Zsebpénz | Blog | IQfactory

5 tipp, hogy a nyáron összegyűjtött zsebpénzed sokáig veled maradjon

Egész nyáron güriztél egy Balaton-parti palacsintázóban, aztán az első egyetemi héten elfogyott az összekapart tőke? Az egyetemi élet bizony tele van kísértésekkel: koncertek, sítúrák, házibulik, póker partik, másnapos tőzsdézés – így jobb, ha alkalomadtán végzel egy kis számadást, nehogy aztán kicsússzon a lábad alól a talaj. Íme néhány tipp, hogy okosabban bánj a pénzzel!

 

piggybank

 

1. Cápák közt

A Shark Tank-ról már egy korábbi posztunkban írtunk. Ebben az amúgy igen szórakoztató műsorban vállalkozói ambíciókat dédelgető feltalálók, üzletemberek és persze kóklerek vetik magukat önként ragadozó befektetők elé – aztán persze jönnek a kötelező pofonok.. Az arculcsapásokból és a siker-sztorikból egyaránt tanulhatsz: ha mást nem is, legalább azt, hogy mit ne csinálj. Még mindig Kevin a kedvenc!

 

 2. Kitörni a mókuskerékből

A Rich Dad, Poor Dad Cashflow app. olyan mint annak idején a Gazdálkodj okosan! – vagyis annak egy digitalizált, modernizált verziója. Ez egy társasjáték, ami arra tanít, hogy miként kerüld el a mókuskerék életformát. A játék mottója: gondolkodj úgy, ahogy a gazdagok! Míg ugyanis a középosztály azon mereng, hogyan tudna többet dolgozni azért, hogy megvehesse amire vágyik, addig a gazdag arra keres megoldást, hogy miként tudna olyan eszközökre (!) szert tenni, amik majd fizetnek a vágyott javakért. Ötletek passzív bevételi források megteremtésére!

cashflow

 3. Fialtasd a pénzed!

A Wall Street-ről és a tőzsdézésről általában két kép ugrik be: Michael Douglas, öltönyükben feszítő, izzadó, üvöltöző brókerek között vagy Leonardo DiCaprio, amint szó szerint szórja a pénzt a jacht-ja fedélzetén feszítve. Na a Walt Street Magnate szemlélete valahol a kettő között van. Bebizonyítja, hogy a pénzügy igenis lehet szórakoztató, de megfontolt szemléletet javasol. A játék egyik legnagyobb érdeme, hogy létező vállalatok részvényeinek valós adatait használja. Így miközben egy virtuális világban, játékpénzzel machinálva megtanít a kereskedelem alapjaira, a valós információkon keresztül a jelen pénzügyi világába is bepillantást enged.

 

 4. Kövesd pénzügyeid!

Régen még négyzetrácsos füzet + kiemelő filc kombináció volt a legjobb módszer költségek vezetésre, ma már applikációk tömegéből lehet választani – mi kiemelünk nektek kettőt. Itt van az Expense Manager – ingyenes, kompakt, Androidra fejlesztve. Kategorizál, folyamatosan jelent a keretösszeged alakulásáról, és még statisztikát is csinál neked, ha megkéred szépen! Az Apple híveinek ott van a Spendee (iOS-ra fejlesztve), ami ugyan nem ingyenes, de cserébe olcsó ($1.99 azaz úgy 500 Ft). Ez az app kicsit színesebb és szagosabb, de körülbelül annyit tud, mint a „mezei” androidos társa.

 

spendee

 5. Leül, számítógépet bekapcsol…

Már szinte oldschool-nak számít, de mi szeretjük! Office főiskolai költségvetés sablon. Ingyenes, letisztult, áttekinthető, bárhonnan elérhető. Aki nagy képernyőn szereti nézni a bevételei emelkedését (vagy csökkenését) – annak mindenképpen érdemes a jól bevált Office-ra hagyatkozni.

 

piggybank

 

Ha Neked is van hasonló tipped pénzügyi tudásod fejlesztésére, oszd meg velünk Facebook oldalunkon egy kommentben!

 

IQfactory Team

 

bloggomb2

 

 

 

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!