Ők vajon hogyan csinálják | Blog | IQFactory

Ők vajon hogyan csinálják? Lesd el a kitűnő tanulók titkát!

Az iskolai évek alatt mindig van néhány nebuló, akik ellentmondást nem tűrően hordják haza az ötösöket, úgy tűnik, meg sem kottyan nekik a tanulás. Joggal gondolhatod, hogy ég áldotta diákok, akik különleges képességekkel rendelkeznek, de az igazság mégsem erre keresendő.  Nem érdemes túlmisztifikálni a személyüket, nem feltétlen okosabbak nálad, inkább csak okosabban tanulnak! Vess egy pillantást, milyen praktikákkal operálnak, mert ők már tudják: tanulni is tudni kell!

Ők vajon hogyan csinálják

Olvass szelektíven!

Nagy hiba, ha úgy szeretnél jobb eredményt elérni, hogy bemagolod a tananyagot az első szótól az utolsóig. Néhány fejezet után belegabalyodsz, ezért sokkal fontosabb értelmezni is, amit olvasol, és csupán a lényeget megjegyezni. Erre tökéletesek a fejezet végi összefoglalók, melyekben csaknem minden információ megtalálható, így nem kell pazarolnod időt és energiát a fölösleges körmondatok memorizálására. A tananyag igazán velős infóit az oktatók csinos körítéssel spékelik meg, tudnod kell, mi belőle a valóban fontos!

Koncentrálj a fontos házikra!

Egy kitűnő tanuló minden leckét megcsinál, de tudjuk, hogy néha nincs erre idő.  A leghajtósabb hetek alatt szinte lehetetlen az összes házit teljesíteni, ezért célszerű, ha a fontosabbaknak ugrasz neki elsőként. Inkább néhány apróbb feladat maradjon megoldatlan, minthogy a könnyűekkel kezdve a végén nem marad időd az alapvetőekre.

Ne maradj le!

Mint említettük, néha elsinkófálhatsz egy-egy házi feladatot, de ha ezen felbátorodva rendszert csinálsz ebből a szokásból, akkor lépéshátrányba kerülhetsz, végül teljesen elveszítheted a fonalat. Érdemes tehát óráról órára készülnöd, ha másra nem jut időd, akkor csak fusd át a tananyagot, hidd el, megkönnyíti a dolgod!

Légy aktív az órákon!

Az előadás, noha kellemes alvóhely céljául is szolgálhat, jobb, ha ezt meghagyod otthonra. Ne csak vegetálj az órákon, vegyél is részt bennük aktívan! Nem muszáj a prof ’kiskedvencének’ lenned, elég, ha néhányszor beszállsz az órai vitákba, vagy önként vállalsz egy-két feladatot. Ezekkel az apróságokkal nagyot nőhetsz a szemében, és könnyen bezsebelheted a jutalompontokat.

Tervezd meg a tanulásod!

Ha szeretnéd, hogy maradjon némi szabadidőd is a kitűnő jegyeid mellé, akkor érdemes átgondolni, mire mennyi időt szánsz. Rendszerezd a dolgaid és semmiképp ne helyezz minden mást a lecke elé, mert végül se időd, se energiád nem marad a nap végére! Először végezz a tanulnivalóval, utána jöhet a móka!

Segíts másokon!

A legjobb módja annak, hogy bevésődjön a tananyag, ha segítesz másokkal is megértetni azt. Nem kell semmiféle honoráriumban reménykedned cserébe, pont eleget profitálsz azzal, hogy elmantrázod nekik újra és újra az anyagot, nem beszélve arról, hogy később akár te is segítségre szorulhatsz!

Válassz olyan órákat, amik érdekelnek!

Sokkal könnyebb azokra az órákra készülni, amik alapból is megmozgatják a szürkeállományodat. Ezzel már készülsz a munka világára is, ismerd az érdeklődési körödet, és ennek megfelelően válogass!

Legyen életed!

A híresztelésekkel ellentétben a kitűnő tanulóknak is van életük az iskolán túl. Ők is eljárnak bulizni, tartják a kapcsolatot a barátaikkal, vagy akár dolgoznak a tanulmányaik mellett. Tulajdonképpen abban jobbak, hogy tudják, hogyan menedzseljék az életüket, és természetesen azt is, hogy néhány jó jegy nem a világ! Egy próbát neked is megér!

 

 

Még több segítség kell?

És ezeket olvastad már?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!