Hogyan válassz gyakorlati helyet | Blog | IQfactory

Szakmai gyakorlat? Így válassz!

Legyen szó nyári vagy tanévközi kötelező szakmai gyakorlatról, diákok ezrei kezdenek el gyakorlati helyet keresni ugyanabban az időben. A gyakorlat egy remek módja annak, hogy fejleszd a szakmai tudásod, teszteld az érdeklődési körödet, hogy meglásd milyen egy igazi cégnél dolgozni, és hogy elkezdd specializálni a képességeidet. De hogyan válassz olyan gyakornoki helyet, ami megfelelő a számodra?

szak

  1. A vállalat

Tegyük fel, hogy például egy HR-es pozícióra szeretnél jelentkezni. Szinte bármelyik vállalat rendelkezik HR osztállyal (mivel támogatási funkciót lát el). Azonban HR gyakornoknak lenni egy divat-, egy szórakoztatóipari, vagy éppen egy pénzügyi cégnél nagyon különböző lehet, annak ellenére, hogy ugyanaz a munka. A képességek, amelyeket a gyakorlati időd alatt megszerzel, valószínűleg bármilyen iparágban felhasználhatóak lesznek, de azért érdemes elgondolkodnod azon, hogy mi az a terület, ami igazán érdekel. Elmerülni egy olyan környezetben, ami valóban érdekel, minden gyakorlati időszakot még izgalmasabbá és eredményesebbé tehet.

  1. A munka természete

Hogyan fognak a napjaid kinézni a gyakorlati időd alatt? Néhány cég azt várja majd el tőled, hogy rendszerezd a fájlokat és készíts kávét. Más cégek pedig azt, hogy olyan projekteken dolgozz, amik jelentős hatást gyakorolnak az üzletre. Amikor gyakorlati helyet választasz, azt kell megfontolnod, hogy mennyi valós munkatapasztalatot tudsz szerezni az adott cégnél. Néhány esetben ez megmondható a munkaleírás alapján, de van, amikor kérdezned kell ahhoz, hogy teljes képet kapj a várható munkafolyamatokról.

home-office-336374_640

Megkérdezni az előző gyakornokok véleményét a legjobb módszer erre, de az interjú folyamán is tehetsz fel kérdéseket. Az interjúztató általában nagyon őszinte a munkával kapcsolatban.

  1. A gyakorlati program felépítése és mérete

A hely, ahova jelentkezel, nagy és jól felépített gyakornoki programmal rendelkezik, vagy te vagy az egyedüli gyakornok? Több csapattal is dolgozni fogsz, vagy az egész gyakorlati idő alatt egy csapat lesz, akikkel dolgozol? Nem lehet kijelenteni, hogy az egyik gyakornoki program jobb, mint a másik, mert ez egyéni választás, és attól függ, hogy melyik környezet a legmegfelelőbb számodra. A nagyobb gyakornoki programok segítenek abban is, hogy hálózatot építs ki a gyakornoktársaiddal, és azokkal, akikkel egy projekten dolgozol.

  1. Az elhelyezkedés

Tudjuk, az elhelyezkedés nem tűnik nagyon fontosnak, pedig több szempontból is az. Az első természetesen, hogy ott kell, hogy töltsd az egész gyakorlati idődet! A másik, hogy a gyakorlati időd alatt nemcsak a céggel kerülsz kapcsolatba, hanem a munkatársaiddal, és a gyakornok társaiddal is, és egy egész kapcsolati hálót építhetsz ki. Tehát az az ideális, ha olyan helyen építed ki a kapcsolati hálódat, ahol a diplomád megszerzése után élni és dolgozni szeretnél.

  1. Jövőbeli lehetőségek

Az interjú alatt megkérdezheted a cég teljes munkaidős lehetőségeit. Vannak-e náluk megüresedett helyek? Szeretnék-e azokat a helyeket előző gyakornokokkal betölteni? Gyakornoknak lenni egy olyan cégnél, ami mindkét kérdésre igennel válaszol, megnöveli az esélyeidet arra, hogy teljes munkaidőben dolgozz náluk miután lediplomázol. Ez akkor is jó lehetőség, ha úgy tervezed, hogy más cégnél helyezkedsz el a diplomád megszerzése után.

steps-1081909_960_720

  1. A kompenzáció és a juttatások

A legfőbb dolog, amit meg kell fontolnod, hogy vannak olyan cégek, amik fizetnek a gyakornokoknak és vannak, amik nem. Valószínűleg meg akarod (vagy meg kell) fontolnod ezt, amikor meghozod a döntésed. A fizetésbeli különbségek nagyok lehetnek. A kereseted lehet annyi, amin a heti ebédedet meg tudod venni, de annyi is, ami nagyon közel áll ahhoz, amit teljes munkaidős munkával keresnél. A pénzbeli kompenzáció mellett fókuszálj más juttatásokra is. Akciós termékek, borravaló, ingyenes utazás, szabadidős tevékenységek stb. szintén nagyon hasznosak lehetnek, akkor is, ha nem kapsz fizetést.

 

Ez csak a jéghegy csúcsa, amit meg kell fontolnod akkor, amikor gyakorlati helyet választasz, de ez segíteni fog abban, hogy átgondoltan tudd meghozni a döntésed.  A gyakorlati hely kiválasztása stresszes lehet, de gondolj arra, hogy valamilyen hasznosítható tudást bármelyik gyakorlat alatt megszerezhetsz. Azzal, hogy segítő kezet nyújtasz egy felettesednek, azzal, hogy tanulsz tőle a projekt során, vagy akár azzal, hogy rájössz mit nem szeretsz csinálni. A gyakorlat jó kezdet arra, hogy szakmai tapasztalatot szerezz, és rájöjj, hogy milyen is lenne számodra a megfelelő karrier.

IQfactory

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!