Hasznos tippek kérdőív készítéshez | Blog | IQ Factory

Hasznos tippek kérdőívhez

Szakdolgozatodban szerepelnie kell egy egyedi kutatásnak, amit többféleképpen is elkészíthetsz. Összehasonlíthatsz adatokat, elemezhetsz folyamatokat, készíthetsz mélyinterjút és kérdőíveztethetsz is.

hasznos tippek kérdőívhez

Minden kétséget kizáróan a legkedveltebb kutatási forma a kérdőíves változat. Sokan gondolják úgy, hogy csak összeállítanak egy kérdéssort, azt elküldik pár embernek, akik egyből válaszolnak is, és kész is. Nagyot tévednek azok, akik így gondolják.

Először is tisztázzuk, kérdőíves kutatási módszer eredménye alapvetően kvantitatív eredményt fog adni, nem tudsz annyira mélyre ásni a témában vele, viszont sok embert érhetsz el és gyűjthetsz be tőlük adatokat.

A kérdőívedet legegyszerűbben és leggyorsabban interneten tudod elkészíteni, megosztani és kiértékelni. Számos kérdőívkészítő oldalt, programot találhatsz a neten.

Nézzük mik a legfontosabb szabályok, tanácsok, tippek, amiket be kell tartanod vagy meg kell fogadnod kérdőív készítése esetén.

  1. Pontosan meg kell határoznod magadban, hogy mi a kérdőív célja; milyen adatokra van szükséged; hogyan fogod felhasználni a kapott válaszokat a dolgozatodban?
  1. Ha kitaláltad, hogy mi a célja a kutatásnak, fogalmazd meg a kérdéseket. Ne tegyél fel olyan kérdést, amire tudod a választ. Próbálj törekedni arra, hogy minél több új, és dolgozatod szempontjából hasznos információt tudj szerezni!
  1. Az általános kérdésekkel kezdj, majd egyre szűkítsd a témát, és a legfontosabb kérdésekkel zárd. Viszont kerüld a kutatásod szempontjából felesleges kérdéseket. ( Ha számodra nem fontos, hogy a kitöltő hol él, akkor ezt felesleges megkérdezned)
  1. Törekedj arra, hogy ne csak a kérdések legyenek változatosak, hanem a feltevés módja is. Tehát használj önálló válaszadási lehetőséget biztosító, feleletválasztós, eldöntendő, és skálás kérdéstípusokat. Így biztosan nem unják meg a kitöltést a megkérdezettek.
  1. Ne legyen túl sok kérdés, mert hiába érdekes a téma, változatosak a kérdések, ha több mint félórába telik a kitöltése, akkor sokan feladják, vagy megunják. Körülbelül 10-20 kérdést tegyél fel maximum.
  1. Használj képeket, ábrákat, így könnyebben tudnak belemerülni az adott témába a kitöltők.
  1. Készítsd el úgy a kérdőívet, hogy a mezők kitöltése kötelező legyen. Így nem lesznek hiányosak a válaszaid.
  1. Ha elkészültél a kérdőív tervezetével, és úgy érzed mindent beleírtál, amit fontosnak tartasz megkérdezni, küldd el konzulensednek! Ha szerinte is rendben van a kérdőív, akkor tedd közzé
  1. Fontos, hogy a kitöltés anonim legyen. Sokan, ha nyilvános a nevük, nem mernek, vagy nem akarnak őszinte válaszokat adni, félve attól, hogy utána milyen véleménnyel lesznek róluk.
  1. Törekedj arra, hogy ne (csak) a barátaiddal vagy a családoddal töltesd ki a kérdőívedet. A hozzád közel állókat ugyanis könnyen befolyásolhatja a személyed. A legjobb, ha megpróbálsz olyan kitöltőket találni, akik objektíven állnak a témához.
  1. Manapság elterjedt technika, hogy különböző közösségi oldalakon tesszük közé a kérdőíveket. Használhatod te is ezt a módszert, de ügyelj arra, hogy ne csak barátaid lássák. Posztold ki az iskolád csoportjában, illetve olyan egyéb más csoportokban, melyekről úgy gondolod, hogy ott kitöltőkre számíthatsz. Fontos! Ha ezt a módszert használod, csak kevés idősebb embertől tudsz információt gyűjteni. Próbálj olyan csoportokban is jelen lenni, ahol zömében az idősebb korosztály fordul meg.
  1. Fontos, hogy elég kitöltőd legyen. A legtöbb szakdolgozati kérdőívhez minimum 100 kitöltés szükséges, ahhoz hogy az adatokat relevánsnak tekinthesd, és azokból következtetéseket vonhass le a társadalmat illetően.
  1. Időben zárd le a válaszok fogadását, hogy legyen elég időd feldolgozni a beérkezett válaszokat. Ha nem zárod le, akkor folyamatosan változni fognak az adatok és arányok, és nem fogod tudni rendesen kiértékelni azokat, mert valamin mindig változtatnod kell majd. (Általában 2-4 hét elegendő szokott lenni mindenki számára, hogy a szükséges mennyiségű információt begyűjtse)

    business-925900_960_720

  1. A kérdőív kiértékelése során ne csak leírd az eredményeket, mert abból a tanáraid nem fogják látni, hogy miért készítetted. Használj diagramokat, táblázatokat a válaszok szemléltetésére. De nem kell minden kérdéshez külön ábra. Az eredmények mellett írd le a következtetéseidet, véleményedet azokkal kapcsolatban.

Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!