Kvalitatív és kvantitatív kutatás: mi a különbség? |Blog |IQfactory

Kvalitatív vs. kvantitatív kutatás: mi a különbség?

A kvalitatív és kvantitatív kutatás két egymástól eltérő kutatási fajta. Talán így a legegyszerűbb megértened a kettő közti különbséget: míg a kvalitatív kutatás a minőségi, addig a kvantitatív kutatás a mennyiségi kérdésekre keresi a választ (ahogy nevük is mutatja). Ez a két leggyakrabban használt kutatási forma a tanulmányok és egyetemi beadandók során egyaránt.

Egy kutatás során nem szükséges mind a két fajta módszert használni. Mind a kettő különböző, mindegyik más-más szemszögből vizsgálja meg az adott témát. Neked kell eldöntened, hogy melyik segíti jobban munkádat, melyik emeli ki jobban a kutatásod lényegét, eredményét.

kutat

 

Kvalitatív kutatás

A kvalitatív kutatást használd akkor, ha szeretnéd jobban, mélyebben megérteni az alapkérdést. A hangsúly ennél a módszernél a gondolkodásmódon, felfogáson, egyedi nézőponton és motivációkon van. A módszer segítségével mélyebb betekintést nyerhetsz a téma mögé, a miértekre. A kapott eredmény hozzájárulhat akár egy új hipotézis felállításához, vagy a kvantitatív kutatás megalapozásához is. Sokszor szerepelhet a kvantitatív kutatás mellett is akár, hogy jobban megértsd a miérteket is a számok mögött.

A kvalitatív kutatás segíthet felszínre hozni gondolkodási trendeket, életfelfogást, belső értékeket. Az eredmények inkább szubjektívek, és gyakran nem kapsz kézzel fogható, számszerűsíthető adatokat. Nincs két egyforma kvalitatív kutatás, hiszen inkább személyes jellegű válaszokat várhatsz egy ilyen kutatástól. Lehet, hogy egy évvel ezelőtti kutatást ha megismételnél, ugyanazokkal az alanyokkal, akkor teljesen más eredményt kapnál, mert az érzések és a vélemények is változhatnak, változnak.

A kvalitatív kutatásban csak kevés ember vesz részt. A kutatás során leginkább mélyinterjúkat készítesz az alanyokkal és átbeszéled velük az adott kérdéskört, problémát. A kutatás során sokkal inkább a minőségi adatok érdekelnek.

hand-of-beauty-693400_640

 

Kvantitatív kutatás

A kvantitatív kutatási módszert akkor használd, ha pontos számokra, statisztikai adatokra vagy kíváncsi, illetve arra van szükséged a munkádhoz.

A kvantitatív kutatás nem korlátozódik le csak a statisztikára, matematikára. Sokkal szerteágazóbb lehet, mint azt a legtöbb ember gondolná. A matek és a statisztika csak módszerek, amiket a kutatás során felhasználsz. Az álláspontok, vélemények, és viselkedés kutatása igaz szubjektív, de összehasonlíthatod a számadatokkal, amiket eredményül kaptál. Így jobban megértheted, miért alakultak úgy az adatok, ahogy alakultak.

A kvantitatív kutatás során a népesség egy kisebb csoportja alapján következtetsz az eredményekre, amelyek bizonyos mintaválasztási feltételeknek megfelelve már igazak lehetnek az össz-társadalomra is. A kutatás során sokkal inkább a mennyiségi adatok érdekelnek.

Itt olvashatsz bővebben a kvantitatív kutatásról.

count-604130_640

 

IQfactory

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!