Mélyinterjú, így csináld | Kutatás | Blog | IQ Factory

Mélyinterjú, így csináld!

 

A szakdolgozat megírása során szükség van egyéni, primerkutatás készítésére is. A legtöbben a kérdőíveztetést választják, mert eredményei könnyen szemléltethetőek és számszerűsíthetőek, viszont nem biztos, hogy minden témában megfelelő választás. Gyakran fordul elő, hogy az összefüggések és a miértek megértéséhez mélyebbre kell ásnod magad a témában és ilyenkor interjút készítesz, ami lehet fókuszcsoportos vagy mélyinterjú is.

Mélyinterjú

Fontos leszögezni, hogy fókuszcsoportos (8-10 fő) interjút készíthetünk az ismerőseinkkel, családunkkal vagy barátainkkal is (bár ebben az esetben fenn áll annak a veszélye, hogy a közeli kapcsolat esetleg befolyásolhatja őket a válaszadásban). Mélyinterjút pedig a téma szakértőjével, cégvezetővel, könyvíróval – szóval mindenképpen olyasvalakivel, akinek reális rálátása van az általunk választott témára és válaszaival segítheti munkánkat.

A mélyinterjú során négyszemközt beszélgetünk az általunk kiválasztott interjúalannyal. Ez a beszélgetés történhet online, telefonon vagy személyesen is. Nagy eséllyel előfordulhat, hogy a választott személy tőlünk távol tartózkodik, és nem lehetséges a leadás határidejéig összeegyeztetni egy személyes találkozót. Ilyenkor más úton kell lebonyolítani az interjút.

Ebben az esetben feltehetjük kérdéseinket telefonon keresztül is.  Ilyenkor nagyon oda kell figyelnünk minden egyes elhangzott szóra, jegyzetelnünk kell közben. Még így is megeshet, hogy nem tudjuk szó szerint visszaidézni az elmondottakat és így lehet, hogy téves megállapítások alapján készül el a kutatásunk. Ha online módszer mellett döntünk, mert szintén nincs lehetőség a személyes találkozásra, akkor több lehetőség áll előttünk, mint a telefonos megoldás esetében. A kérdéseket elküldhetjük e-mailen vagy valamilyen chat programon keresztül (bár akkor elveszti a személyességét az interjú, hiszen a kérdéseket ez esetben más is megválaszolhatja). A másik megoldás, ha élő videó beszélgetést folytatunk az alannyal, így láthatjuk egymást, az egyes reakciókat és valamelyest megmarad a személyes jellege a dolognak.

Ha szerencsések vagyunk, sikerül megszervezni egy személyes találkozót a válaszadónkkal. Ebben az esetben számtalan lehetőség kínálkozik fel előttünk a helyszín kiválasztását illetően. Találkozhatunk az adott szakember irodájában, tárgyalóteremben, de akár egy kávézóban vagy az otthonában is. A helyszínről való döntés joga őt illeti, ahol neki kényelmesebb, alkalmazkodnunk kell az igényeihez és az időbeosztásához is. Fontos, hogy egy olyan helyszínen találkozzunk, ahol nyugodt keretek között tudunk beszélgetni, nem zavar minket semmilyen külső tényező. A helyszín mellett az időpont is lényeges. Sokan evés közben vagy egy ital vagy kávé mellett könnyebben tudnak beszélgetni.

Jó, ha előre felkészülünk az interjúra. Határozzunk meg egy fő irányvonalat, ami mentén haladni szeretnék. Ezt előre egyeztessük le a beszélgető partnerünkkel, hogy ne érje meglepetés őt sem és esetleg ő is felkészülhessen a témából. Fogalmazzuk meg a legfontosabb kérdéseket, amikre mindenképpen szeretnénk választ kapni De számítsunk rá, hogy a kapott válaszok alapján fel fognak merülni spontán kérdések is, amikkel tovább gördíthetjük a beszélgetés fonalát. A kérdések megfogalmazásánál figyeljünk oda, hogy kellő mélységig eljussunk, és ne csak egy felületes beszélgetés legyen olyan dolgokról, amiket eddig is tudtunk. Próbáljunk meg új dolgokat megtudni a témában. Ügyeljünk arra, hogy egy-egy ilyen mélyinterjú körülbelül 1,5-2 óra hosszúságú, így lehetőleg ne nagyon térjünk el a beszélgetés során a tárgytól.

Vigyünk magunkkal jegyzetfüzetet, vagy jegyzettömböt, de azt felejtsük el, hogy minden egyes szót leírunk, ami elhangzik. Csak a legfontosabb kulcsszavakat, mondatokat, írjuk le esetleg a reakciókat, a hangulatot, ami segít minket a későbbiekben kiértékelni a beszélgetést. Nagyon fontos hogy vigyünk magunkkal diktafont, vagy valami olyan eszközt, amivel rögzíteni tudjuk a beszélgetés hanganyagát (ma már a legtöbb okostelefonnal ez lehetséges). De mielőtt lenyomnánk az interjú előtt a felvevő gombot, mindenképp engedélyt kell rá kérnünk, hogy rögzíthessük az interjút.  Ha beleegyezik az interjú alanyunk, csak abban az esetben vehetjük fel, máskülönben személyiségi jogokat sérthetünk meg vele.

startup-593341_1920

Az interjú anyagán túl, fel kell készülnünk az adott személyből is. Tiszában kell lennünk ez eddig elért eredményeivel, munkásságával, pályafutásával. Ezeket később a szakdolgozatban az interjú bevezetéseként szerepeltetnünk kell.

Az interjú során legyünk nyugodtak, barátságosak, kezdeményezőek és viselkedjünk természetesen. Ne féljünk kérdezni, illetve visszakérdezni, ha az adott választ nem értettük vagy nem tudtuk értelmezni. Lényeges, hogy a beszélgetés során valóban figyeljünk oda a másik félre, ne a jegyzetünkbe merülve kérdezzünk, hanem tartsuk a szemkontaktust. Fontos, hogy alkalomhoz illően, lehetőleg elegánsan érkezzünk meg az interjúra, ezzel is kimutatva tiszteletünket és köszönetünket a másik fél felé, hogy időt szakít ránk és segít bennünket a szakdolgozat elkészítésében.

Sok sikert!

IQfactory


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!