Még 10 hasznos tipp tanuláshoz | Blog | IQ Factory

Még 10 tipp tanuláshoz

Mindenki tudja, mennyire fontos hogy sikerüljenek a vizsgáink, elfogadják-e a beadandónk vagy élvezhető-e a prezentációnk.
Persze az is számít, mennyi időt fordítasz rá, hogy ez sikerüljön! Itt van néhány tipp, amivel hatékonyabban tanulhatsz és tovább emlékezhetsz az anyagra:

hekk

1.      Hallgasd vissza a beadandód, hogy észrevedd a hibákat!

Sokszor kell dolgozatot beadnunk, tanulmányi munkákat, szakdogát. Néha annyira belemerülünk a részletekbe, hogy észre sem vesszük, mennyire furán hangzik, amit leírtunk.

Másold be Google Translate-be a késznek gondolt beadandód, hallgasd vissza és észreveszed a hibákat!

2.      Használj kéket!

A kékkel írt szöveg jobban megragad az emlékezetedben, mintha feketét olvasnál, vagy rózsaszínt! Főleg azért, mert hideg szín és nem hagy elaludni. Az elalvás és felébredés ciklusát a melatonin nevű hormon szabályozza, és mivel a kék szín a reggelt jelzi, a melatonin szintünk csökken. Gondolj a képernyőre!

3.      A borsmenta tea rejtett képessége

A borsmenta tea sokkal hasznosabb, mint egy egyszerű frissítő a hosszú tanulásban. Egy brit kutatás szerint fejleszti a rövid-és hosszú távú memóriát is! Segít a koncentrálásban, stimulálja az agyad és élénkít!

4.      Tegyél úgy, mintha másnak magyaráznál!

Persze még jobb, ha tényleg van ott valaki, akit érdekel is. Ha ez nem jön össze, csak írj fel egy fogalmat vagy témát egy lap tetejére, és saját szavaiddal magyarázd el, mit is jelent pontosan. Meg fogod találni, melyik részét nem érted, minek kell még utánanézni.

Ezzel a módszerrel megtalálod az összefüggéseket is, és ha megértesz valamit, emlékezni is fogsz rá!

5.      Bármilyen háttérszínt használsz, fehér szöveg fekete körvonallal mindegyiken látszódni fog!

Ez a prezentációk trükkje. Sokszor nem számítunk rá, hogy az előadóban kivetítve másképpen látszanak a színek, mint a gépünkön. Választhatsz olyan hátteret, amilyet akarsz, csak a szöveg színe és a körvonala legyen kontrasztos!

6.      Tanulás közben 30-50 percenként tarts 10 perces szünetet, hogy hatásosabb legyél!

Ne tanulj folyamatosan, órákon keresztül! Elfárad az agyad és nem dolgozik olyan jól. A szüneteket kezeld rugalmasan! Ne pattanj fel azonnal, ahogy letelt a tanulási idő, hanem rugalmasan alakítsd a szünetet a tananyaghoz. Ha egy rész rövidebb volt és utána egy hosszabb szakasz következik, menj el hamarabb. Ha pedig nagyon benne vagy egy részben, várj pár percet a szünettel!

A szünetet ne olyan dologra használd, amire a következő tanulási szakaszban folyamatosan gondolni fogsz. De állj fel, sétálj egyet, csinálj egy kávét. Bármit, ami nem nagyon érdekes.

7.      Egyél csokit!

Azért mert finom. Persze vizsgaidőszakban van rá még egy jó okod. A csokiban található flavonoidokról kimutatták, hogy javítja a vér áramlását. Egy harvardi tanulmány szerint 2 pohár forró csoki 2-3 órára megemeli a véráramlatot. A cukor pedig köztudottan segít fókuszálni. Gyorsan felszívódik és hamar a véráramodba kerül. Ráadásul nem telít el, hanem éppen azokat az anyagokat tartalmazza, amire szükséged van. Ezt a tippet használhatod akkor is, amikor vizsgázol.

8.      Ha leírsz valamit, az olyan, mintha 10x elolvasnád!

Rengeteg jegyzetelési módszer létezik, mindegyiket máskor, másféle tananyag feldolgozásánál érdemes használni. Egy dolog azonban közös bennük: jóval hatásosabbak, mintha csak olvasnád az anyagot! Különösen számoknál, képleteknél, idegen szavaknál.

9.      Váltogasd a tanulás helyszínét!

Van úgy, hogy már mindent megpróbáltál, de nem tudsz koncentrálni. A szobád már csillog, teli a hűtőd, egy kancsó frissen főzött kávé van az asztalodon és még a papírírószerbe is elugrottál egy új jegyzetfüzetért. Most, hogy már nem tudsz mit kitalálni, ott ülsz a könyvek felett és egy bekezdést sem olvasol el úgy, hogy végig figyelni tudnál.

Ilyenkor egyszerűen válts helyszínt! Menj el a könyvtárba, vagy egy netkávézóba esetleg a nappaliba! Mindegy hova, de egy másik hely legyen, ahol nem zavarnak!

10.  Hallgass ének nélküli zenét!

Rengeteg embert zavar a síri csend. Annyira hozzászoktunk a háttérzajhoz, hogy tanulni sem tudunk nélküle. Ilyenkor hallgass olyan zenét, amiben nincs semmi szöveg. A szövegre ugyanis figyelni fogsz, de a zene magában nem tereli el a figyelmet.


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!