Fáradtság vs. Tanulás | Blog | IQ Factory

Fáradtság vs. Tanulás

Valószínűleg majdnem mindenkivel előfordult, hogy tanulni próbált, de azon kapta magát, hogy a szemei folyton lecsukódtak és már a gondolatait is alig bírta összeszedni. Akár egy hosszadalmas tanulással teli időszak végén, de egy hosszú nap után is előfordulhat. Mit tehetsz ilyen helyzetben? Az alábbiakban néhány jó tanáccsal szolgálunk számodra.

Amennyiben nem kritikus a feladat azonnali megoldása, érdemes döntést hozni azzal kapcsolatban, hogy hátralépsz az asztaltól és valahogyan felébreszted magad, vagy éppen adsz magadnak egy kis időt a pihenésre, esetleg elnapolod a témát. Egy kiadós alvás új emberré tehet. Vigyázz, ne használd a fáradtságot kifogásként, a kedvtelenség és a tényleges fáradtság között van különbség!

Mi a helyzet akkor, ha a feladatot határidőn belül el kell végezned és muszáj vele most foglalkozni? Nos, ilyenkor vedd számba azt az opciót, hogy kéred a határidő meghosszabbítását. Ez a lehetőség sajnos nem minden esetben adott, de érdemes utánajárni, hiszen számodra is kíméletes és időt nyersz rá, hogy értékes munkát adhass ki a kezeid közül. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor ideje előhúzni néhány trükköt a tarsolyunkból, amivel megoldható a kialakult helyzet. Később ezekről is szót ejtünk, de előbb egy kicsit arról, mivel előzhetjük meg az ilyen döntésekre kényszerítő eseteket.

Te az éjjeli baglyok vagy a korán kelők táborát gyarapítod?

Ez fontos lehet, hiszen sokan vagyunk olyanok, akik éjszaka produktívabbak, mint reggelente és a nappali órákban. Lehetséges, hogy te inkább késő estig fent fogsz maradni, de előfordulhat az is, hogy azok közé tartozol, akik inkább korán reggel kelnek fel, hogy elvégezzék feladataikat. Mi azt tanácsolhatjuk neked, találd meg a napod azon időszakát, amikor a leginkább késznek érzed magad a tanulásra, legfogékonyabb vagy és hasznosítsd azt az időszakot!

Próbáld meg kicsit úgy szervezni a napod, hogy az olyan időszakokat, amikor úgy érzed nem fog az agyad, más tevékenységek elvégzésével folytasd! Ebbe a lazítás is bele tartozik, de ilyenkor mosogass, takaríts, mozogj is. Ezzel értékes időt szabadítasz fel, amelyet majd a tanulásra fordíthatsz, a számodra kedvező időben.

Ébresztő, tanulnod kell!

Már több cikkünkben is szó volt arról, miképpen veheted rá magad a tanulásra, motiválhatod magad annak folytatására, még fáradtan is. Próbálj meg például minél több szünetet beiktatni, menj ki a friss levegőre, hallgass egy kis zenét, igyál egy kis vizet vagy kávét, csinálj valami olyat, amitől jobban érzed magad! Rengeteg tippet olvashatsz nálunk, szerintünk meg fogod találni azt, ami hatásos.

Biztosan eleget alszol?

Van, hogy kikerülhetetlen, hogy az alvásidődből csípj le valamennyit a tanulás miatt, ám, ha minden nap megteszed, sok időt veszel el magadtól és ez kihathat az életed más területeire is, ahhoz vezethet, hogy folyamatosan kimerült leszel, ez pedig hosszútávon semmiképpen nem előnyös. Próbálj meg elég időt és megfelelő körülményeket teremteni az alvásra!

A folyamatos kimerültségre gyógyírt jelenthet, ha rendszert viszel a mindennapokba! Több időt töltesz a számodra igazán fontos dolgokkal és kevesebbet az elhanyagolhatóakkal. Persze, nagyon nehéz összeegyeztetni a barátok, a tanulás és az alvás hármasát, főleg ha ehhez hozzájön még a munka is, de érdemes megpróbálni. A kimerültség ronthat a teljesítményeden és az életed más területeit is megnehezítheti.

 

Fontos, hogy végig gondold, fáradtság vagy inkább kimerültség, amit érzel? Milyen komoly feladattal állsz szemben? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket!

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

6+2 TRÜKK, AMIVEL MOTIVÁLHATOD MAGAD AZ ÍRÁSRA, TANULÁSRA

TANULÁSI MÓDSZEREK A HATÉKONY VIZSGAFELKÉSZÜLÉSHEZ

ÍGY TARTSD MAGAD ÉBREN A HOSSZÚ ELŐADÁSOK ALATT


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!