Mit csinálj, ha nem tudod a választ az állásinterjún? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Mit csinálj, ha nem tudod a választ az állásinterjún?

Hamarosan itt a nyár, ezzel együtt a 3 hónapos iskolai szünet is. Sokan fordítják ezt a szabadidőt arra, hogy munkavállalással egy kis plusz pénzt keressenek, de a kötelező gyakorlatok nagy része is erre az időszakra esik. Állások után nézni, már jóval a nyári időszak előtt érdemes, hiszen nagyon hamar betelnek a jó pozíciók. A jól megszerkesztett önéletrajz mellett, a sikeres állásinterjú segíthet hozzá a kiszemelt munka elnyeréséhez, amire alaposan fel kell készülni, hogy elkerüld a kellemetlen szituációkat. Tartsd észben ezeket a tippeket, és kezeld jól a váratlan kérdéseket!

Nyugodj meg!

Az első és legfontosabb dolog, hogy higgadt maradj. Amint elkezdesz kétségbe esni, az meglátszik a viselkedéseden. A nyugodt, magabiztos testtartás fenntartása, ha nehéz kérdéssel is szembesülsz, segít meggyőzni az interjúztatót arról, hogy ura vagy a helyzetnek.  A reakciód, ha nem tudsz azonnali választ adni, sokkal fontosabb, mint maga a helyes válasz. Másrészt stresszesen nehéz tisztán gondolkodni, az elhamarkodott válaszok pedig rontják az esélyed az állás elnyerésére.

Kérdezz vissza!

Ha nem egyértelmű a kérdés, nyugodtan kérdezz vissza. Ez egyrészt segít abban, hogy a máshogy megfogalmazott kérdés rávezessen a helyes válaszra, másrészt az interjúztatónak is jó visszajelzés, hogy figyelsz és nem félsz visszakérdezni.

Ne mond, hogy nem tudod!

Egy kérdésre se mondd, hogy nem tudod, anélkül, hogy átgondolnád. Ha azonnal rávágod, hogy nem jut eszedbe semmi és még csak meg sem próbálsz kitalálni valamit az adott témával kapcsolatban, az rossz pontot jelenthet. Előfordulhat, hogy olyan fogalmi meghatározást vagy konkrét dolgot kérdeznek, amit egyszerűen nem lehet kikerülni rögtönzött válasszal. Ebben az esetben jobb, ha beismered, hogy nem tudod a megoldást, de az interjú után feltétlenül utánanézel.

Emeld ki azt, amit tudsz!

Ha olyan a feltett kérdés, amiről valóban nincs sok fogalmad, irányítsd át a beszélgetést olyan témára, amiben magabiztos vagy és a felhozott területhez is szorosan kapcsolódik. Sokkal jobb megoldás, mint hallgatni, és arról is bizonyítást ad, milyen jól kezeled a váratlan szituációkat.

Nyerj időt!

Annak érdekében, hogy nyerj magadnak egy kis időt átgondolni a kérdést, először is a kérdező tudtára kell adnod, hogy megértetted és gondolkodsz a felvetett témán. Elegendő csak annyit mondani, hogy, „Hmm…ez egy nagyon jó kérdés” vagy „Hadd gondolkodjak rajta”. Ezalatt kitalálhatod, hogy állsz neki a válaszodnak és a kellemetlen csendet is segít elkerülni.

Küldj e-mailt az interjút követően!

Abban az esetben, ha volt olyan kérdés, amire nem tudtál válaszolni az interjú során, az a legjobb megoldás, ha utánanézel, és a felvetett problémára adott válaszod a cégnek is elküldöd e-mail-ben.  A szorgalmad és kitartásod mindenképp pozitív benyomást kelt majd rólad.

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

MUNKAVÁLLALÁS AZ EGYETEM MELLETT, ANÉLKÜL, HOGY BELEŐRÜLNÉL

15 MÓDJA ANNAK, HOGY KIEMELKEDJ A GYAKORNOKOK KÖZÜL

MOTIVÁCIÓS LEVÉL, AMIT MINDENKI EL AKAR MAJD OLVASNI


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!