8 szokatlan módszer szakdolgozat témaválasztáshoz | Blog | IQ Factory

8 szokatlan módszer szakdolgozat témaválasztáshoz

Érdekes belegondolni, mi jut először az eszünkbe, ha meghalljuk a kutatás szót? Elsőre mindenki valami nagyon komoly tevékenységre asszociál, ahol fehér szakállas, szórakozott professzor kinézetű szakemberek próbálják megfejteni a világ nagy kérdéseit. Szakdolgozat témaválasztásunk esetében azonban szó sincs ilyesmiről, sőt mi több, kutatásunk nem csak érdekes, de egészen szórakoztató is lehet. Ehhez adunk most 8 tippet, ami segíthet, hogy megtaláld a számodra tökéletes szakdolgozattémát.

  1. Otthoni filmezés vagy mozi

A legváratlanabb, inspiratív ötletek sokszor olyan tevékenység közben jöhetnek, amire nem is gondolnánk. Ilyen lehet, például ha bekuckózva filmezel otthon, vagy esetleg beülsz egy mozifilmre. Ilyenkor nyugodtak, érdeklődőek és befogadóak vagyunk a tartalom felé, így az adott jelent, a kosztümök vagy akár az elhangzott párbeszédek a legváratlanabb ihlettel áldhatnak meg minket.

  1. Házkörüli teendők

Rend a lelke mindennek! Kétségtelen, hogy időnként muszáj elvégeznünk az otthoni házimunkát, ha nem akarunk rendetlen koszos környezetben élni. Elsőre mind ez nyűgősnek tűnhet, pedig ha tudnánk mennyi lehetőség rejlik ezekben a tevékenységekben! Bizonyított tény, hogy a legtöbb világmegváltó gondolat monoton cselekvés közben éri az embert. Szóval semmiképp sem szabad alábecsülnünk, ha éppen mosogatunk, vagy porszívózunk, hiszen sosem tudhatjuk, melyik házkörüli teendő elvégzése közben jut eszünkbe valami egészen egyedi koncepció.

  1. Heuréka!

Mindenki emlékszik Arkhimédész, a görög matematikus történetére, aki arra kereste a megoldást vajon Hierón király ötvöse kizárólag aranyból készítette-e az uralkodó koronáját, vagy más nemesfémmel pótolta ki az értékes fejdíszt. Arkhimédész a választ fürdőzés közben kapta meg a kiszorított vízmennyiségét figyelve. Valószínűleg mindenki kedvenc része ezután következik a történetben, amikor ezen fellelkesülve mindenről megfeledkezve kiugrott a kádból és meztelenül rohant egyenesen a királyhoz, miközben ezt kiabálta: -„Heuréka!” Habár Arkhimédész elég radikálisan fejezte ki lelkesedését, abban azonban egyet értünk, hogy egy nyugodt, relaxáló fürdő közben minket is könnyen megszállhat az ihlet.

  1. Végezz előzetes kutatást!

Ha van egy alapkoncepciónk, ami körvonalazódik bennünk, érdemes a témával kapcsolatos előzetes kutatást végeznünk, hiszen az alapján még inkább elmélyíthetjük az alapötletet. Ilyen lehet például, ha az alaptémánk mondjuk a messenger alkalmazás elemzésével foglalkozik, amiből aztán továbbgondolva megszületik egy konkrétabb elképzelés, mely már kifejezetten a Blackberry telefonra telepíthető messenger alkalmazást veszi górcső alá.

  1. Viharos eszmecserék

Vannak, akik kifejezetten élvezik, ha veszekedhetnek. Ők azok, akik minden egyes társas összejövetelen végtelen diskurzusba kezdenek a legkülönfélébb témákról, amit csak el lehet képzelni. Egyébként nagyon szórakoztató és egyben érdekes lehet egy kívülállónak hallgatni, ha mondjuk egy filozófia szakos hallgató csap össze és osztja meg nézőpontját teológus, vagy éppen politológus szobatársával. Higgyük el, egy ilyen felhevült, intellektuális környezet minket is könnyen alkotásra serkent.

  1. Fő a vakmerőség

Ha nem egy középszerű szakdolgozat megírása a célunk, bizony szükségünk lesz egy nagy adag vakmerőségre is. Egy felvetést, hipotézist csak akkor tudunk végig vinni, ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy egy állítás mellett kiálljunk, vagy éppen cáfoljuk azt.

  1. Merj kérdezni!

Emlékszel még arra, amikor kérdeztél valamit a tanárodtól, mire ő egy pillanatra elgondolkodott, majd kiadta feladatnak az egész csoportnak, hogy nézzetek utána és gyűjtsetek róla? Nos, ennek hátterében nem minden esetben a Ti személyes önfejlesztésetek állt, egyes esetekben ő maga sem tudta a kérdésekre a választ, így időt nyert, hogy ő is alaposabban utána nézzen a témának, elkerülve egy megalázó helyzetet hallgatói előtt. Vicces, nem igaz? Pedig gyakrabban megtörténik, mint gondolnánk! A kérdések gyűjtése szintén nagyon jó támpontként szolgálhat, hogy egy érdekes, egyedi szakdolgozat téma pattanjon ki a fejünkből.

  1. Motiváló elismerések

Ahogy már korábban is írtuk, a kutatómunka sokszor nem is annyira körülményes és bonyolult, mint elsőre gondoljuk. Persze ettől függetlenül aláírjuk, hogy nem kevés erőfeszítést igényel egy igazán jó téma megtalálása, de ha elkapod a fonalat, utána már egymásból következnek a gondolatok és kérdések, míg csak azt veszed észre, hogy lassan összeáll a szakdolgozatod. Egy jól kigondolt, következetes munkáért amellett, hogy számos szakmai elismerést begyűjthetünk, nem utolsó sorban pénzbeli jutalomban is részesülhetünk érte.

 

Még több segítség kell?

 

 

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

MIRE JÓ A SZAKDOLGOZATOD?

SZAKDOLGOZATÍRÁS ÉS IDŐMENEDZSMENT: JÓL JÖHET!

SZAKDOLGOZAT TÉMAVÁLASZTÁS: ÍGY TALÁLD MEG A HOZZÁD ILLŐT!


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!