Szakdolgozat védés: Légy mindenre felkészült! | Blog | IQ Factory

Szakdolgozat védés: Légy mindenre felkészült!

Az alábbiakban megosztjuk Veletek, hogyan tudtok hatékonyan felkészülni a sorsdöntő szakdolgozatvédésre.

 

 

  1. Szakdolgozat védésed sikere nagyban múlik az előadásmódodon, a fizikális és mentális jelenléteden, és hogy miképpen tudsz válaszolni a vizsgáztató bizottság kérdéseire. Ezért fontos, hogy kipihent és összeszedett legyél a vizsga napján.

 

  1. Felkészülésednél figyelj arra, hogy ne vessz el a részletekben, inkább a kulcsfontosságú lényeges dolgokra koncentrálj, amelyek megalapozták a kutatásodat.

 

  1. Prezentációd mondanivalója legyen világos és egyértelmű, előadásmódod, pedig érthető és megnyerő. Ezért is fontos, hogy ne hadarj! A diákat tilos felolvasnod, azok csak segítségül vannak ott, ha elakadnál, így célszerű a vizsga előtt párszor elgyakorolnod otthon prezentációdat. Akár a szüleidnek, párodnak, háziállatodnak vagy kedvenc plüssmackódnak is elmondhatod, a lényeg, hogy hangosan tedd azt és ne magadban, pont úgy, ahogy a védésen is fogod majd.

 

  1. Szakdolgozatod prezentálásához készített diasorod legyen áttekinthető, és mindenképp törekedj arra, hogy megválaszold a következő kérdéseket:
  • Mi volt a szakdolgozatod témája?
  • Miért ezt választottad?
  • Mi volt a fő hipotézised?
  • Milyen kutatási módszert alkalmaztál?
  • Milyen eredményekre jutottál kutatásod során?
  • Milyen következtetéseket tudtál levonni kutatási eredményeidből?

Ezeket érdemes prezentációdban pontokba szedve szemléltetned, hogy világos és egyértelmű legyen a vizsgabizottság számára is.

 

  1. A prezentációra szánt időkeretedet arányosan oszd be, figyelj arra, hogy mindegyik rész közel azonos időt kapjon.

 

  1. Hipotézised legyen alaposan kidolgozva, felvetéseid legyenek szakmailag megalapozottak. Ezután szemléltesd, hogy ezek feltárására milyen kutatási módszert alkalmaztál, illetve mi számodra a kutatási eredményekből levont konklúzió. Fontos, hogy állításaidat ne csak alátámaszd, de határozottan ki is állj mellette.

 

  1. A vizsgabizottság által feltett kérdések nagy része általános jellegű és inkább arra kíváncsiak, mennyire látod át az adott szakterületet, amit kutattál, és merültél el ténylegesen abban a témában.

 

  1. Készülj fel arra is, hogy a vizsgáztató olyat is kérdezhet, amire nem biztos, hogy egyből tudod a választ. Ilyenkor célszerű átgondolnod, hova is akarhat kilyukadni a kérdésével. Fontos, hogy semmiképp se add fel az elején! Lássák, hogy törekszel, igyekszel, még ha nem is tudod azonnal megválaszolni. Hidd el, értékelni fogják, és megpróbálnak rávezetni a helyes válaszra.

 

  1. Nem kell sietned a válaszadással! Teljesen rendben van, ha adsz magadnak pár perc gondolkodási időt. Inkább egy jól megfontolt, helyes választ adj, mint hogy izgalmadban össze-vissza beszélj. Nyugodtan akár vissza is kérdezhetsz, ha nem egyértelmű számodra a kérdés.

 

  1. Törekedj arra, hogy homályos körmondatok helyett tömör, és lényegre törő válaszokat adj, ugyanis ezzel is még inkább alátámasztod, hogy kellően elmélyültél az adott témában és megértetted a lényegét.

 

  1. Egy jó védéshez fontos, hogy magabiztos legyél, de ez semmiképp se vágjon át elbizakodottságba. Mondanivalód erős logikai felépítésű legyen, megalapozott támpontokkal melyek alátámasztják következtetéseidet.

 

  1. A tanulmányodat ért kritikus hangokat érdemes meghallgatnod, mert kívülállóként rávilágíthatnak a szakdolgozatodban olyan valós problémákra, vagy gyenge pontokra, amikre Te nem is gondoltál. Ezeket fogadd hálával és hűvös eleganciával.

 

  1. Tipp: védésed előtt érintőlegesen beszélj a konzulenseddel azokról a kérdésekről melyekre a külsős konzulensed felhívta a figyelmed. Megválaszolni nem fogja őket, de iránymutatást adhat, merre indulj el, illetve felhívhatja a figyelmed olyan területekre, problémákra, amikbe lehetségesen belekérdezhetnek, és amiknek így picit még jobban utána tudsz nézni.

 

  1. Szakdolgozatvédésed után mindenképp egyeztess konzulenseddel, kérdezd ki ő hogyan látta teljesítményedet, és kérj tanácsot tőle, hogyan javíthatnál munkádon, esetleg mit hiányoltak belőle.

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

SZAKDOLGOZAT VÉDÉS ÉS PREZENTÁCIÓ

PREZENTÁLSZ? EZT MONDJA RÓLAD A TESTBESZÉDED

ÍGY GYŐZD LE A LÁMPALÁZAT DIPLOMAVÉDÉS / PREZENTÁCIÓ ELŐTT!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!