Leggyakoribb kérdések, amikkel a szakdolgozat védésen találkozhatsz - II. rész - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Leggyakoribb kérdések, amikkel a szakdolgozat védésen találkozhatsz – II. rész

Legutóbb bemutattunk nektek azt a 10 leggyakrabban feltett kérdést, amit a szakdolgozat védésén kaphattok a vizsgabiztosoktól. Most folytatjuk a lehetséges kérdések és a hozzájuk tartozó helyes válaszok felsorolását.

 11. Milyen akadályokba ütköztél a szakdolgozatod során?

Ez a kérdés elsőre megint csak egyszerűnek tűnik, de akár trükkös is lehet. A legtöbbször nem azért teszik fel a kérdést, mert együtt éreznek veled a nehézségek miatt, hanem, azért hogy feltárjanak vak foltokat a dolgozatodban. Ahhoz, hogy megválaszold a kérdést, bánj óvatosan a szavakkal, nehogy belekeverd magadat olyan érvelésbe, amelyből csak rosszul tudsz kijönni. Ne említs komoly akadályokat, melyek arra utalhatnak, hogy hiányosak az ismereteid, helyette kisebb nehézségeket említs meg csak.

 12. Milyen eredményre jutottál a dolgozatoddal és a kutatásoddal?

Itt ismertesd, hogy milyen hipotézist vagy hipotéziseket állítottál fel, mielőtt elkezdted a szakdolgozatod. Fejtsd ki, hogy miért pont ezt a problémafelvetést választottad, és hogy milyen eredményre számítottál, és hogy ahhoz képest a kutatásoddal mire jutottál. Beigazolódott-e a gondolatod, vagy esetleg az eredmények megcáfolják az? A prezentáció alatt használj grafikonokat és pontos adatokat is.

 13. Milyen kutatási módszer(eke)t vagy mintavételi technikát alkalmaztál?

Itt ki kell térned arra, hogy kvalitatív vagy kvantitatív kutatást alkalmaztál-e, és hogy hány fő vett részt a kutatásban. Ne feledd, ahhoz hogy valós eredményre juss, nem elég, ha a barátaidat vagy a szaktársaidat vonod be a kutatásodba, vagy a kérdőíveztetésbe.

 14. Hogyan tudnád összefoglalni a szakdolgozatodat, pár mondatban, egy szakmabelinek?

Fontos, hogy ne olyan dolgokat említs ennél a pontnál, melyek egy szakmabelinek egyértelműek, és ne is definíciókat kezdj el felsorolni, hiszen ezekkel valószínűleg az illető is tökéletesen tisztában van. Helyette ismertesd a problémafelvetést, és hogy miért vagy erre kíváncsi, és hogyan kutattad. Használj szakszavakat, de csak olyanokat, melyek jelentésével teljes mértékben tisztában vagy, nehogy belekavard magad egy kellemetlen helyzetbe.

 15. Mit csinálnál máshogy, ha újra kezdhetnéd a kutatásod?

Ennél a kérdésnél, csakúgy, mint az akadályok esetében, nagyon óvatosnak kell lenned. Ha részletesen kitérsz arra, hogy mit csinálnál másképp, akkor következhet az a kérdés, hogy akkor miért nem úgy csináltad? Éppen ezért csak apróságokat érdemes említeni, de akár azt is mondhatod, hogy nem csinálnál másképp semmit, (még a kisebb-nagyobb hibák ellenére sem)

16. Milyen mérési módszert alkalmaztál?

Egyszerűbb formában, milyen adatgyűjtési módszert használtál a kutatásod során? Itt fejtsd ki, hogy a primer (elsődleges) kutatásod eredményét egy általad összeállított kérdőívre érkezett válaszok alkotják, míg a szekunder (másodlagos) kutatásodhoz milyen korábbi tanulmányokat vagy könyveket használtál fel.

 17. Az eredményeidre alapozva, milyen javaslataid vannak?

A javaslatok létfontosságúak minden kutatási anyagban, ezért ne vedd félvállról. Legyenek olyan javaslatid, melyekkel valóban megoldható lenne az adott problémakör.

 18. Mi a terved a kutatási projekteddel, ha már lediplomáztál?

Ennél a kérdésnél teljes a szabadság, ahhoz, hogy elmondd, mit gondolsz, mi jár a fejedben.  Ha azon gondolkodsz, hogy publikálod a kutatásaidat, az a legjobb lehetőség, hogy kölcsönös eszmecserét folytass a bizottság tagjaival, akik talán még segíthetnek is téged a terveid megvalósításában.

 19. Szeretnél-e bármit kérdezni a vizsgabizottságtól?

Ez egy újabb nagyszerű lehetőség arra, hogy társalgást folytass a bizottság tagjaival és kérdezz, persze ne a hétvégi vagy nyári terveikről érdeklődj, hanem tegyél fel pár konstruktív kérdést. Ne tegyél fel túl butácska vagy nagyon nehéz kérdést. A célnak, annak kellene lennie, hogy a bizottság tagjai úgy érezzék, ők a főnökök.

 20. Szeretnél bármit zárásként még mondani a bizottság tagjainak?

Ez a dicséret ideje! Használd ezt a kis időt arra, hogy megköszönd a bizottság jelen levő tagjainak figyelmüket és hozzád feltett kérdéseiket. Mond el nekik, hogy mennyit tanultál tőlük, és hogyan fogod kijavítani a munkádban a hibákat (ha vannak), és hogy a jövőben megfogadod a javaslataikat.

 

Még több segítség kell a szakdolgozatodhoz?

 

 

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK, AMIKKEL A SZAKDOLGOZAT VÉDÉSEN TALÁLKOZHATSZ – I. RÉSZ

HOGYAN INDÍTSD A PREZENTÁCIÓD?

ÍGY GYŐZD LE A LÁMPALÁZAT DIPLOMAVÉDÉS / PREZENTÁCIÓ ELŐTT!

Kövess minket Facebook-on!