10 TIPP A KOLLÉGIUMI (TÚL)ÉLÉSHEZ | Blog | IQ Factory

10 tipp a kollégiumi (túl)éléshez

Egy kis szobában élni egy másik emberrel és több mint 50 közeli szomszéddal úgy, hogy közös fürdőszobátok van, nem a legegyszerűbb dolog. A középiskolás kollégiumok után a legtöbb egyetemi koli kész luxusnak tűnik. Aki pedig albérletben lakik, annak kicsit könnyebb dolga van, feltéve, ha normális szobatársat vagy lakótársat fogott ki. Sok erőfeszítést igényel, hogy alkalmazkodj a másik lakóhoz, még ha a legjobb barátod is. A kollégiumi élet minden bizonnyal kényelmes és nagyon szórakoztató, de némi türelmet igényel. Íme 10 tipp a kollégista élethez:

10 tipp a kollégiumi (túl)éléshez

  1. Beszélj a szobatársaddal!

Az első és legfontosabb szempont, hogy kommunikálj a szobatársaddal. Rengeteget segít a mindennapokban, ha kiöntheted valakinek a szíved, elmesélheted a napod és a problémáid, vagy ha szeretnél elmenni valahova, de nem egyedül. Persze mindenki tart az új szobatárstól, mivel ha nem vagytok szimpatikusak egymásnak, az később elég nagy problémává növi ki magát. De, ha már első látásra szimpatikusnak akarsz tűnni, mutatkozz be és kezdeményezz beszélgetést vele, valószínűleg ő is ugyanabban a helyzetben van, mint te. Könnyebb lesz alkalmazkodni és a konfliktusok is egyszerűbben elkerülhetőek.

  1. Légy rendes!

Természetesen a szobatársaddal is, de tarts rendet magad körül is. Így a szobatársaddal és a kollégium személyzetével is elkerülheted a későbbi összetűzéseket. Igen, ilyenkor hajlamos mindenki elvinni a fél lakást az átmenetileg lakóhelyként szolgáló fél koliszobájába, de neked és másoknak sem lesz jó, ha nem férnek el a cuccaid. A kollégium szobája tökéletesen kicsi hely megtanulni a megfelelő kondenzációs és szervezési képességeket.

  1. Zárkózz be!

Mármint nem magadba, de éjszaka igenis érdemes bezárni a szoba ajtaját. Nem tudhatod, mikor esik be egy részeg vagy alvajáró diáktársad a szobába és foglalja el a szobatársad ágyát. De akár a gyereküket meglátogató szülők vagy barátok is eltéveszthetik a szobaszámot és végül a te kollégiumi helyiségedben kötnek ki. Nem is beszélve a kleptomániás kolitársakról.

  1. Ismerkedj!

Nem kell, hogy barátok legyetek a szomszédokkal, de lehet, hogy idővel azok lesztek.  Az csak jól jöhet, ha ismered az embereket legalább a te szinteden. Mindannyian lóghattok együtt a közös helyiségekben, mindig lesz kivel elmenned órára, kajálni, bulizni. Akár tanulhattok is együtt, hiszen mindig jó egy segítő társ a bajban, így akár a felsősökkel is jóban lehetsz, akik jegyzeteket, tippeket, tanácsokat adhatnak a sulihoz.

  1. Hordj papucsot!

A koliban is közlekedni kell valamiben, melyre a legmegfelelőbb eszköz a papucs, hiszen a fel-és levételével nem kell bíbelődni, ráadásul a zuhanyzásnál is jó szolgálatot tesz: nem kell mezítláb a tus alá állnod attól félve, hogy elkapsz valamilyen lábgombát…

  1. Vegyél részt a rendezvényeken!

Számos társadalmi eseményt szoktak szervezni az egyetemi kollégiumok, mindegyiken garantált a jó hangulat és nem utolsó sorban szinte mindig van ingyen kaja. Az élmények és az emlékek mellett sok új barátot vagy ismerőst is szerezhetsz, és a mostani barátaiddal is több időt tölthetsz az ilyen alkalmakon.

  1. Légy tapintatos!

Légy figyelmes a lakótársaiddal, szobatársaiddal és a személyzettel, akik takarítják utánatok a kollégiumot mindennap. Tegyél rendet magad után a konyhában: ne hagyd sokáig az edényeket a mosogatóban. Takarítsd fel a pultot/padlót/tűzhelyet. Ne hagyd a hajszálaidat a zuhanyban. Ne hagyd a fogkrémcseppeket a mosdókagylóban. Csak viselkedj felnőttként, anyukád már nincs ott, hogy utánad takarítson. Később hálás leszel azért, hogy egy kis önállóságot is tanultál a koliban.

  1. Ne várj a mosással!

Ne várd meg a hétvégét, főleg a vasárnapot, hogy kimosd a szennyesed. Ez az a nap, amikor a legtöbben akarják kimosni a ruháikat, és ha a kollégium nem rendelkezik egy külön mosodával, lehet, hogy sorra sem jutsz. Próbálj meg előre tervezni, és még hétköznap kimosni a szennyesed, így nem kell azon aggódnod, hogy megszáradnak-e időben. Az éjjeli baglyoknak a legjobb az éjszaka közepén mosni, hiszen nem sokan mossák a ruháikat éjfélkor.

  1. Add fel a magánszférá gondolatát!

Elsőre kicsit ijesztőnek tűnhet ez a mondat, de ha együtt éled a mindennapjaidat egy másik emberrel, könnyen hozzászoksz majd. Megtanulsz alkalmazkodni és kialakítod a saját kis rutinjaidat, úgy ahogy a többiek is. Ha nehezen megy, adj magadnak egy kis időt, hogy beilleszkedj az új környezetbe. Nyugi, hiszen nem vagy egyedül!

  1. Tedd otthonossá!

A zavaros mindennapokban ez lesz az egyetlen bázis, ahol egy kis nyugalmat találhatsz és elbújhatsz a zavaró tényezők elől. Hozz el otthonról pár cuccot, ami otthonosabbá varázsolja. Mondjuk egy lámpát, amely élvezetesebbé teszi a hangulatos filmezéseket vagy az éjszakai beszélgetéseket. Vidd el a saját, kényelmes párnád és takaród, melyekben nem lehet honvágyad az éjszaka. Légy kreatív: díszítsd fel a falakat, vegyél egy puha szőnyeget és szerezz be egy illatos növényt. Máris egy boldog otthon tulajdonosa lettél!

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

20 TIPP ELSŐÉVESEKNEK

CSAPATMUNKA: A 6 KALAP MÓDSZER

5 TIPP, HOGY A NYÁRON ÖSSZEGYŰJTÖTT ZSEBPÉNZED SOKÁIG VELED MARADJON


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!