Mi nem hiányozhat a karrier-eszköztáradból? II. rész | Blog | IQfactory

Mi nem hiányozhat a karrier-eszköztáradból? Második rész

Sokszor olyankor szalad szembe egy új álláslehetőség, amikor a legkevésbé számítunk rá. Legyél mindig felkészült így sosem esel el egy jobb lehetőségtől! Összeszedtük néhány ötletet, amivel sosem kell halogatnod a jelentkezést és ami mindig a top-on tart, íme a második rész!

apple-1851464_1280

6. Indeed.com használata

Az aktív munkahely vadászat kimerítő. Ezért érthető, hogy sokan nincsenek megelégedve állásukkal, mégis maradnak, mert nincs kedvük egy újabb álláskeresési procedúrán átesni. Javasoljuk, hogy állíts be aktívan értesítő üzenetet az Indeed.com weboldalon, amely számos állást kínáló webhely adatait összesíti. Beállíthatod, hogy milyen munkakör érdekel és melyik városban, majd e-mailben a beállítottakhoz megfelelő új álláslehetőségeket küld neked. Még akkor is használd, ha boldog vagy az aktuális pozíciódban. Talán az állások nem lesznek csábítóak, de bármikor szembejöhet a tökéletes következő lépés karriered szempontjából, anélkül, hogy kerested volna.

7. Jó mentor

Valószínűleg nem lesz mentorod az egész karriered alatt, de egy adott ponton legalább egynek kell lennie. Ők felbecsülhetetlen erőforrások tanácsadás, perspektíva és őszinte visszacsatolás terén. Ha most nincs mentorod, fontold meg, milyen aktuális céljaid vannak – akár előrelépni az aktuális szerepedben, új készségeket tanulni – és gondolkodj el, stratégiailag ki a legjobb ember, aki betekintést és tanácsokat adhat benne számodra.

8. Vésztartalék

A dolgok változnak és bizony előfordulhat, hogy a vártnál hosszabb ideig munka nélkül maradsz.  Ez a helyzet alapvetően is eléggé stresszes, nemhogy akkor, amikor nincsen vészmegtakarításod és adósságokba sodródsz, vagy olyan munkát kell elvállalnod, amit nem szeretnél. A megfelelő vészhelyzeti alap értéke nem meghatározott, a jelenlegi fix költségeken alapul, amelyek nem elhagyhatók (bérleti díj, rezsi, háztartási cikkek).  Ha olyan iparágban dolgozol, ahol viszonylag könnyű új munkát találni, nem szükséges annyit félre tenned, de ha tudod, hogy az esetleges álláskeresés sok időt venne igénybe, minden hónapban tegyél félre egy kis összeget, hogy majd akár fél évig is kihúzd állás nélkül.

9. Lista az eredményeidről

Veled is előfordult már, hogy váratlanul felülvizsgálati, vagy üzleti beszélgetésbe keveredtél és hirtelen azt se tudtad, fiú vagy –e, vagy lány?  Ahelyett, hogy a helyszínen próbálnád feleleveníteni memóriádat, tarts egy mappát az asztalodon, ami tartalmazza munkáid eredményeit, teljesítményedet. Ezek nem csak a jelenlegi, de a jövőbeni munkádnál is hasznosak lehetnek és még akkor is megnézheted, ha rossz napod van.

10. 5 éves terv

Az 5 éves terv kidolgozásának gondolata félelmetesnek tűnhet, hiszen még azt sem tudjuk, mit főzzünk ebédre, nemhogy mit csináljunk 1-2 év múlva. Viszont a napi teendőinken túl a nagyobb célok kitűzésével, vagy irányításával elősegítjük, hogy végül összeálljon a nagy kép. Természetesen a dolgok megváltozhatnak, új lehetőségek merülhetnek fel, teljesen más helyszíneken találhatjuk magunkat, mint azt valaha gondolnánk. A trükk az, hogy nagyot gondoljunk, de készen álljunk a változtatásokra, átdolgozásokra, ahogy a cél felé haladunk.

11. „Irodai haver”

Ha a túlélő felszerelésről beszélünk, az „irodai haver” a te svájci bicskád. Ő ott van, ha influenzajárvány van, ha kifut a kávé, ha sürgősségi tanácsadásra van szükséged. A mentor mellett egy irodai barátra is szükség van a csoportból. Nem csak azokat a dolgokat oszthatod meg vele, amiket a mentoroddal nem szeretnél, hanem másik véleményt is kaphatsz olyan valakitől, aki nap, mint nap veled van. Csak vigyázz arra, hogy a kapcsolat ne legyen egyoldalú, azaz ő is számíthasson rád. Más ember meghallgatása és problémájában való segédkezés önfejlődésünkhöz is hozzájárul.

12. Tervezett vakáció

Még a legkeményebb munkásnak is szüksége van pihenésre. Ha úgy érzed kiégtél, már végigszenveded a munkaidőt, neked is és a cégednek is jót tesz, ha kiveszel egy kis szabadságot. Nem is beszélve arról, hogy ha nem veszed ki a fizetett szabadságod, pénzveszteség ér – több napot dolgozol ugyan azért a fizetésért.

13. Up to date Linkedin profil

A Linkedin profil egyszerű módja annak, hogy a vállalatok megtaláljanak a legjobb ajánlatokkal anélkül, hogy keresnéd őket. Bizonyosodj meg róla, hogy a profilod tükrözi a munkatapasztalataidat a legutóbbi munkáltatóidon és munkaköreiden keresztül. Nem csak a toborzóknak nyújt pontosabb képet készségeidről, hanem dinamikusabbá és elkötelezettebbé is válsz.

14. Minőségi profil kép

A dinamikus, érdekes Linkedin profilnak tartalmaznia kell egy jó profil képet is. Ha ez az érettségi fotód, egy szemcsés kép, vagy (ami még rosszabb) nincs is képed, szánj rá pár percet, hogy találj, vagy készíts magadról egy professzionálisabb képet. A lényeg, hogy legyél egyedül a fotón, nézz a kamerába és legyenek jók a fényviszonyok.

15. Heti bejelentkezés a főnöködnél

Ha hetente bejelentkezel a főnöködnél, annak két előnye van. A legnagyobb az, hogy lehetővé teszi, hogy felvesd a felmerülő kérdéseid és aggodalmaid. Lehet, hogy nem tudsz majd hétről hétre diskurálni vele, de jobb, mintha egyáltalán nem érintkeznétek. A második előnye annak, hogy kihasználod az időt a kérdezésre és tájékoztatod a főnököd a folyamatokról, hogy az ő életét is könnyebbé teszed, ami még jobb színben fog feltűntetni Téged. Ezzel mindketten csak nyertek.

Most már tudod, hogy melyek azok az eszközök, melyek nem hiányozhatnak karrier-eszköztáradból. Így jöhet bármilyen váratlan helyzet, biztos, hogy könnyen veszed az akadályokat és rengeteg stressztől megkíméled magad.

 

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!