10 szabály ha lehetetlen a szobatárs | Blog | IQ Factory

10 szabály, amivel átvészeled a lehetetlen szobatársat

Mindenki máshonnan érkezett, ami neked természetes és alap arra más furán nézhet és fordítva! Figyelj te is oda, a szobatársad mit csinál másképp. Ami neked nagyon fontos, abban alkalmazkodjon a társad, ami viszont neki égető kérdés, abban tegyél a kedve szerint.

Összeszedtünk néhány tuti tippet, amivel megoldódhatnak az együttlakás mumusai!

Kollégium és szobatárs

Összeszedtünk néhány tuti tippet, amivel megoldódhatnak az együttlakás mumusai!

1.     Amit benned van, azt mondd ki!

Ha történik valami, de nem szólsz semmit, az valószínűleg újra meg fog történni. Senki nem gondolatolvasó.

2.     Nem kell egyfolytában beszélni

Nem kell mindig mindenről tájékoztatni a másikat! Nem mindig érdekes hogy hol, mennyit vártál a buszra. Próbálj a kommunikációban egyensúlyt tartani és figyeld meg, a lakótársad épp társalgós hangulatban van-e. Ha pedig te szeretnél csak zenét hallgatni, mondd meg neki! Felnőttek vagytok.

3.     Már megint megitta a maradék tejet, pedig reggel van és kell a kávédba?

Az együttélés egyik legnagyobb problémája, hogy nincs felosztva, mit szabad és mit nem szabad a hűtőből csakúgy megenni. A legjobb megoldás, ha van külön polcotok a konyhában és a hűtőben is! Lehet egy közös rész is, ahova felváltva, vagy megosztva veszitek a ketchupot, a kávét és mindent, amit egyformán használtok. Ha pedig a másik jönne, de mégsem vett, és te szívod meg, egyszerűen szólj neki, vagy hagyj egy cetlit a hűtőn:

Zombi leszek egész nap, mert nem tudtam kávét inni;)

4.     Mit vegyetek közösen?

Elég hülyén venné ki magát, ha lenne külön WC-papírotok, mosogatószeretek, illetve külön kukászacskótok. Erre több megoldás is van, a legjobb, ha egyszerűen együtt elmentek a boltba és megvesztek mindent, ami közös. Ez megoldás az előbbi tej-ketchup problémára is.

5.     Mi legyen a takarítással?

Mindig mindent ugyanolyan állapotban tegyetek vissza, ahonnan azt elvettétek.  Egyből rend lesz. A takarítást pedig be kell osztani! Vezessétek egy falinaptáron, ki mikor csinálta meg!

6.     Adj egy kis szabad teret!

Néha egyszerűen kell az egyedüllét. Nem jön ki jól, ha egyikőtök 7/24 a szobában van. Persze az se jó, ha hetente egyszer látjátok egymást.

7.     Vendéget viszel haza?

Szólj! A legrosszabb, ami történhet, hogy beállítasz 3 barátoddal, a társad meg ott ül fürdőköpenyben jégkrémet majszolva. Ha erre te figyelsz, ő is figyelni fog, hogy téged ne érjen meglepi.

8.     Tanulnotok kell?

Van, hogy egyikőtök már végzett a vizsgaidőszakkal, a másik viszont nagyban tanul. Ne próbáld magaddal rángatni, mert ki-nem-mondva téged fog hibáztatni, ha nem jött neki össze. Tanulj meg halkan közlekedni a sötétben, ha mégis kimaradnál.

9.     Kommunikálj!

Tényleg nem volt időd elmosogatni? Hagyj egy bocsánatkérő cetlit és írd meg azt is, mikor fogod megcsinálni. Egyből nem fog bosszankodni. Egyszerű tipp, de az egyik leghatásosabb. Persze tartsd is be a szavad;)

10.    Szólj neki, ha új szabályt vezetsz be!

Mondd neki, hogy min szeretnél változtatni, lehet őt is zavarja valami, ami neked nem jelent gondot. Ha nem tudod, hogy hozd szóba, küldd el neki ezt a cikket.

 

 

És ezeket olvastad már?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!