Prezentálsz? Ezt mondja rólad a testbeszéded | Blog | IQfactory

Prezentálsz? Ezt mondja rólad a testbeszéded

Senki sem születik profi előadónak, de a magabiztos és meggyőző előadási módot bárki elsajátíthatja. A nyilvános beszéd sikerességét 55%-ban a testbeszéd határozza meg és csak 7%-ban a kimondott szavak. Egy kis gyakorlással és felkészüléssel sikeres előadó leszel, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány trükköt, amiknek az alkalmazásával biztosan profi előadónak fogsz tűnni és elnyered hallgatóságod figyelmét.

prezentáció testbeszéd

Nyitott testtartás

Ha valaki görnyedten áll, leeresztett vállakkal és keresztbe tett kézzel, az önbizalomhiányról árulkodik. Éppen ezért prezentációd alatt húzd ki magad, hátad legyen egyenes, testtartásod nyitott, tehát karjaidat se keresztezd magad előtt. Ettől határozottnak fogsz tűnni és csak úgy sugárzod majd a magabiztosságot. Az egyenes hát a légzést is segíti és sokkal nyugodtabbnak fogod érezni magad.

Mosolyogj!

Létezik egy nagyon egyszerű kommunikációs eszköz, egy igazi varázsszer. Ez pedig a mosoly! A mosoly a lélekállapotunkat, hozzáállásunkat tükrözi, valamint képes a másik fél stresszintjét csökkenteni. Egészen biztosan jól fog sikerülni a prezentációd, és te is jól fogod érezni magad az előadásod alatt, ha közben mosolyogsz.

Szemkontaktus

A szemkontaktus teremti meg a kapcsolatot a hallgatósággal. Segítségével hallgatóid aktív részeseinek érzik magukat előadásodnak. A szemkontaktus felvétele/ hiánya személyiségedet is tükrözi. A lesütött szem félénk, nem őszinte, önbizalom hiányos ember képét mutathatja rólad. 

Gesztikulálás

Gesztikulálj a karoddal és a kezeddel. Persze nem hadonászásra gondolok, tűnj természetesnek. Így nyitottá válsz hallgatóságod felé és fenntartod a figyelmüket. Kellemesebb is figyelni a prezentálót, ha nem meredten, leszorított kezekkel áll beszéde közben.

Higgadtság

Prezentáció előtt hajlamosak vagyunk izgulni, remeg a hangunk, a kezünk, szívünk majd kiesik a helyéről. Szakértők szerint rengeteget segít, ha az előadás előtt 2 héttel minden nap 5 percet szánsz arra, hogy odafigyelve, egyenletesen lélegezz. Így könnyen uralhatod izgalmadat a prezentáció napján is.

Mozgás

Prezentálás közben tanácsos, ha nem csak egyhelyben állsz, mint egy fa, ami gyökeret vert. Vigyél mozgást előadásodba, használd ki a teret, ami a lehetőségedre áll, de ne vidd túlzásba. Ha állandóan sétálsz, vagy túl gyorsan sétálsz, az emberek azt fogják hinni, hogy ideges vagy és ők is feszültté fognak válni általad.

Kiegyensúlyozott beszéd

Ha túl gyorsan beszélsz, hadarsz, az emberek nem fognak tudni követni, nem értik majd a beszédedet. Ha pedig túl lassan beszélsz, elveszted hallgatóságod figyelmét, unni fogják előadásod. Fontos, hogy megtaláld az arany középutat és gyakorold otthon hangosan a prezentálást. Mondd fel barátaidnak, rokonaidnak, vagy csak saját magadnak, így nem élesben fogsz megijedni a hangodtól és be tudod lőni az ideális beszédtempót és hangszínt.

Még több segítség kell?

És ezeket olvastad már?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!