8 hasznos tipp, ami megkönnyíti a tanulást | Blog | IQ Factory

8 hasznos tipp, ami megkönnyíti a tanulást

Mindenkinek ismerős érzés lehet, amikor a vizsga vagy a zárthelyi dolgozat már itt kopogtat az ajtón, de mégsem érzed magad teljesen felkészültnek, pedig hosszú órákat töltöttél tanulással. Tudjuk, milyen nehéz nekiülni, és ha ez végre sikerült, mennyi minden megzavarhatja a tananyagra való összpontosítást. Összeírtunk néhány hasznos tippet, melyek segíthetnek koncentrálni tanulás közben!

8 hasznos tipp, ami megkönnyíti a tanulást

  1. Ne kényelmesedj el!

Ha otthon vagy, ne viselj pizsamát tanulás közben!  A kényelem nagyon fontos, de ha pizsamát viselsz hajlamos vagy félvállról venni a kötelezettségeidet és nagyobb esély van rá, hogy a könyvek bújása helyett lustálkodsz, vagy elalszol.

  1. Hidratálj!

Mindig legyen egy üveg vagy nagy kancsó víz az asztalodon. A folyadék pótlása elengedhetetlen a szervezetnek és felfrissíti az agyat is. Ha csak egy pohár vizet tartasz magadnál, több időt fogsz elfecsérelni azzal, hogy kimész a konyhába és újratöltögeted. Viszont ha a palack, amiből iszol, ott van melletted, jobban fogsz tudni koncentrálni a tanulásra.

  1. Ne zavarjanak!

Próbáld meg lenémítani, kikapcsolni vagy repülő üzemmódra állítani a telefonod. Amikor kapsz egy értesítést a telefonodon keresztül, a zavaró hang és a villanás félbeszakítja a tanulást és az aktuális gondolatmenetet, amit akár el is felejthetsz és kezdheted újra az egészet. Pár órával később pedig azon kapod magad, hogy az Instagramot vagy a Facebookot nézegeted és nem tanultál semmit, úgyhogy szabadulj meg az online világtól egy kis időre és foglalkozz a jövőddel zavartalanul.

  1. Emlékeztesd magad!

Az öntapadós jegyzeteknek nagy hasznát lehet venni az egyetemi évek alatt. A kis cédulákra felírhatsz pár fontos határidőt és információt és felragaszthatod őket egy számodra jól látható helyre. Így szinte mindig emlékeztetni fognak az aktuális időpontokra és feladatokra. Akár a tárgyadnak megfelelő definíciókat, képleteket, törvényeket vagy táblázatokat is elhelyezhetsz, ezáltal sokkal könnyebben megjegyezheted őket. Fontos, hogy olyan helyre ragaszd fel, ahol sok időt töltesz, és egy idő után már reflexszerűen elolvasod őket.

  1. Jár az elismerés!

Jutalmazd meg magad egy bizonyos idő elteltével a kemény munka gyümölcse gyanánt. Ez lehet egy szelet csoki, gyümölcs, banán vagy cukorka. Segítenek motiválni és a benne található cukor felpörgetheti az agyműködésed. De ha nem szeretnél nasizni tanulás közben egy rész a kedvenc sorozatosból is remek jutalom lehet.

  1. A betűtípus fontossága

Ha az elektronikus tananyagot nem akarod külön papírra kimásolni, vagy csak nem szeretsz kézzel írt szöveget tanulni, nyomtasd ki a szöveget, de semmiképp ne tanulj a számítógéped vagy telefonod képernyőjéről! Használj Times New Roman betűtípust, mely a Comic Sans mellett a legkönnyebben olvasható betűtípus.

  1. Koncentrálj!

Ne hallgass olyan zenét, amit ismersz és szeretsz, mert elvonhatod vele a figyelmedet. Ha szeretsz egy zenét, nagy az esélye annak, hogy tudod a dalszövegét és az agyadban a tananyag helyett a szám szövege fog járni. Próbálj ének és szöveg nélküli számokat hallgatni, vagy olyan zenéket, amiket még nem hallottál ezelőtt.

  1. Ne hibáztasd magad!

Ne érezz bűntudatot, miközben szünetet tartasz. Nem ülhetsz folyamatosan a könyvek fölött. Az agyadnak és neked is szükséged van pár perc nyugalomra, szóval ne terheld túl magadat! Tervezd meg a tanulás menetét és adj magadnak egy-két óránként tíz perc szünetet, így az olvasást sem fogod megunni és a szemeidnek is jót tesz egy kis pihenő. A legjobb, ha addig csak lazítasz egy picit, persze kihasználhatod arra is, hogy elmenj mosdóba, harapj valamit, ránézz a telefonodra és válaszolj a barátaidnak.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

MILYEN TÍPUSÚ TANULÓ VAGY?

ÖT HOBBI, AMI OKOSABBÁ TEHET

6+2 TRÜKK, AMIVEL MOTIVÁLHATOD MAGAD AZ ÍRÁSRA, TANULÁSRA


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!