6 szórakoztató tipp tanuláshoz | Blog | IQfactory

6 szórakoztató tipp tanuláshoz

Nincs hiány kipróbált tanulási tippekből, és az alapokat mind ismerjük: készíts alapos tanulási tervet, találd meg a legmegfelelőbb helyet, iktass be rendszeresen szüneteket, beszélj a barátaiddal, sulis társaiddal információcsere érdekében, aludd ki magad, egyél normálisan stb. De valljuk be, néha kell valami más, hogy ugyanúgy tudjunk koncentrálni, és ki tudjuk hozni magunkból a maximumot. Készen állsz, hogy újult energiával dobd bele magad a tanulásba? Próbálj ki pár módszert az alábbi szórakoztató tanulási tippek közül!

6tipptanul

1. Dalold el!

Emlékezz csak vissza az általános iskolára, amikor a tanárod tanított neked egy dalt, ami segített emlékezni a szorzótáblára, egy verset, hogy megtanuld a helyesírási szabályokat. Az egyetemi vizsgák anyaga valóban hosszabb, összetettebb és bonyolultabb, de a neveket, dátumokat vagy számokat könnyen meg tudod így tanulni. Képes leszel ezeket a vizsgán, nyomás alatt is felidézni. Szóval miért nem próbálod meg őket versbe vagy zenébe foglalni?

(Csak ne dúdold túl hangosan vizsga közben!)

sing

2. Jutalmazd meg magad!

Legyen az egy gumimaci minden elolvasott fejezet végén, egy jó muffin a sikeres próbateszt után, vagy éppen 20 perc kikapcsolódás vicces macskás videókkal: találj valamit, ami feldob, és motivál a következő 20 percre, így gördülékenyebben fog menni a tanulás.

3. Gondolkodj útközben

Észrevetted, hogy amint elhagyod az íróasztalodat és picit átmozgatod magad, máris jönnek az új ötletek? Ahelyett, hogy erőlteted a tested és az agyad az asztal fölött görnyedve, inkább pattanj fel és sétálj egyet, vagy csak táncolj körbe a szobában. Mozgás közben jobban jönnek a gondolatok!

bike

4. Készíts felvételt

Vizsgára készülsz? Mit szólnál, ha a folyamatos írás, újraírás, olvasás és újraolvasás helyett hangfelvételt készítenél a jegyzeteidből? A folyamatos beszéd/újrahallgatás sokkal gyorsabban megragad a fejedben, ezért ha kész a felvétel, tedd fel a telefonodra/MP3 lejátszódra/tabletedre. Hallgasd akár kocogás, vezetés, főzés, utazás vagy alvás közben is.
Bónusz tipp: mindig tarts egy kis jegyzetfüzetet a közeledben, így bármikor le tudod írni a hirtelen támadt ötleteidet, amik a jegyzeted hallgatása közben születnek.

5. Kapcsold be a kreativitásodat

A rajz vagy a rajzolás nem olyan szokatlan tanulást segítő módszer. Valószínűleg már te is használtál valamilyen vizuális ábrázolást, hogy segítsen felkészülni egy vizsgára vagy egy beadandó megtervezésében. Szóval ahelyett, hogy harcolnál a rajzolgatási hajlamaid ellen egy-egy órán, inkább használd ki a kreativitásodat és ábrákkal, rajzokkal rögzítsd az óra anyagát. Légy kreatív, figyelmes és (remélhetőleg) jobban beleékelődik a fejedbe az órai anyag.

sketch

6. Törekedj több hobbira

Azt gondolnánk, hogy a kedvenc hobbinkkal töltött idő a tanulásra szánt idő kárára megy, de valójában ez nem igaz. Több kutatási eredmény is azt támasztja alá, hogy az aktív és sokféleképp serkentett (több hobbi) életmód javítja a kognitív képességeket. Tölts több időt testmozgással, játssz hangszeren vagy beszélj/tanulj idegen nyelveket! Ezek mind különösen jótékony hatással vannak az agyad folyamatos fejlesztésére. Szóval, hobbira fel!

 

Nos, találtál hasznos ötleteket? Akkor most irány a tanulás és próbálj ki közben néhányat!

IQfactory

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!