Motivációs levél | Blog | IQ Factory

A motivációs levél, amit mindenki el akar majd olvasni

A „motivációs levél” szavak hallatán lehet, görcsbe rándul a gyomrod. Az persze tény, hogy nem könnyű egy lényegre törő, magvas szöveget úgy megalkotni, hogy az tökéletesen tükrözze a személyiséged és a kvalitásaid. Tehát valóban sok múlhat a motivációs levél minőségén, ennek ellenére szó sincs megoldhatatlan feladatról!

Ne is halogasd tovább a dolgot, olvasd el hasznos tanácsainkat arról, hogy mitől is lesz pont a tied az a motivációs levél, ami célba ér!

woman-sitting-on-bed-working-on-laptop

Vázlat írása

Mielőtt belecsapnál a közepébe, jó, ha néhány kulcs infót felírsz, melyeket okvetlenül bele akarsz foglalni az írásba. Már az elején tudnod kell, hogy mik az irányelveid, és hogyan is képzeled el a leveled, vázlattal pedig semmit nem fogsz kifelejteni.

Levél címzettje

Evidensen hangzik, mégis sokan átugorják ezt a kritikus pontot. Kezdd azzal, hogy feltünteted a pályázatodat kezelő nevét, cégének a címét. Megszólításként operálhatsz a „Tisztelt Hölgyem/Uram” sablonnal, de ha előtte váltottatok már üzenetet, akkor megszólíthatod nyugodtan a teljes vagy a keresztnevén az illetékes személyt.

Megkapó sztori

Természetesen közöld a jelentkezésed konkrét célját, de engedd el a megszokott bevezető sztenderdeket, elvégre ők is tudják, miért írod a levelet. Keltsd fel az érdeklődésük egy rövid és eredeti történettel! Ez lehet esetleg a szakmához fűződő gyerekkori viszonyod, vagy egy tanárod jelmondata, amely azóta is inspirál, de gyakorlatilag bármi, ami felkelti a felvételiztető érdeklődését, és potenciális jelöltté tesz téged.

Néhány szó a cégről

Tedd egyértelművé, hogy jártas vagy a cég brandjében. Röviden és elegánsan sződd bele tájékozottságod, de figyelj, hogy sose közölj fals információkat, mert könnyen hiteltelenné válhatsz a szemükben!

Szakértelem

A motivációs leveled elsőszámú célja, hogy intelligens és képzett személyként reprezentáld saját magad. Említs meg két-három fontos dolgot a képességeid repertoárjából vagy az elért teljesítményeidről, hogy komolyan számoljanak veled!

Végső simítások

Jó úton haladsz, ha az előbbieket figyelembe véve építed fel a leveled, de gondolj arra, hogy a jelentkezők túlnyomó része is hasonlóképpen fog tenni. Ezért néhány helyre szúrj be pár megjegyzést, melyektől személyesebbé válik a leveled, és nem csupán egy rideg, sablonos motivációs levél lesz. Ügyelj a kifogástalan helyesírásra és a tagolásra, többször ellenőrizd irományod, mert néhány banális hiba bizony elronthatja az összképet. Ha kell, hangosan is olvasd fel, hogy könnyebben meggyőződj a tartalma gördülékenységéről, így akár az első helyre pozícionálhatod magad a jelentkezők rangsorában!

Sok sikert!

Még több segítség kell?

És ezeket olvastad már?

10 LEGGYAKORIBB ÁLLÁSINTERJÚKÉRDÉS ÉS VÁLASZ

AZ 5 LEGMENŐBB DIÁKMUNKA

SZAKMAI GYAKORLAT? ÍGY VÁLASSZ!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!