Zsebpénz | Blog | IQfactory

5 tipp, hogy a nyáron összegyűjtött zsebpénzed sokáig veled maradjon

Egész nyáron güriztél egy Balaton-parti palacsintázóban, aztán az első egyetemi héten elfogyott az összekapart tőke? Az egyetemi élet bizony tele van kísértésekkel: koncertek, sítúrák, házibulik, póker partik, másnapos tőzsdézés – így jobb, ha alkalomadtán végzel egy kis számadást, nehogy aztán kicsússzon a lábad alól a talaj. Íme néhány tipp, hogy okosabban bánj a pénzzel!

 

piggybank

 

1. Cápák közt

A Shark Tank-ról már egy korábbi posztunkban írtunk. Ebben az amúgy igen szórakoztató műsorban vállalkozói ambíciókat dédelgető feltalálók, üzletemberek és persze kóklerek vetik magukat önként ragadozó befektetők elé – aztán persze jönnek a kötelező pofonok.. Az arculcsapásokból és a siker-sztorikból egyaránt tanulhatsz: ha mást nem is, legalább azt, hogy mit ne csinálj. Még mindig Kevin a kedvenc!

 

 2. Kitörni a mókuskerékből

A Rich Dad, Poor Dad Cashflow app. olyan mint annak idején a Gazdálkodj okosan! – vagyis annak egy digitalizált, modernizált verziója. Ez egy társasjáték, ami arra tanít, hogy miként kerüld el a mókuskerék életformát. A játék mottója: gondolkodj úgy, ahogy a gazdagok! Míg ugyanis a középosztály azon mereng, hogyan tudna többet dolgozni azért, hogy megvehesse amire vágyik, addig a gazdag arra keres megoldást, hogy miként tudna olyan eszközökre (!) szert tenni, amik majd fizetnek a vágyott javakért. Ötletek passzív bevételi források megteremtésére!

cashflow

 3. Fialtasd a pénzed!

A Wall Street-ről és a tőzsdézésről általában két kép ugrik be: Michael Douglas, öltönyükben feszítő, izzadó, üvöltöző brókerek között vagy Leonardo DiCaprio, amint szó szerint szórja a pénzt a jacht-ja fedélzetén feszítve. Na a Walt Street Magnate szemlélete valahol a kettő között van. Bebizonyítja, hogy a pénzügy igenis lehet szórakoztató, de megfontolt szemléletet javasol. A játék egyik legnagyobb érdeme, hogy létező vállalatok részvényeinek valós adatait használja. Így miközben egy virtuális világban, játékpénzzel machinálva megtanít a kereskedelem alapjaira, a valós információkon keresztül a jelen pénzügyi világába is bepillantást enged.

 

 4. Kövesd pénzügyeid!

Régen még négyzetrácsos füzet + kiemelő filc kombináció volt a legjobb módszer költségek vezetésre, ma már applikációk tömegéből lehet választani – mi kiemelünk nektek kettőt. Itt van az Expense Manager – ingyenes, kompakt, Androidra fejlesztve. Kategorizál, folyamatosan jelent a keretösszeged alakulásáról, és még statisztikát is csinál neked, ha megkéred szépen! Az Apple híveinek ott van a Spendee (iOS-ra fejlesztve), ami ugyan nem ingyenes, de cserébe olcsó ($1.99 azaz úgy 500 Ft). Ez az app kicsit színesebb és szagosabb, de körülbelül annyit tud, mint a „mezei” androidos társa.

 

spendee

 5. Leül, számítógépet bekapcsol…

Már szinte oldschool-nak számít, de mi szeretjük! Office főiskolai költségvetés sablon. Ingyenes, letisztult, áttekinthető, bárhonnan elérhető. Aki nagy képernyőn szereti nézni a bevételei emelkedését (vagy csökkenését) – annak mindenképpen érdemes a jól bevált Office-ra hagyatkozni.

 

piggybank

 

Ha Neked is van hasonló tipped pénzügyi tudásod fejlesztésére, oszd meg velünk Facebook oldalunkon egy kommentben!

 

IQfactory Team

 

bloggomb2

 

 

 

 

 

 

Kövess minket Facebook-on!