8 klasszikus hiba, amit elkövetsz a beadandók elkészítése során | Blog | IQ Factory

8 klasszikus hiba, amit elkövetsz a beadandók elkészítése során

A legtöbb diák számos beadandó munkát készít egyetemi évei során, mielőtt a diplomamunkája elkészítéséhez érkezne. Ezek azért is hasznosak, mert nagyban felkészítenek a szakdolgozatod megírására. Beadandód során számos hibát ejthetsz, amire elsőre nem is gondolnál, azonban nagyban befolyásolhatja érdemjegyedet. Ezért összeszedtük Neked azokat az apró bakikat, amikre érdemes odafigyelned beadandó írás során.

  1. Plagizálás

A plagizálás az egyik legsúlyosabb hiba, amit elkövethetsz egy beadandó írás során. Ez alatt azt értjük, amikor szóról-szóra átmásolsz egy már korábban megírt szakmai tartalmat, bármilyen változtatás nélkül. Ezt mindenképp célszerű elkerülnöd, mert a tanárok általában alaposan utána néznek, honnan gyűjtöttél szakirodalmat beadandódhoz, és ha már csak egy apró jelét is felfedezni vélik, hogy ezt bizony nem Te írtad, már hátrányból indul munkád.

  1. Felesleges háttér információk

A legtöbb diák elköveti azt a hibát, hogy túl nagy tartalmat szentel háttér információknak. A téma bemutatásánál próbálj meg minél több releváns szakmai tanulmányra hivatkozni, de csak azokat emeld ki, amik érdekesek, a beadandód szempontjából fontosak, és megalapozták tanulmányodat. Egy felesleges adatokkal teletűzdelt tanulmány zavaros érzetet kelt az olvasóban és eltereli a figyelmet a lényeges információkról.

  1. Hiányos hivatkozás

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy rosszul hivatkoznak le egy adott tartalmat. Figyelj rá, hogy mindig tüntesd fel a szerző nevét, a szakirodalom címét, publikációjának évét, és az oldalszámot ahonnan hivatkozol. Természetesen mindezt a tanárod által, illetve későbbiekben a szakdolgozati követelmény rendszer által meghatározott formában.

  1. Legyen mondanivalója

Beadandód akkor lesz igazán egyedi, ha valami aktuális problémát feszeget. Sok diák elköveti azt a hibát, hogy innen-onnan összeollózott anyagot ad be, aminek igazából nincs konklúziója. Munkád legyen kreatív és ötletes, mondanivalója pedig aktuális, amivel rámutatsz a téma fontosságára.

  1. Nyelvtani hibák

Bármilyen jó lehet munkád, mégis rontja az összképet, ha hemzseg a helyesírási hibáktól. Ez sajnos sok diáknak elkerüli a figyelmét, vagy nem szentelnek elég időt a helyesírás alapos átnézésére. Pedig a tanárok sajnos ezt is figyelembe veszik beadandód értékelése során.

  1. Olvasd át elkészült beadandódat!

Fontos, hogy mindig olvasd át egyben is munkád, mielőtt végleg beadod. Ez az egyik leglényegesebb lépés, hiszen kiderül, ha esetleg valamit kihagytál belőle, és minimalizálhatod a helyesírási hibák előfordulását is.

  1. Zavaros időrendi felépítés

Törekedj arra, hogy beadandódban logikusan egymás után, időrendi sorrendben, következzenek a történések. Zavaró lehet, ha össze-vissza ugrálunk az események között. Az időrendiség átláthatóságot és hitelességet kölcsönöz munkádnak.

  1. Oszd be jól az idődet!

Ugye Neked sem kell bemutatnunk, mennyire kimerítő és nyomasztó tud lenni, ha az utolsó percre hagyod a beadandódat és csak lázas sietség árán tudod épp, hogy befejezni? Ilyenkor kapkodás közben rengeteg extra hibát ejthetsz. Gazdálkodj okosan az időddel, megkönnyítve ezzel beadandód elkészítését.

 

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

A KUTATÁSI FOLYAMAT 7 LÉPÉSE

MI A KUTATÁSOD CÉLJA?

UGYANAZ AZ ESSZÉ, FELEANNYI STRESSZ: ÍGY ÍRD MEG!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!