A 10 leggyakoribb interjúkérdés és válaszok | Blog | IQfactory

10 leggyakoribb állásinterjúkérdés és válasz

Egy állásinterjún jó, ha tudjuk, mi vár ránk, és felkészülten állunk a kérdések elé. Annak ellenére, hogy a legtöbben rettegnek tőle és idegesen vágnak neki, az állásinterjún kapott kérdések a legjobb lehetőséget biztosítják arra, hogy bebizonyítsuk, mi vagyunk a tökéletes jelölt az adott állásra.

Most összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb interjúkérdést és válaszait, amiknek segítségével már biztosan nem kell izgulnod és Te leszel a tuti befutó!

excited-1280963_1920

1. Meséljen Magáról!

Mondj egy rövid (1-3 perc), de érdekes történetet, amely kiemeli munkatapasztalataidat, tanulmányaidat és más készségeidet, hobbijaid legfontosabb részét. Válaszodat időrendben építsd fel.

Pl.: Mindig is érdekelt az emberek munkamódja, ezért úgy döntöttem, hogy tanulmányaimat a pszichológia területén szeretném végezni Budapesten. Miután lediplomáztam, az (XY -nál) kezdtem dolgozni, ahol munkáim közé tartozott a (kulcsfontosságú feladatok/ eredmények). Ezután (megmagyarázni a cégváltás okait) és az (XY -nál) folytattam munkásságom, ahol az elkövetkező 2 évet számos szerepben töltöttem. Én feleltem a (kulcsfontosságú feladatok/ eredmények).

Javasolt a választ azzal befejezni, hogy elmeséled, hogyan találkoztál a munkával, amelyről az interjú folyik és miért ez a helyes lépés karriereddel kapcsolatban. 

2. Mitől alkalmas erre a munkára?

Ennél a kérdésnél (csakúgy, mint a többinél) legyünk magabiztosak és lelkesek. A kérdező arra kíváncsi, hogy a múltban végzett feladataid alkalmassá tesznek–e a munkára. Interjú előtt mindenképpen tanulmányozd a munkaköri leírást, amire jelentkeztél, és gondolj egy példára a múltbeli munkáidból, amikor hasonló feladatot végeztél. Mondd el, hogy milyen készségeket szereztél, amelyek segítenek nagyszerű munkát végezni.

Pl.: A munkaköri leírásban észrevettem, hogy X az egyik fő feladat ebben a munkában. Legutóbbi munkakörömben Y, Z voltak az egyik fő feladataim, melyek határozottan felkészítettek arra, hogy X-et végezzek.

Ha van valami, amit előtte nem csináltál munkahelyeden, ne aggódj miatta. A legtöbb megkérdező nem várja el, hogy már korábban karriert csinálj abból, ami majd náluk lesz a feladatod. A kulcs a releváns és átruházható tapasztalatok megtalálása.

3. Miért akar ennél a cégnél dolgozni? Mit tud rólunk?

Ezt azért kérdezik, mert azok az alkalmazottak, akik szenvedélyesek a vállalat iránt, nagyobb valószínűséggel végzik a munkájukat is szenvedélyesen.Kiemelheted a vezetést, az üzleti életet, a kultúrát, magát a terméket, amivel a cég foglalkozik, amiket tanulmányozz át még az interjú előtt.

4. Miért hagyta el az előző munkahelyét?

Valószínűleg teljesen jogos indokod van arra, hogy miért hagytad el / szeretnéd elhagyni az előző munkahelyed. Mindaddig, amíg diplomatikus vagy, őszintén válaszolhatsz. Függetlenül attól, hogy miért hagytad el az előző munkahelyed, ne kritizáld a főnököd. Így nem fogja az interjúztató azt gondolni, hogy majd az ő cégükről is így fogsz nyilatkozni, ha esetleg nem működik az együttműködés.

5. Mi az a három szó, amely a legjobban jellemzi önt?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához gyors reakció kell és talpraesettség. Otthon, még az interjú előtt nézd végig a munkaköri leírást, és az alapján találj ki 3 tulajdonságot, amiket az olvasottak alapján elvárhatnak tőled a munka betöltéséhez.

6. Mik a legnagyobb erősségeid / Mik a legnagyobb gyengeségeid?

A munkaköri leírásból megtudhatod, hogy milyen erősségeket várnak el a meghirdetett munkához, így ezeket emeld ki az interjún. Erősségeid mindig támaszd alá többszörös példával is.Gyengeségeidhez nyugodtan adj meg igazi, őszinte gyengeséget, de győződj meg róla, hogy ezek nem olyan készségek, melyek kritikusak a munka elvégzéséhez.

 7. Hogyan látja magát X év múlva?

Ezt a kérdést azért teszik fel, mert kíváncsiak, hogy a saját karrier céljaid illeszkednek–e a vállalat tevékenységi köréhez. Más szóval el tudod–e érni náluk a céljaid, vagy távozol tőlük a közeljövőben. Meg akarják tudni, hogy rendelkezel–e egy határozott jövőképpel, és ha végül neked adják a pozíciót, hajlandó vagy–e fejlődni, tanulni és növekedni az adott szervezettel együtt?

 8. Milyen fizetési elvárásaid vannak?

Ezt nem feltétlenül kérdezik meg az első körben, de a folyamat során valamikor biztosan előkerül. Ez egy trükkös kérdés és sokan hazudni szoktak. Mi nem javasoljuk a ferdítést, végezd el kutatásaid ezzel kapcsolatban és határozott elvárásaid legyenek.

9. Hogyan kezeli a stresszhelyzeteket?

Nyugodtan hozz fel néhány őszinte példát a múltból, amikor valamilyen stresszhelyzettel kellett megbirkóznod. Meséld el, hogyan osztottad be az idődet, hogyan oldottad meg a problémát, és milyen döntéseket hoztál a stressz csökkentésének érdekében.

Pl. Számomra egy tennivaló lista nagyon sokat segített. Valamint olyan stressz csökkentő módszereket alkalmaztam, mint a nyújtózkodás, vagy egy kis szünet.

Ha igaz rád, mondd el, hogy nyomás alatt még jobban tudsz teljesíteni.

10. Meséljen egy olyan időszakról, amikor egy kellemetlen emberrel / menedzserrel dolgozott együtt!

Ez a kérdés nem feltétlenül ebben a pontos formában kerül megkérdezésre, de megkérdezik, mit tettél, amikor nehéz helyzettel találkoztál.Mindenképpen maradj a diplomatikus válaszoknál, mutasd meg, hogy elismered a felelősséged a helyzetben, és ellenállsz a kísértésnek, hogy másokat hibáztass. A kérdező azt szeretné, hogy válaszod érzelemmentes és professzionális legyen.

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!