Készíts tanulási tervet a vizsgáidhoz | Blog | IQ Factory

Készíts tanulási tervet a vizsgáidhoz!

Minden évben eljönnek azok az időszakok, amikor különböző vizsgákon kell megmérettetni magatokat.  Ezek nem egyszerű helyzetek az életben. Van, amikor csak egy vagy két vizsga vár rátok, de akad olyan félév is, amikor nagyon sok vizsgán kell helyt állnotok, a záróvizsgáról nem is beszélve, ami a legnehezebb része az egyetemi éveknek. Ahhoz pedig, hogy a legjobb formátokat tudjátok hozni, érdemes tanulási tervet készíteni, amibe most segítségetekre leszünk, és adunk néhány tanácsot ennek elkészítéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csupán papírra, tollra és esetleg néhány színes szövegkiemelőre lesz szükségetek, hogy jobban át lássátok az elkészült terveket. Előnyös még, ha rendelkezésetekre áll egy laptop, egy határidőnapló vagy egy naptár.

És akkor most jöjjenek a tanulási terv elkészítésének lépései:

Írjátok fel a rátok váró vizsgákat egy papírra

Úgy tegyétek ezt, hogy az egyes vizsgák között néhány sort szabadon hagytok. Használhattok különböző színeket, a különböző vizsgákhoz a jobb áttekinthetőség érdekében. A lap szélére pedig írjátok fel a vizsgák nehézségi fokát, itt érdemes a nehezebbeket előre venni.

 Bontsátok egységekre a tanulnivalót

Ha például van 10 fejezet egy könyvben, ezt osszátok fel, és mindennap jegyzeteljétek is fel a tantárgy alá, hogy melyik fejezetet néztétek át.  A fejezetekhez is írhattok nehézségi szintet. Ez nagyon megkönnyíti a tanulást, és szépen átlátjátok majd, hogy hol is jártok a tananyagban.

Osszátok be a napokat

Egy új papírra írjátok fel, hogy hány napotok van a következő vizsgáig. Itt is írjátok fel, hogy hány fejezetből áll az adott tantárgy tanulnivalója. Így láthatjátok majd, hogy egy fejezetre mennyi időtök van. Ez nagyon hasznos tanács, mert így elkerülhető a halogatás és az utolsó pillanatban való kapkodás is.

Nehezebb részeket vegyétek előre

Ezt azért érdemes megfogadni, mert nyilván a nehezebb részek több időt igényelnek. És az is előfordulhat, hogy valamit nem értetek, ilyenkor még van idő segítséget kérni akár egy tanártól, akár diáktársaitoktól. Ha pedig kész vagytok egy-egy résszel, írjátok ezt fel vagy pipáljátok ki, mert ez motiváló tud lenni számotokra, ha látjátok a folyamatos haladást, és azt, hogy a nehéz részeket már befejeztétek.

 Írjatok fel mindent a naptárba is

Ha a papírra már mindent felírtatok, itt az ideje a naptárba is beírni a teendőket. Itt is használjatok különböző színeket, a különböző vizsgákhoz és az azokhoz tartozó feladatokhoz. Így azt is láthatjátok, hogy az egyes vizsgák között mennyi időtök van, ami nagy segítség lehet a tanulnivaló felosztása során. Ide is feljegyezhetitek, hogy éppen hol jártok, az adott nap melyik fejezeteket néztétek át.

 

Ezeket a tanácsokat követve egy sikeres tanulási tervet tudtok összeállítani, ami garantálja majd a kiváló teljesítményt is a vizsgáitok során.

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

PÁR EGYSZERŰ TRÜKK, HOGY A LEGJOBB FORMÁDAT HOZD A VIZSGAIDŐSZAK ALATT

HOGYAN ÉRD EL, HOGY MINDENBŐL KITŰNŐ LEGYÉL?

8 HASZNOS TIPP, AMI MEGKÖNNYÍTI A TANULÁST

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!