Így tartsd magad ébren a hosszú előadások alatt | Blog | IQfactory

Így tartsd magad ébren a hosszú előadások alatt

Néha előfordul, hogy nagyon nehéz fókuszálni a kurzus alatt, különösen akkor, amikor az előadás kicsit sem érdekes, vagy a tanár egyenesen a Power Point-ról olvassa fel az egész anyagot. Mindemellett az előadáson való figyelem segít abban, hogy a legtöbbet hozd ki főiskolai tanulmányaidból. Végtére is a tandíj túl magas ahhoz, hogy ne használd ki maximálisan az oktatást. Íme néhány tipp, ami segít fenntartani a figyelmedet az előadásokon. 

cat-tired-nap-yawn-tongue-cute

Vedd elő az összes eszközt, amire szükséged van. A felesleges dolgokat tedd el a táskádba.

Az asztalon lévő felesleges elemek nagyon zavaróak tudnak lenni. Ha nincs szükséged valamire az órához, tedd el.  Ez elsősorban a telefonra vonatkozik. Érthető, hogy mennyire csábító az unalmas előadásokat végig telefonozni, de ellen kell állni a kísértésnek. Ez egyre könnyebb lesz az idő előrehaladtával, és végül már eszedbe sem fog jutni órán a mobilod. Az előadásokra legtöbb esetben bőven elég egy toll és egy papír, vagy füzet. Még a tolltartót is érdemes a táskában hagyni.

Tipp: A telefonodat tedd biztonságos helyre, a táskádba. Rengetegszer fordul elő, hogy valaki a háta mögé, az asztal szélére, vagy akár csak a táskája tetejére teszi azt, majd előadás végén ott felejtődik, vagy a táska felemelésével leesik a földre és összetörik.

Írd kézzel a jegyzeted

A kézzel készített jegyzetek nem csak az előadásra segítenek összpontosítani, de a további információkat is segítenek rögzíteni agyunkban. A papírra történő írás megkönnyíti a diagramok, ábrák rajzolását és a matematikai képleteket is könnyebb lemásolni.

Ha mégis inkább gépelsz, ellenőrizd, hogy a WiFi ki legyen kapcsolva

Az internet csak arra csábít, hogy inkább 9gag-et olvass, vagy Facebook-ozz jegyzetelés helyett. Az emberek túlbecsülik multitasting képességüket. Hiába gondolod, hogy párhuzamosan több dologra is figyelni tudsz, ki fogod zárni az előadót. Ráadásul az internetezés előadás alatt a mögötted ülőt is zavarni fogja. Természetesen vannak kivételek ez alól, például olyan tevékenységek a kurzus alatt, amelyek megkövetelik az internet használatát.

Legyél aktív az órán

Hatékony módja az előadás anyagának befogadásához, ha válaszolsz az oktató által feltett kérdésekre, vagy felteszed saját kérdéseid az anyaggal kapcsolatban. Így egészen biztosan rögzülni fog a tananyag. Ráadásul, ha aktívan részt veszel az órán, azt a tanárok legtöbb esetben plusz ponttal szokták jutalmazni, ami a vizsgán életmentő lehet.

Még ha az előadás unalmas is, fontos odafigyelni. Az egyszerű dolgok, mint például a telefon táskába helyezése, a kézzel írott jegyzet, az internet használatának elkerülése, aktív részvétel az órákon segítenek a koncentrálásban és a tananyag rögzülésében. Próbáld ki, meglátod!

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!