Tervezd meg a vizsgaidőszakot! | Blog | IQ Factory

Tervezd meg a vizsgaidőszakot!

A vizsgaidőszak vészesen közeledik, sőt sok helyen már el is kezdődött! Az alábbi tippek segítségével egyszerűen megtervezheted a vizsgaidőszakodat, mely így sokkal átláthatóbb lesz, és így a készülés sem fog annyi stresszel járni.

tervezd meg a vizsgaidőszakot

Kezd el időben!

Az első és legfontosabb, hogy megfelelően gazdálkodj a rendelkezésre álló idővel. Ne akarj mindent az utolsó pillanatra hagyni, különösen akkor, ha egynél több vizsgád van. Kezdj el időben tanulni, ne legyen az, hogy „van még időm, majd holnap elkezdek tanulni”, mert így folyamatosan halogatni fogod, és csak kapkodás lesz a vége.

Tervezz!

Készíts egy pontos tanulási tervet, időbeosztással együtt, és ami még fontosabb próbáld meg magad tartani is hozzá! Azzal, hogy előre meghatározod mire, mikor, és mennyit kell tanulnod sok felesleges stressztől kímélheted meg magad.

Ahhoz, hogy valóban átlátható, használható és hasznos tanulási terved legyen a következőkre figyelj oda:

Használj színeket!

Azzal, hogy különböző színeket használsz, – különösen, ha vizuális típus vagy- nagyban megkönnyíted a dolgodat. Alkoss magadnak egy olyan rendszert, melyben különböző színekkel jelölöd a vizsgákat például nehézségük szerint. Vagy akár attól függően is kialakíthatod a színkódokat, hogy melyik van időben a legközelebb, és melyik a legtávolabb. A lényeg, hogy legyen egyértelmű számodra a színek jelentése, így ha ránézel a tervezetre, pontosan tudod, mire mennyi időt kell még szánnod.

Oszd fel részekre!

Az egyes vizsgák anyagát érdemes tanulmányi egységekre bontani. A vizsgacímek alá írd fel ezeket a részeket, amik lehetnek egy-egy fejezet, témakör vagy akár egy nagyobb vizsga esetében egy teljes könyv is. Az egyes blokkokat szintén érdemes nehézségük alapján sorszámokkal ellátni (például a legnehezebb anyag 10-es, míg a legegyszerűbb 1-es sorszámot kap). Ez a részletes időtervhez lesz hasznos információ, amikor is pontosítod a tervedet.

Oszd fel napokra!

Miután különálló blokkokra osztottad a tananyagot, érdemes azt is meghatározni, hogy hány napot szánsz arra a tananyagra. Arra figyelj, hogy mindig maradjon plusz egy napod az ismétlésre is. Ha például egy tárgyat 5 részre bontottál és úgy érzed, hogy napi egy részt tudsz megtanulni, akkor számolj 6 napot ennek a vizsgának a felkészülésével. A tanulást érdemes a legnehezebb résszel kezdeni (persze ha a részek egymásra épülnek, akkor ez nehézkes, vagy nem kivitelezhető).

Használj naptárt!

Fontos, hogy a vizsgák pontos idejét írd fel a naptáradba is. Ezek után vezesd át a tervezetet a naptáradba. A tervezet alapján pontosan tudod melyik vizsgára hány napot kell tanulnod, így ezeket felírhatod a naptáradba, így napra pontosan vezetve lesz, hogy melyik nap melyik részeket kell megtanulnod az egyes tárgyakhoz. A naptárad lehet a hagyományos fali naptár is, (amit érdemes persze olyan helyre tenni, ahol napközben többször is találkozol vele) de használhatod a laptopod (vagy számítógéped) és/vagy a mobilod naptárát is, amiben emlékeztetőt is beállíthatsz. Az előbbi azért hasznos, mert jobban szem előtt van, amit kézzel írunk le azt jobban meg is jegyezzük, a hátránya viszont az, hogy ha módosítjuk a vizsgaidőpontját, akkor az egész tervet át kell írni, és össze-vissza lesz nyilazva, satírozva és a végén egyre kevésbé lesz átlátható. Az utóbbi előnye hogy ilyen estben könnyedén át tudjuk pakolni az adott feladatot másik napra, hátránya viszont az, hogy találkozunk vele többször a nap folyamán, ugyan kapunk értesítést az aznapi teendőkről, erről sokan hajlamosak később megfeledkezni. Ha biztosra akarsz menni, akkor használd mind a kettőt.

Ezután már csak tartanod kell magad a tervezethez, és sikeresen megírni a vizsgákat. 🙂

Sok sikert! 🙂

Még több segítség kell?

És ezeket olvastad már? 

 

A HATÉKONY IDŐBEOSZTÁS KÉSZÍTÉSE

MILYEN TÍPUSÚ TANULÓ VAGY?

10 TIPP A VIZSGAIDŐSZAK ÁTVÉSZELÉSÉRE


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!