Leggyakoribb kérdések, amikkel a szakdolgozat védésen találkozhatsz - I. rész - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Leggyakoribb kérdések, amikkel a szakdolgozat védésen találkozhatsz – I. rész

Ebben a posztban bemutatjuk nektek azt a 10 leggyakrabban feltett kérdést, amelyeket a szakdolgozat védésén kaphattok a vizsgabiztosoktól. Ha átgondolod fejben a választ ezekre a kérdésekre, és nem ütközöl akadályokba, akkor megnyugodhatsz, viszont ha néhány közülük nehézséget okoz, akkor érdemes újból átvenned, megírnod a válaszokat.

1. Egy pár mondatban össze tudod foglalni azt, hogy miről szól a dolgozatod?
A kérdés roppant egyszerű, igaz? Egyszerű, bár egy kicsit technikai. Ahhoz, hogy pontosan tudj válaszolni erre a kérdésre, tisztában kell lenned a szakdolgozat összes részletével, a legelső fejezettől, egészen az utolsóig. Ha viszont írsz egy jó vázlatot, gyorsan átívelsz majd a kérdésen.

2. Mi a motivációd ehhez a tanulmányhoz?
Ha ezt a kérdést kapod a szakdolgozat védés során, legyél egy kicsit óvatosabb, mivel könnyen lehet elég ravasz, trükkös is és hosszúra nyúlhat mire meggyőződ a részt vevőket, hogy igenis a te munkád megéri, hogy időt szakítsanak rá. Egy másik útja a kérdésnek, megcsavarva, hangozhat úgy, hogy mi a kutatási probléma?
Ahhoz, hogy válaszolni tudj erre a kérdésre talán, ki kell dolgoznod a vizsgált problémát a tanulmányodban. A bátorságod, hogy megold ezt a problémát, motivációddá válik majd. A legfőbb, hogy ne állj ki gazdasági érdekek mellett, vagy ne mondd azt, hogy az volt a motivációd, hogy végre befejezd az egyetemi tanulmányaidat, mivel biztosan nem fogsz pontot kapni a kérdésre.

3. Miért ezt a módszertant választottad?
Nem csak a vizsgálat egy bizonyos módszerét kell kiemelned. Arra is képesnek kell lenned, és fel kell készülnöd, hogy meggyőzően meghatározd azt, hogy miért választottad ezt a módszert. Ezen a ponton megengedett az is, hogy idézz forrásokból vagy hasonló tanulmányokból, ahol ezek a módszerek elfogadásra kerültek.

4. A megállapításaid alapján milyen területeket javasolsz a jövőbeli kutatáshoz?
Az ilyen kérdések a szakdolgozat védés közben arra hivatottak, hogy teszteljék az érvelésedet és a szakmai hozzáértésedet a tanulmányod területén. A lényeg az, hogy képes legyél arra, hogy a saját megállapításaidon alapulva, irányítható hatáskörben, ajánlj jövőbeli kutatható területeket, a tanulmányod vonalán maradva.

5. Hogyan helyezhető át a kutatásod a gyakorlatba?
Erre a kérdésre a válasz roppant egyszerű egy informatikus vagy egy mérnök tanuló számára, de egy kicsivel nehezebb egy menedzsment vagy egy társadalomtudomány hallgatónak, mióta a menedzsment/társadalomtudomány projektek túl absztraktak a természetben. Neked akkor is azt kell megpróbálnod, hogy a legjobban elképzelhető legyen a mindennapjaink során. Viszonyíts a jelenlegi irányzatokhoz a környezetedben, irodában, gazdaságban, iskolában, templomban…stb. Használva a releváns példákat és illusztrációkat jó pontot fogsz kapni erre a kérdésre.

6. Mi a hatóköre a kutatásodnak?
Ezt a kérdést, mondhatjuk bónusz kérdésnek is, a válaszodban röviden meg kell határoznod a tanulmány határait.

7. Mi a kutatásod legfőbb kérdése?
Rendkívül egyszerű kérdés, körülbelül 0,15 másodperc kellene arra, hogy válaszolj a kérdésre, ha teljesen felkészülten érkeztél a szakdolgozat védésére.

8. Milyen elméleten vagy elméleti kereten alapszik a tanulmányod?
Ez a kérdés nagyon technikai, de mégis érdekes. Mielőtt belépnél a szobába, ahol zajlik a védés tudnod kellene 2 releváns elméletet, amelyen a tanulmányod alapszik. Például a „motiváció hatása az alkalmazottak tevékenységére” legfőképpen Maslow elméletén fog majd alapulni, és egyéb elméleteken a motivációval kapcsolatban.

9. Mi a jelentősége a kutatásodnak?
Erre a kérdésre, válaszodban a kutatásod fontosságát kell meghatároznod. Ahhoz, hogy megfelelően válaszolj a kérdésre, ki kell emelned azt, hogy a kutatásod hogyan segít a kormánynak a politika kidolgozásában és végrehajtásában, hogyan fog segíteni más tanulóknak, akik kutatói munkát folytatnak ebben a témában, és milyen előnyben részesülhetnek a különböző szervezetek és az egész társadalom a tanulmányodból kifolyólag.

10. Milyen tanácsaid, javaslataid vannak a jövőbeli kutatáshoz?
A problémamegoldó képességed tesztelik ezzel a kérdéssel. Képesnek kell lenned arra, hogy a válaszodban pontosan meghatározz olyan területeket, amelyek jelenleg még több kutatást igényelnek.

 


 

Ezeket olvastad már?

Mi fán terem a szakdolgozat védés?

Tanácsok a szakdolgozat védéséhez

Powerpoint vagy prezi? Melyiket válaszd szakdolgozat védéséhez?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!