Készülj már most az őszi szemeszterre! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Készülj már most az őszi szemeszterre!

Igaz még a tart a nyár pár hétig, érdemes már most felkészülni az őszi szemeszterre, és nem mindent az utolsó utáni pillanatra hagyni. Összegyűjtöttük azt a 10 dolgot, amit érdemes még az iskolakezdés előtt elintézned.

 Készülj már most az őszi szemeszterre

 1. Vedd fel a kapcsolatot a leendő szobatársaiddal! (amennyiben kolis leszel)

Ha már megkaptátok a szobabeosztást, és tudod a leendő szobatársad vagy szobatársaid nevét, keresd meg őket a közösségi oldalak egyikén, és írj neki(k). Ismerkedjetek meg, beszélgessetek, esetleg találkozzatok személyesen is. Így nem lesztek egymás számára idegenek, és nem fogjátok feszélyezetten érezni magatokat egymás társaságában.

 2. Tegyél rendet a social media profiljaidon!

Itt az ideje, hogy átnézd a különböző social medai felületeken lévő profiljaidat, és töröld a felesleges bejegyzéseket, „cikis” képeket, melyek esetleg negatív fényt vetnének rád. Ne feledd, ma már számos tanárod is fent van ezeken a közösségi oldalakon, sőt, sok esetben ők maguk hoznak létre csoportokat az egyes órákkal kapcsolatban. Ilyenkor könnyen meglehet, hogy átnézi a hallgatók oldalait. Ugye nem szeretnéd kellemetlen helyzetbe hozni magad a tanáraid előtt?

Ha már közösségi oldalak, érdemes létrehoznod (ha eddig még nem tetted meg) egy Linkedin profilt, ahova a szakmai jellegű adatokat adhatsz meg. A különböző fejvadászok és cégek így egyszerűen felfigyelhetnek rád, és egyszerűbben juthatsz munkához is.

 3. Készíts listát, hogy mikre lesz szükséged a koliban!

Ha van rá lehetőséged, menj el, és nézz szét a leendő szobádban, hogy kell-e valamilyen bútort venned, vagy egyéb kiegészítőket, például fogast, tükröt, faliújságot stb. Szerezd be a szükséges holmikat még a szemeszter előtt, hogy mikor beköltözöl, már minden a helyére kerüljön és komfortosan érezhesd magad.

 4. Vedd fel a tárgyaidat!

Számos főiskolán és egyetemen az első félévben egy kész órarendet kapsz, ezzel megkönnyítve az iskolakezdéssel járó stresszt. Ha mégsem, akkor viszont kapsz egy listát, hogy milyen kötelező tárgyaid lesznek az őszi szemeszterben. Érdemes felkészülni és időben nekiállni a tárgyfelvételnek, mert a legnépszerűbb tárgyakra hamar betelnek a helyek. Nézz annak is utána, hogy milyen szabadon választható tárgyakat tudsz felvenni. Azt azonban vedd figyelembe, hogy számos kötelező tárgyad is lesz. Csak olyan egyéb szabadon választható tárgyat vegyél fel, amire lesz elég energiád, időd, és ami valóban hasznos.

 5. Pályázz ösztöndíjra! (ha jogosult vagy rá)

Az egyetemen és főiskolákon lehetőséged van ösztöndíjakat megpályázni. Az egyik a tanulmányi ösztöndíj, ilyenkor az elért eredményeid függvényében kapsz pénzbeli juttatást. Minél jobban teljesítesz, annál magasabb az ösztöndíj értéke is. A másik a szociális ösztöndíj. Ezt azok pályázhatják meg, akik anyagi nehézségekkel küzdenek. Nézz utána milyen ösztöndíjra vagy jogosult, mert így pénzt takaríthatsz meg az egyetemi éveid alatt.

 6. Szerezd be a szükséges tankönyveket!

Nézz utána, milyen tankönyvekre lesz szükséged a következő szemeszterben, és szerezd be őket időben. Ha beiratkozol az iskola könyvtárába, akkor nem muszáj megvásárolnod, akár kölcsönözheted is azokat. Másik lehetőség, hogy utánanézel, nincs-e fent az interneten esetleg elektronikus formában.

 7. Nézz utána milyen klubok, csoportok vagy szervezetek találhatók az iskoládban!

Az iskolákban különböző, akár szakmai csoportokat is találhatsz. Keresd meg az érdeklődésednek, vagy hobbidnak megfelelőt, és csatlakozz már a szemeszter megkezdése előtt. Az ilyen klubokban vagy csoportokban értékes kapcsolatokat is szerezhetsz, melyek később még hasznodra válnak akár szakmai, akár magánélet szempontjából.

 8. Nézz utána, hogy milyen külföldi tanulmányi lehetőségeket kínál az iskola!

Ha a későbbiekben szívesen eltöltenél egy félévet külföldön, akkor érdemes már most utánanézni, hogy milyen lehetőségeket kínál az iskolád, valamint milyen elvárásoknak kell megfelelni, hogy jelentkezhess egy külföldi tanulmányi programra.

 9. Elevenítsd fel rég elfelejtett hobbijaidat!

Régebben szívesen játszottál valamilyen hangszeren, vagy ügyesen rajzoltál esetleg énekeltél? Elevenítsd fel egy kicsit, fejleszd magad. Szükséged lesz valamire, ami kicsit kikapcsol egy-egy stresszes nap után az egyetemen, de persze a hobbidnak köszönhetően új barátságokra is szert tehetsz.

 10. Vedd lazán!

Ne stresszelj! Pihenj még egy kicsit! Persze érdemes felkészülnöd a hamarosan kezdődő időszakra, mégsem szabad, hogy az aggodalmaskodás elrontsa az utolsó nyári heteidet. Élvezd ki a nyár hátra levő részét! Találkozz a barátaiddal, kiránduljatok, strandoljatok, érezzétek jól magatokat!

 

 

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR? 

12 HASZNOS TÁRGY, AMI JÓ, HA VAN A KOLLÉGIUMI SZOBÁDBAN

ISMÉT ÚJ TANÉV? ADUNK 7 TIPPET, HOGY MINDEN SIMÁN MENJEN!

10 SZABÁLY, AMIVEL ÁTVÉSZELED A LEHETETLEN SZOBATÁRSAT

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!