15 módja annak, hogy kiemelkedj a gyakornokok közül - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

15 módja annak, hogy kiemelkedj a gyakornokok közül

Vége a vizsgaidőszaknak, kitört a nyár! Azonban ez nem mindenkinek a vízpart melletti szórakozást jelenti. Sokak életében talán az egyik legizgalmasabb időszak kezdődik a nyár eljöttével: a gyakornoki időszak! Hogy segítsünk és hozzájáruljunk a biztos sikerhez, korábban már bemutattuk, mi ne hiányozzon karrier eszköz táradból, íme, a 1. rész és 2. rész . Most szeretnénk abban segíteni, hogyan lehetsz sikeres gyakornok, hogy ezt a sikert a jövőben is kamatoztatni tudd! Íme 15 módja annak, hogy kiemelkedj a gyakornokok közül:

business-1067978_1280

1. Készülj fel az első nap előtt

Valószínűleg utánajártál a cégnek az állásinterjú előtt.  Azonban fontos, hogy az első napod előtti éjszakán is frissítsd fel memóriádat és végezz további kutatásokat a szervezet történelméről és kultúrájáról. A felkészültséggel magabiztosnak fogod érezni magad a gyakorlatban. Beállíthatsz Google értesítőt is, mely figyelmeztetést küld, ha a cég megjelenik a legfrissebb sajtóban, így mindig nyomon tudod követni a fő történéseket.

2. Öltözz a sikerért

Derítsd ki a HR-től, hogy milyen az irodai környezet és a szerint válassz ruhát magadnak. Általánosságban az öltözködés és a hivatásszerű működés nemcsak jó benyomást kelt, hanem egyfajta jelzés is, hogy hajlandó vagy erőfeszítéseket tenni .  Kutatások kimutatták, hogy az emberek öltözködése nem csak arra van hatással, hogy a többiek hogyan látnak minket, hanem arra is, hogy hogyan látjuk saját magunkat öltözködésünk által.  Beleértve azt is, hogyan gondolkodunk és érezzük saját képességeinket munkánk során.

3. Kezeld úgy a szakmai gyakorlatot, mint egy állandó munkát

Ha azt szeretnéd, hogy a munkáltatód komolyan vegyen, neked is komolyan kell venned a munkád. Hiába vagy gyakornoki pozícióban és ez a fizetéseden is látszik, fogd fel úgy, mintha állandó munkatárs lennél az irodában. Nem szabad elfelejteni, hogy munkád hatással lesz a szervezetre. Aktív, valós környezetben tanulsz, így a hozzájárulásaid (és a hibáid) más embereket is érintenek.

4. Tarts „vészhelyzet esetére” ruhát a fiókodban

Mindig legyen egy nyakkendő, vagy egy pár magas sarkú az íróasztalodnál, mert sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged. Bármikor jó szolgálatot tehet egy hirtelen jött találkozónál, vagy értekezletnél. Ez azt is elárulja a munkavállalóról, hogy jól felkészült a jövőbeni helyzetekre.

5. Gyakorold a jó időkezelést

A gyakornokoknak nagyon sok tennivalójuk van, ezért fontos szervezettnek lenni, vigyázni arra, hogy ne vállaljunk túl sokat, valamint mindig tudatni kell valakivel, ha nem tudjuk befejezni a projektet határidőn belül.

6. Szocializálódj

Mivel ezt a pozíciót állandó munkaként kell kezelni, fordíts időt arra, hogy megismerkedj az új kollégákkal.  Ismerd meg a többi gyakornokot, a munkatársaid, a felettesed, de vigyázz az általad megosztott személyes adatok mennyiségére és arra, hogyan viselkedsz a beilleszkedés során.

7. Kérdezz

Ne félj kérdéseket feltenni, és kilépni a komfort zónádból. Ez azt mutatja, hogy hajlandó vagy tanulni és valódi érdeklődést tanúsítani a munka és a vállalat iránt.

8. Légy rugalmas

Az emberek és a szervezetek eltérő gondolkodási és kommunikációs stílusokkal rendelkeznek. Ha megtanulod, hogyan légy alkalmazkodó, jelentősen bővíted a lehetőségeidet.

9. Hálózat

Eltekintve a beilleszkedéstől, használd ki a lehetőséget arra, hogy minél több minőségi kapcsolatot építs ki a szakmai gyakorlatod ideje alatt. Minél több kolléga ismer Téged, és azt, hogy mire vagy képes, annál több támogatást kapsz, ha eljön az ideje annak, hogy teljes munkaidőre válthatsz.

10. Keress egy mentort

Kérd fel a főnöködet, vagy valakit, akinek tekintélye van a társaságban, hogy ossza meg veled a vállalatnál szerzett tapasztalatait és bölcseleteit.  Ez azt a képet adja a gyakornokról, hogy a nem fél kérdéseket feltenni és hajlandó tanulni egy idősebb személytől.

11. Légy kezdeményező, de fogadd el az útmutatást

A munkáltatók le lesznek nyűgözve, ha szívesen segítesz – de ne jelentkezz mindenre. Néhány jól elvégzett munka jobb, mint kétszer annyit rosszul csinálni, vagy nem befejezni. Ne felejtsd el, hogy a lelkesedés és az önállóság nagyszerű gyakornokként, azonban végső soron a tapasztalt egyénektől tanulsz. Tarts szoros kapcsolatot a felügyelőkkel és munkatársakkal, hogy megbizonyosodj arról, hogy mindennapjaid összhangban állnak a szervezet prioritásaival.

12. Légy tisztelettudó, de öntudatos

A gyakornokok többsége azt gondolja, hogy unalmas, de szükséges feladatokat kell elvégezniük a jó megítélésért. Azonban ha úgy érzed, hogy kihasználnak, fel kell szólalnod!

13. Keress kihívásokat

Keresd a kihívásokat, vállalj el olyat, amit még soha nem csináltál. Hasznosítsd a munkatársaid és a főnökeid arra, hogy megtanuld és fejleszd az iparági készségeket, amelyek gazdagítják szakmai portfóliódat, így vonzóbbá válsz a jövőbeni munkáltatók számára.

14. Tudj meg minden a teljesítményedről

A jövőbeni állásajánlatok előnyei érdekében kövesd nyomon a konkrét tényeket és adatokat a teljesítményeddel kapcsolatban.

15. Kérj visszajelzést

A gyakornoki munkádból nem tehetsz vizsgát a nyár végén, mint ahogyan azt a szemeszterek végén megszokhattad. Ezért fontos rendszeres visszajelzést kérni a munkádról. A munkáltató így azt fogja látni, hogy kezdeményezel és hajlandó vagy változtatni a siker érdekében. Ez a visszajelzés feltárja erősségeinket és azt is, hogy min kell javítani.

Ezeket a tanácsokat megfogadva biztos lehetsz abban, hogy sikeresen és hatékonyan végzed majd gyakornoki munkád. Ne feledd, ragadj meg minden lehetőséget a fejlődéshez, és nem utolsó sorban élvezd ezt az időszakot!

Még több segítség kell?

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!