A jó kérdőív 6 ismérve | Blog | iqfactory.hu

A jó kérdőív 6 ismérve

 

A kérdőív talán a legnépszerűbb formája a szakdolgozati kutatásnak, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk miként is kell jól elkészíteni. Gyakran megesik, hogy a szakdolgozó alábecsüli a kérdőív elkészítését, „csak pár releváns kérdést kell összeírni, nem nehéz feladat”, azonban tudatos felépítést és tervezést igényel. Senki sem szeretne az elemzés során szembesülni azzal a ténnyel, hogy rossz, vagy rosszul megfogalmazott kérdéseket tett fel, és nem tud hasznos adatokat kinyerni belőle, ezáltal akár kockáztatni a határidőre való befejezést.  Lássuk melyek a legfontosabb szempontok!

  1. A kérdés legyen rövid és lényegre törő

Amikor a kérdéseket fogalmazod meg, lényeges, hogy törekedj a lehető legrövidebb, legtömörebb kérdésekre. A kitöltő könnyedén elunhatja magát miközben hosszú és nehéz kérdéseket kell megértenie, ami hatással lehet a kutatás eredményére is. Emellett fontos, hogy ne sugalljunk a kérdésben a kitöltő számára választ, mivel ez jelentősen elferdítheti az eredményeket.

  1. Egyértelmű és átlátható

Fontos, hogy a kérdések pontosak legyenek, és ne hagyjanak elvonatkoztatási lehetőséget a kitöltőnek. Azonnal érhetőnek kell lenniük, a lehető legegyszerűbb nyelvezettel, kerülve szakszavakat, amiket esetleg nem értenek a megkérdezettek. Ne alkalmazzunk kettős kérdéseket, inkább egy-egy információt, két külön kérdéssel kérdezünk meg.

  1. Személyes kérdések mellőzése

Kerülni kell a személyeskedő kérdéseket, mivel ez kellemetlen lehet a kitöltő számára, így nem fog valós válaszokat adni, vagy akár meg is szakíthatja a kitöltést.

  1. Logikus sorrend és kategóriák

A feltett kérdéseknek logikus sorrendben kell követniük egymást, továbbá érdemes különböző blokkokba sorolni a kapcsolódó kérdéseket. A feldolgozásnál is nagy segítség lesz, illetve a kitöltőnek is könnyebb lesz hasonló témájú kérdésekre őszinte, átgondolt válaszokat adnia, ellenben a kérdések közti ugrálással.

  1. Az anonimitás fontossága

A kérdőív elején, és akár a végén is fontos a kitöltőt biztosítani, hogy válaszai teljesen névtelenül kizárólag a szakdolgozathoz kerülnek feldolgozásra, ezzel elősegítve az őszinte válaszokat.

  1. A kérdőív külleme

Fontos, hogy küllemében is tetszetős kérdőíveket alkossunk témához passzoló színekkel, képekkel, ezáltal jó benyomást keltve a kitöltőre, akiben erősíthetjük az érzést, hogy egy komoly felmérésben vesz részt.

Még több segítség kell?

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?

Hasznos tippek kérdőívhez

Mélyinterjú, így csináld

Kvalitatív kutatás vs. kvantitatív kutatás: Mi a különbség?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!