Ha már tényleg úgy érzed, hogy mindent tudsz, érdemes még egyszer átfutni mindent. Ilyenkor nem kell már nagyon beleásnod magad a témába, elég, ha átnézed, vagy felületesen átolvasod a tanagyagot és beugrik minden.

Tanulótársak

TIPPEK A TANULÁS MENETÉRE

Már leírtuk, hogyan tudod menedzselni a vizsgaidőszakot, és hogyan tudsz jól felkészülni egy-egy adott vizsgára, de magáról a tanulás folyamatáról még nem igazán esett szó, így most ezzel kapcsolatban is adunk pár tippet.

Jól válaszd meg a tanuló társaidat!

Nem muszáj egyedül tanulnod. Készülhettek többen együtt is a vizsgákra, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy kiket választasz tanulótársadnak. Jól hangzik a barátokkal való közös tanulás.. de ez sajnos sokszor nem túl célravezető, mert hamar elterelődhet a figyelem a tananyagról. Ha mindenképp szeretnél valakivel együtt tanulni, érdemes a csoporttársak közül választanod valakit, akivel tényleg tudtok egymásnak segíteni ha elakadtok.

Bölcsen válaszd meg a helyet a tanuláshoz!

Nagyon fontos, hogy hol tanulsz. Történjen bármi, ne az ágyadat válaszd, mert ha pihe-puha párnák között vastag takaróba burkolózva állsz neki tanulni, hamar elszenderülsz, különösen, ha száraz az anyag. Érdemes egy tanulósarkot kialakítanod, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor menj el a könyvtárba. Ott valószínűleg semmi nem tereli el a figyelmedet, és bármikor kereshetsz még plusz anyagot a vizsgához.

Aludj eleget!

Az alvás éppen olyan fontos a vizsga sikerességéhez, mint maga a tanulás. Ha egész éjjel tanulsz, de nem pihened ki magad, akkor nem fog megmaradni, amit próbáltál megtanulni, sőt sokkal inkább össze fog kavarodni a fejedben a sok új információ. Az agyad alvás közben tárolja el az információkat, és ilyenkor ülepszenek le a tanultak. Ezért fontos nagyon, hogy a vizsga előtti éjszaka is pihend ki magad.

TIPPEK A VIZSGÁK OKOZTA SZORONGÁS ÉS STRESSZ KEZELÉSÉHEZ

Könnyen megeshet, hogy jól felkészültél a vizsgára, de valamiért mégsem sikerül. Túlaggódod, túl stresszeled, vagy próbálsz megfelelni mások elvárásainak. Ezek elkerülése érdekében érdemes megfogadnod a következő tippeket is.

Tartsd meg a véleményed

Az hogy legyen saját véleményed a tanultakkal kapcsolatban nagyon fontos, de az is az, hogy sikerüljön a vizsga. Ha nem is értesz egyet a tanultakkal, fogadd el őket. Ahhoz hogy elvégezd az iskolát, és el tudj helyezkedni a szakmádban, szükséged van arra, hogy sikeresek legyenek a vizsgáid.

Éld az életed

Attól, hogy éppen vizsgára készülsz az élet nem áll meg. Persze első sorban a legfontosabb feladatod most az, hogy felkészülj, de emellett ne hanyagold el az egyéb teendőidet se. Ne hagyd el magad, mozogj és étkezz egészségesen ilyenkor is. Mozdulj ki otthonról, találkozz a barátaiddal, hidd el később is számos olyan helyzet lesz, mikor valami előtérbe kerül, de akkor sem hanyagolhatod majd el a többi feladatodat.

Magadért csináld

Ne azért csináld, mert ezt várják el tőled! Azért csináld, mert te ezt AKAROD csinálni. Nem másokért tanulsz, hanem magadért. Ne azért csináld, mert nem akarsz kudarcot vallani, hanem azért mert el akarod érni a céljaidat.

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR? 

 

MÉG 10 TIPP TANULÁSHOZ

6 SZÓRAKOZTATÓ TIPP TANULÁSHOZ

11 SZOKATLAN TANÁCS TANULÁSHOZ


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!