2 vizsga egy napon? Kihívás elfogadva | Blog | IQ Factory

2 vizsga egy napon? Kihívás elfogadva

Egy vizsga is épp elég húzós lehet, na de kettő, ráadásul egyazon napon? Amikor hasonló helyzet áll fel a vizsgaidőszakban, nos, ott komoly stratégiára, taktikára és ezeket segítő eszközökre van szükség. A követhetőség érdekében 6 részre bontottuk azt a megoldási folyamatot, amellyel szerintünk akár egy nap 2 vizsgával is sikeresen meg fogtok tudni birkózni.

1. 6 – 4 héttel a vizsga előtt

Kezdd el minél előbb a felkészülést!

Idő kell ahhoz, hogy egyszerre két vizsga anyagát is magunkba szívjuk. Ha elegendő idő áll rendelkezésünkre, és ennek tudatában vagyunk, tiszta fejjel vághatunk neki a tanulásnak, és stresszmentesen készülhetünk a nagy napra.

Használj egy jól működő stratégiát!

Rengeteg információfeldolgozással és tanulással kapcsolatos stratégiáról olvashattok és olvashattatok már előző cikkeinkben. Válaszd ki közülük azt, ami neked bevált és alkalmazd!

Annyit még hozzátennénk, hogy jegyzetek ”olvasgatásával” nem igazán megyünk semmire, ha nem rendelkezünk a megfelelő stratégiával. Ne feledd, itt most két vizsgával kell megbirkóznod, egyazon napon! Nagy mennyiségű tananyag esetében főleg, de máskor is érdemes lehet leszűkíteni a kört, összefoglalni milyen kérdések merülhetnek fel a vizsgán, és az összegyűjtött vizsgapontok alapján megkezdeni a tanulást. Az összefoglalás segíthet abban is, hogy a vizsga alkalmával az egyes anyagrészeket egyszerűbben össze tudd kapcsolni egymással.

Időközönként válts tárgyat!

Foglalkozz például 30 percet az egyikkel, majd 30 percet a másikkal. Ez a módszer abban segíthet, hogy a vizsganapon, az agyad rövid időn belül át tudjon állni az egyik tárgyról a másikra. A másik szempont, ami a módszer mellett szól, hogy így remélhetőleg nem fásulsz majd bele a tanulásba sem. Kellő odafigyeléssel alkalmazd! Ne vágj bele egy tananyagrész közepén egy teljesen más témába, mert összezavarhatod magad!

2. A vizsgákat megelőző estén

Feküdj le minél korábban!

Azt tervezted, hogy reggelig fogsz tanulni? Szerintünk ne tedd! Ha minden igaz, ezen a ponton, amit tudnod kell, azt már úgyis tudod. Ne foszd meg magad egy kiadós alvás lehetőségétől, hiszen másnap minden energiádra szükséged lesz! 8-10 óra alvással elérheted, hogy kellő frissességgel induljon a nap és úgy is folytatódjon.

Pakolj be mindent, amire szükséged lesz!

Spórold meg magadnak azt, hogy a reggeli órákban kelljen előkészülnöd a vizsganapra. Jobb, ha nem kell majd sietned, és ha eléred, hogy bárminemű stressz nélkül induljon a napod. Tegyél el elegendő ételt, vizet, csokit és persze pakold be a vizsgákhoz szükséges eszközöket!

Gondolj a sikerre!

Csukd be a szemed, és képzeld el ahogyan magabiztosan felállsz a vizsgák után és tudod, hogy amiért eddig dolgoztál, annak meglett az eredménye. Vagy gondolj arra, ahogyan belépsz, könnyedén lefelelsz, és utána annak megfelelően, mosolyogva hagyod el a termet. Amennyiben elképzeljük a sikert, azzal megnyugtathatjuk önmagunkat, és csökkenthetjük a ránk nehezedő stresszt.

3. A vizsga előtt 2 – 3 órával

Ne felejts el reggelizni!

Emlékezz, hogy a napi energiabeviteledre nagy szükséged lesz, ne foszd meg szervezeted az értékes tápanyagoktól!  Amennyiben 8-10 órát aludtál, valószínűleg éhes is lehetsz. Lehetőleg valami könnyed, egészséges étellel kezdd a napot.

Kerüld el az energiavámpírokat!

Biztosan találkoztál már energiavámpírokkal! Ők azok, akik azt hajtogatják, hogy nem tudnak eleget és meg fognak bukni, vagy éppen annyit tanultak és ennek ellenére sem fog jól sikerülni a vizsga! Az ilyen emberekre nincs szükséged, csak elvesznek az energiáidból és lehangolnak. Ezt nem akarhatod. Maradj pozitív önmagaddal szemben, és másokkal szemben is! Ne felejtsd el, sokat tettél azért, hogy ma minden sikerüljön!

Ilyenkor már ne tanulj tovább!

Ha ekkor még belekezdesz valami újdonságba, amit esetleg kihagytál, vagy még kimaradt, az könnyen össze is zavarhat. Amit megtehetsz, hogy átnézed a gondolattérképet, amit készítettél, és összefoglalod a főbb pontokat magadban. Ha jól tanultál, a vizsgán ezekről a pontokról már minden eszedbe fog jutni.

4. Az első vizsga

A vizsgán nincs más teendőd, mint koncentrálni! Ne hagyd, hogy bármi más elterelje a figyelmedet, tegyél meg minden tőled telhetőt! Amennyiben egy kérdésre nem jut eszedbe a válasz, lépj tovább a következőre! Ilyenkor ne ess kétségbe, csak időt veszítesz vele! Lesz még több kérdés is, amire azonnal tudni fogod a választ, sőt lehetséges, hogy ha visszatérsz rá pár kérdés után, már eszedbe fog jutni az, ami az előbb nem.

5. A két vizsga közötti időszak, szünet

Ezzel meg is vagy! Egyél valamit és kerüld az elmúlt vizsgával kapcsolatos beszélgetéseket! A feladatod, hogy mentálisan felkészülj a következő megmérettetésre! Tisztítsd meg az agyad az előzővel kapcsolatos gondolatoktól! Amennyiben van még időd, bele is kukkanthatsz a 2. vizsgával kapcsolatban összefoglalt írásaidba, de ez nem létkérdés, hiszen már mindent tudsz. Csak nyugalom, ez is menni fog!

Hajrá, a következő vizsgán csak kövesd a 4. pontban leírtakat, ugyanaz a helyzet!

6. A vizsgák után

A végkimeneteltől függetlenül, akár meg is veregetheted a vállad! Két vizsgán vagy túl egy napon belül. Hagyd leülepedni azt, amit ma véghezvittél! A nap további részében, amennyiben megteheted, szánj időt a pihenésre, egy kis kikapcsolódásra, jutalmazd meg magad a teljesítményedért!

Reméljük, hogy iránymutatásunkkal téged is felruháztunk kellő motivációval, hogy sikeresen teljesíts akár 2 vizsgát is egy nap!

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

8 KLASSZIKUS HIBA, AMIT ELKÖVETSZ A BEADANDÓK ELKÉSZÍTÉSE SORÁN

10 TIPP A VIZSGAIDŐSZAK ÁTVÉSZELÉSÉRE

TANULÁSI MÓDSZEREK A HATÉKONY VIZSGAFELKÉSZÜLÉSHEZ


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!