Milyen hibákat NE kövess el a hatékony tanulás érdekében? | Blog | IQ Factory

Milyen hibákat NE kövess el a hatékony tanulás érdekében?

Rengeteget hallhattatok és olvashattatok már arról, hogy mit kell tennetek a hatékony tanulás érdekében. Most azt szeretnénk megosztani veletek, mit kerüljetek el annak érdekében, hogy ne akadályozzátok a sikeres felkészülést. Következzen 8 olyan tényező, amelyekre ajánlatos odafigyelned, ha a nem akarod megnehezíteni a saját dolgod.

1. Semmit NE hagyj az utolsó percre!

Amennyiben minden tanulnivalódat, az utolsó pár napra, esetleg az utolsó estére hagyod, azzal csak annak az esélyét növeled, hogy el fogsz bukni az előtted álló megpróbáltatáson. Fáradtan, stresszesen kell majd átvészelned az egész napot. Igyekezz, ha kell, hetekkel a vizsga előtt elkezdeni a tanulást!

2. NE engedd, hogy bármi is elterelje a figyelmed a tanulásról!

Nem elvárás az, hogy kikapcsold a telefonod, vagy elrejtsd magad elől, de vedd tudomásul, hogy például a közösségi média, könnyen elterelheti a figyelmed a tanulásról és ezzel ronthatja a teljesítményedet. Próbálj meg szüneteket beiktatni a tanulásba és ezekben a szünetekben foglalkozni minden olyannal, ami elterelhette volna a figyelmed!

3. NE maradj fent sokáig!

Ha nem adunk elég időt szervezetünknek a feltöltődésre, könnyen belebukhatunk a tanulásba és a vizsgába is. Már az is megnehezítheti a dolgod, ha nem pihented ki magad eléggé, mielőtt tanulni kezdtél, az egész napi nyomottságot, fáradtságot pedig senki sem szívleli. Ezt a vizsga előtti napon is vedd figyelembe, próbálj meg általánosságban kipihent és tettre kész állapotot teremteni magadnak, a teendőid elvégzésére!

4. NE felejts el elegendő időt szánni a tanulásra!

Lehetséges, hogy eldöntöd, adsz magadnak 1 órát egy adott anyagrész megtanulására és megértésére, majd azt tapasztalod, hogy a kiszabott idő alatt, még a felét sem sikerült feldolgoznod. Fontos, hogy a hosszabb tananyagrészek esetében, hosszabb tanulási időszakokat is iktass bele a napodba, ugyanis minél több információt kell egyazon napon belevésni az agyadba, annál nehezebb dolgod lesz!

5. NE felejts otthon semmit, amire szükséged lehet a tanuláshoz!

Eldöntötted, hogy a város egyik leghangulatosabb kávézójában, nyugalomban fogod megtanulni a hamarosan esedékes vizsga tananyagát. Megérkeztél és kiderült, hogy otthon felejtetted a jegyzeteidet, nem vittél töltőt a laptopodhoz, vagy éppen pénzt, hogy megihass egy frissítő kávét tanulás közben. Ez nem túl jó hír! Próbálj mindig felkészülten belekezdeni a tanulásba, álljon rendelkezésedre minden ehhez szükséges eszköz, legyen nálad elegendő folyadék, étel és minden más, ami számodra elengedhetetlen a tanuláshoz!

6. NE csak egyszer nézd át a tananyagot!

Nem jó megoldás, hogy egyszeri olvasás után tovább lépj úgy, a következő részre. Egy bő témakör feldolgozásánál, szinte lehetetlen, hogy egy alkalommal, azonnal minden tudást magadba szívj. A tanulást segítő módszerek használatának mestereként is, nézd át a mindmap-et amit készítettél, vagy ismételd át azokat az anyagrészeket, amiken túljutottál. Az első felidézés során már kiderülhet, hogy mi maradt meg benned és mi az, amit még gyakorolnod kell! Leellenőrizni magad, többszöri ismétlés útján fogod tudni.

7. NE legyél rest időt, segítséget kérni!

Ne gondold azt, hogy mindent egyedül kellene megtanulnod vagy megtenned. A segítségkérés a bizalom és az érdeklődés jele is lehet. Ha úgy érzed, több időre lenne szükséged, nem tudsz túljutni egy adott fejezeten, tájékoztasd professzorod, olyat, aki illetékes és segíthet neked!

A te feladatod, hogy mindent megtegyél a vizsga sikerességét illetőleg és a te feladatod az is, hogy megszabadulj minden mástól, ami ezt megakadályozhatja! Hajrá! Ha kérdésed van, vagy segítség kell, minket bátran kereshetsz!

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

11 SZOKATLAN TANÁCS TANULÁSHOZ

TANULÁSRA FEL! MOTIVÁLÓ TIPPEK KÉNYELMES TERMÉSZETŰEKNEK!

8 HASZNOS TIPP, AMI MEGKÖNNYÍTI A TANULÁST

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!