A 6 kalap módszer, avagy csapatmunka tanuláshoz | Blog | IQfactory

Csapatmunka: a 6 kalap módszer

Az egyetemeken/főiskolákon egyre gyakrabban találkoznak a feladattal a hallgatók, hogy dolgozzanak csapatban. Együtt dolgozni nem könnyű, mivel gyakran megesik, hogy az adott témáról mást gondolnak a csapattagok, máshogy akarják megoldani a feladatot, és senki sem enged az igazából. Még rosszabb, ha teljes passzivitásba fullad a projekt, és egy-két diák veszi magára a teljes munkát. Az is megesik, hogy teljesen széthullik a csapat, és épphogy kész lesz időre az összecsapott feladat. Cikkünkből megismerhetitek a csapatmunka egyik leghatékonyabb módszerét: a 6 kalap módszert.

6kalap

A hat kalap módszer egy kreatív megoldás, melynek alkalmazásával elkerülhetőek a kialakuló feszültségek, vitatkozások. A módszert Edward de Bono amerikai pszichológus fejlesztette ki, és a módszer alapja az úgynevezett párhuzamos gondolkodás. Tehát, hogy a csapattársak mindegyike egyszerre ugyanabból a szemszögből nézze az adott helyzetet. A színes kalapok a párhuzamos gondolkodás különböző szakaszainak hasonlatai:

  • Fehér kalap: Tények
  • Piros kalap: Érzelmek
  • Fekete kalap: Ellenvetések
  • Sárga kalap: Előnyök
  • Zöld kalap: Kreativitás
  • Kék kalap: Folyamat

A módszer hátterében az áll, hogy az ember egyszerre csak egyvalamire tud koncentrálni. Például ha valakinek új ötlete van, az nem fog tudni ugyanabban a pillanatban a már elfogadott ötlet előnyire koncentrálni, vagy ha valaki csak az ötlet negatív következményeire tud gondolni, az nem fog tudni ugyanabban a pillanatban az ötlet előnyös oldalán gondolkodni. Tehát a hat kalap módszer lényege, hogy mindenki egyszerre csak az egyik szakaszra/kalapra koncentráljon, és ennek megfelelően mondja el a véleményét. A gyakorlati alkalmazáshoz fegyelemre van szükség, és némi nyitottságra, ugyanis nem mindenki fogadja el ezt a játékosságot a csapatmunka/tárgyalás során.

A kalapoknak nincs előre meghatározott sorrendje, több használható modellt alakítottak már ki attól függően, hogy mi a probléma, vagy, hogy hány személyes a csapat. De akár magunk is hozhatunk létre új sorrendeket annak megfelelően, hogy hogyan alakul a megbeszélés.

A hat kalap módszer célja, hogy a döntéshez vezető utat lerövidítse a különböző információk hatékony csoportosítása révén, így elkerülve a csapatmunka során jelentkező konfliktusokat.

IQfactory

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!