Szakdolgozat megírása egy hónap alatt | IQfactory.hu

Írd meg a szakdolgozatod 30 nap alatt

Mielőtt elkezdenél tervezgetni, hogy minek és hogyan kezdj hozzá a szakdolgozatodban, először tűzz ki célokat. Olyan célokat, feladatokat tűzz ki magad elé, amelyek ésszerűek, lesz minden nap elegendő időd rájuk, és könnyen, kényelmesen teljesíthetőek. Korábbi bejegyzésünk után, melyben egy sablont készítettünk Neked az íráshoz, most egy kis idővonallal próbálunk segíteni, ami megmutatja, hogyan célszerű ezeket a kis feladatokat ütemezned, hogy a szakdolgozatod valóban meglegyen egy hónap leforgása alatt.

30nap

1. hét – 20%

Stilisztikai útmutató – Az egyetemtől biztosan kapsz majd egy útmutatót, hogy a szakdolgozatodnak milyen formai követelményeknek kell megfelelnie, hogyan kell hivatkozni, mekkora legyen a sorköz…stb. Ez általában elérhető az iskolád honlapján is. Ismerkedj vele, legyen szem előtt, és a tervezés, majd az ellenőrzés, újraolvasás alatt is vedd elő.

Formázz! – Válaszd ki előre Wordben a megadott stílust (betűtípus, méret), majd állítsd be a sorközt, betűtávolságot, a margókat valamint a fej- és lábléceket a megadottak szerint. Így pontosabban követheted a terjedelmet, ahol éppen tartasz, és nem ér meglepetés, mint a végére hagyott szerkesztésnél.

Hozd létre a fedőlapot. – Írd be a szakdolgozatod címét, a saját és a konzulens tanárod nevét, az intézmény nevét illetve minden olyan információt, aminek szükséges feltűnnie a fedőlapon. Ne felejtsd el formázni! Kész is van az első oldal.

Fogalmazd meg a kutatási kérdéseidet. – Állíts fel egy problémát, amire a későbbiekben megoldást próbálsz és fogsz találni. Összetettnek kell lennie, hogy legyen miről írni, meg lehessen közelíteni több oldalról is, viszont ezzel egy időben egyszerűnek is kell lennie, legalább annyira, hogy az összes felvetődő kérdést, ami megjelenik a dolgozatban, meg tudd válaszolni. Ne feledd, előzetesen jóvá kell hagyatnod a kutatási kérdéseidet a konzulenseddel.

Gyűjts össze forrásokat. – Használj elektronikus adatbázisokat és könyvtárakat, így biztosítva a tudományos hozzáállást, hiteles információkat a dolgozatod számára. Annyit használj csak, amennyi szükséges. Próbálj meg olyanokat összegyűjteni, amelyek ténylegesen a témádba vágnak és segítik a felállított probléma megoldását. Nem árt azért egy maximum határt megszabnod magadnak, ha 100 cikknél jársz, ideje leállni!

Hozd létre a szakirodalmi jegyzéket, és a hivatkozási oldalt. – Formázd a forrásokat már most a megadott stílus irányelvek szerint. Ha segítség kell a hivatkozásokhoz, itt találsz , illetve az automatikus irodalomjegyzékről itt írtunk.

522440_420714164661070_640551507_n

2. hét – 50%

Írj bevezetést. – Foglalja magában a megfogalmazott problémát, ami a dolgozatod alapja, valamint a kutatási kérdéseidet. Ez egy rövid kis leírás, tájékoztató rész a dolgozatod tartalmáról. Nem kell hosszúnak lennie, elég a dolgozatod hosszának max. 10%-a.

Háttér-információ – Mikor ezt a részt írod, akkor szükséged van az eddig tanult, elméleti tudásodra, a megismert szakmai kifejezésekre, fogalmakra. Ez a rész olyan hosszú legyen, hogy minden lényeges információt megadjon, hossza minimum a teljes szakdolgozat hosszának 10% -át tegye ki.

Tűzz ki célokat. – Ezen célok összessége maga a dolgozat témája, a kutatás célja. Legyenek ezek a célok konkrétak és mérhetőek. Ez a rész legyen rövid, tömör, 1 oldal vagy kicsivel több, ha szükséges.

Állíts korlátozásokat és definíciókat. – Add meg a pontos definícióját azoknak a szavaknak és kifejezéseknek, amiket alkalmaznod kell a munkád során a dolgozatodban. Határozd meg, hogy milyen korlátaid vannak a szakdolgozat írás során, amelyek hatással lehetnek a tanulmány eredményére, illetve mi az, amire szándékosan nem fogsz kitérni a kutatás során, természetesen a megfelelő indoklással. Hossza változhat attól függően, hogy mit kell meghatározni. 1 – 5 oldal.

Közöld a hipotéziseidet. – Ez az a rész, ahol feltevéseket fogalmazol meg, amikre megerősítést vagy cáfolatot keresel a kutatásoddal. Ebből való következtetés lesz a tárgyalási rész. Ez egy rövid rész, legfeljebb fél oldalt vegyen igénybe, és kérd konzulensed tanácsát, segítségét a pontos megfogalmazásban, hiszen ezen kérdések helyes megfogalmazása alkotja kutatásod gerincét, és nagyban meghatározza, mit és hogyan kel kutatnod.

 

3. hét – 85%

Írj módszertani részt. – Magyarázd el, hogy hogyan néz ki a kísérleted, függetlenül attól, hogy feltáró, leíró vagy magyarázó. Itt újra írj a kutatási kérdéseidről. Ügyelj arra, hogy helyesen idézz a szakirodalomból, miközben velük próbálod megmagyarázni a feltett kérdéseidet, feltevéseidet a témáddal kapcsolatban. Ez a leghosszadalmasabb szakasza a disszertációdnak, kb. 30%-a.

Mutasd be az adatgyűjtési módszereidet. – Ez a rész magában foglalja az össze módszert, amit bevetettél a munkád során, és amelyek segítettek választ kapnod a probléma megoldására valamint a kutatási kérdéseidre. Ne feledd, hogy a megemlített módszerről hivatkozni kell annak módszertani leírásából. Írj arról, hogy milyen adatgyűjtő eljárást alkalmaztál, milyen problémák merültek fel közben ezen a területen. Szükségszerű írni mintavétel esetében, hogy kik voltak a részvevők, vagyis az ő demográfiai mutatóikról. Ez a dolgozatod 5%-át teszi majd ki.

e291a637d58d6761aa57b67618d149b4

Jelentés a tanulmány eredményéről – Ebben a részben a konkrét eredményeket írd csak le, valamint a hozzájuk tartozó adatokat és kapcsolódó módszereket említsd meg. Nem kell még értelmezni, csak azt kell leírni milyen információkat, adatokat sikerült kinyerned. Ez egy statisztikai összegzés, amely a szakdolgozat 10%-át foglalja el.

Készíts grafikonokat, ha szükséges. – Grafikonok segítségével az olvasó lényegesen könnyebben tudja értelmezni a nyers adatokat, számokat. Grafikonok legyenek egyértelműek, tömörek és könnyen olvashatóak. Ügyeljünk a megfelelő számozásra, címre több grafikon esetében, valamint a formázásra. Grafikonokra vonatkozó követelményeket ismertetik a szakdolgozat követelményei között. Maximum 5-10 oldal, és a legfontosabb összefüggéseket kiemelő ábrákon kívül érdemes a mellékletek közé helyezni.

Használj képeket a könnyebb kifejezhetőség érdekében, ha szükséges. – Képek és ábrák segítségével könnyebben tudod prezentálni a dolgozatban bemutatott ötleteket, információkat és eredményeket. Első sorban ez akkor nagy segítség, amikor olyan a szakdolgozati téma, amit nehéz lehet leírni, megérteni. Használhatunk képeket saját forrásból, amelyeket mi magunk készítettünk a kutatás során, illetve használhatjuk más képét is. Az utóbbi esetben megfelelően le is kell ezt hivatkozni, az erre vonatkozó követelmények szintén az útmutatóban találhatóak. Képek legfeljebb 5 oldalt tehetnek ki.

Konklúzió – Itt kell összefoglalnod a kutatásod, dolgozatod témájának eredményeit, a következtetéseidet, esetleg további, az eredményből következő vizsgálódási lehetőségeket vázolhatsz fel a témával kapcsolatban. A következtetés 25%-a a szakdolgozatodnak.

 

4. hét – 100%

Írj összefoglalót. – Írj egy rövid összefoglalót a dolgozatod tartalmáról. Ennek a résznek 350-1000 szót kell körülbelül tartalmaznia a szakdolgozatod hosszától függően.

Hozz létre egy köszönetnyilvánítás oldalt. – Itt tudsz köszönetet nyilvánítani a külső támogatóidnak, forrásaidnak és a konzulensednek. Kifejezheted a háládat az útmutatásért, kutatási hozzájárulásért, és hogy használhattad a szerzői jogvédelem alatt álló vagy korlátozott anyagokat is adott esetben. Hossza megegyezik nagyjából az összefoglalóéval, és intézménytől függően a szakdolgozat elején vagy végén van lehetőséged elhelyezni.

Csinálj tartalomjegyzéket. – Ha nem volt automatikus tartalomjegyzékre állítva a Word már írás közben, utólag sorold fel a dolgozatod fejezeteinek címeit, oldalszámmal ellátva. Általában ez bele szokott férni 1-2 oldalba. Készítsd el a szakdolgozatod megvédéséhez a PowerPoint prezentációdat, elég 15 dia, de az lényegre törő legyen. A diákat nyomtasd ki és csatold a szakdolgozatod mellé.

Készíts egy oldalt a felhasznált képeknek, grafikonoknak, illusztrációknak. – Hasonló a tartalomjegyzékhez, de a listázott címek helyett itt képek, grafikonok és egyéb vizuális anyagok lesznek felsorolva, amelyeket felhasználtál a dolgozatodban.

Ellenőrizd a kész munkádat – Olvasd el újra a dolgozatodat, ellenőrizd az összes információt, amit összegyűjtöttél és végül felhasználtál. Fontos, hogy ezek mind pontosak legyenek. Hivatkozásaidat is ellenőrizd, hiszen ha ez nem megfelelően történt, akkor azért pontlevonás jár, legrosszabb esetben plágium gyanúba is keveredhetsz. Nézd át a helyesírásodat és figyelj az ékezetekre is. Nézd meg az iskolád által előírt formai követelményeket és formázd aszerint az elkészült dolgozatodat.

Mutasd meg a disszertációdat az oktatódnak – A szakképzett személy könnyen talál majd valami hibát és rávilágít az esetleges gyengeségekre, hibákra, amik ronthatják a dolgozatod minőségét és a te hitelességedet is.

szdg7

 

További segítség:

  • A dolgozat nem egyszerűen áttekintést ad más emberek munkájáról, tudásáról, hanem ez egy esély, hogy megmutathasd a saját ötleteidet. Légy óvatos, ne támaszkodj túlságosan a korábbi kutatásokra és azok eredményeire. Csinálj inkább saját kutatásokat, amikkel igazolhatod a feltételezéseidet.
  • Soha ne plagizálj! Mindig legyenek hitelesek a forrásaid és pontosan hivatkozd is le őket! Plagizálás esetén a szakdolgozatodat egy az egyben vissza is utasíthatják!
  • Csak tudományos forrásokat használj a dolgozatodhoz! Gyenge források veszélyeztethetik a kutatásodat és ennek következtében a disszertációd hitelessége, valamint az abban leírt következtetéseid minősége is romlik, elvész.
  • Ne várj az utolsó pillanatig! Egy igazán jó dolgozat nem kevés időt vesz igénybe, viszont egy gyorsan összecsapott dolgozat tele van hibákkal és következetlenségekkel.
  • Konzultálj a tanároddal az egész szakdolgozatírás alatt. Ő remek tippeket és segítséget adhat a sikeres szakdolgozathoz. Útmutatásainak megfogadásával biztos lehetsz abban, hogy nem kell újra írnod a dolgozatod több részét is.
  • Olvasd át újra és újra a dolgozatodat, akár hangosan is. Ez egy jó módszer arra, hogy kihalld a túlbonyolított illetve értelmetlen mondatokat.
  • Fontos, hogy odafigyelj a szakdolgozatod nyelvezetére, a szakkifejezések szakszerű és pontos használatára. Sokszor gond szokott lenni a megfogalmazás stílusával és pontosságával, valamint a helyesírással. Kerüld a szleng kifejezések használatát!
  • Ha van PhD-hallgató ismerősöd, akkor kérd meg, hogy legyen kedves átolvasni a dolgozatodat, és mondjon róla véleményt. Hátha vannak jó ötletei a témában vagy talál olyan hibákat, amiket te nem vettél észre.

 

… és kész is! Na, menni fog?

Sok sikert!

IQfactory

bloggomb

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sablon szakdolgozat írásához

Így írj szakdolgozat témavázlatot

Mi fán terem a szakdolgozat védés?

GYIK a hivatkozásokról

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!