10 tipp, amivel egyszerűbb lesz a tavaszi szemeszter | Blog | IQ Factory

10 tipp, amivel egyszerűbb lesz a tavaszi szemesztert végigcsinálni

Bár már elkezdődött a szorgalmi időszak, ahhoz még nem telt el annyi idő, hogy máris visszarázódjunk a reggeli korán kelés és a mindennapok zsúfoltságához. Pedig lassan el kéne kezdeni tanulni, mivel a nyakunkon vannak a zárthelyi dolgozatok és beadandó feladatok. Mindenki jó jegyeket és eredményeket szeretne, amit csak kitartó munkával lehet elérni, a kemény munka pedig meghozza gyümölcsét! Összeszedtünk 10 tippet, amik segítenek motiválni magad a tanulásra a tavaszi szemeszter alatt.

  1. Válassz egy motiváló helyszínt!

Válassz egy olyan helyet, ahol könnyebben tudsz tanulni vagy dolgozni. Ezek általában nyugodt, csendes helyek, ahol könnyű koncentrálni és nem zavar senki. Lehet ez a kis városotokban lévő tó mellett, egy kellemes kis kávézóban, a kedvenc parkodban, a könyvtárban vagy a szobádban. De már olyanról is hallottunk, hogy csak azért elmegy valaki buszozni, hogy ott tanulhasson. Találd meg a tökéletes helyet számodra, ami inspirálja a tanulást és elősegíti a szellemi aktivitást.

  1. A változatosság jó!

Próbáld meg variálni a különböző tanulási technikákat! Könnyebb lesz megjegyezni a tananyagot, ha nem monoton módszerrel akarod bemagolni az egészet. Általában csak a töredékére emlékszel annak, amit elolvasol. Használj különféle tanulási módszereket, hogy minél több információt meg tudj jegyezni. Számos technikát olvashatsz, ami hatékonyabbá teszi a tanulást, próbálj ki minél többet és válaszd ki a számodra leghatásosabbat.

  1. Az írás is tanulás!

Az órai jegyzetfüzeted mellett, ahova a suliban körmölsz, használj egy másik füzetet is, amiben szépen, rendszerezve lemásolhatod az órai jegyzeteket. „Ha már egyszer leírtad, félig megtanultad!” – szokták mondani a tanárok, és milyen igazuk van! Csinálj különböző kiemeléseket, magyarázatokat melyek elkészítése közben oda is figyelsz arra, amit éppen kiemelsz vagy írsz, így könnyebben tudod memorizálni. Húzd ki a fontos adatokat szövegkiemelővel, rögzíts a füzetedben különböző színű öntapadós jegyzetlapokat, amiken plusz információ, magyarázat van. A színek és az eltérő lapok hatására egyszerűbben fogsz emlékezni a tudnivalóra.

  1. Tarts szünetet!

Ne felejts el szüneteket tartani tanulás közben, így nem fárad el olyan könnyen az agyad. A legjobb, ha rendszeresen tartasz szüneteket, mondjuk óránként 5-10 percet. Így nem lesz olyan monoton és unalmas és nem álmosodsz el az éjszakába nyúló tanulások alatt. De ügyelj arra, hogy a szünetek ne legyenek túl hosszúak se.

  1. Legyen a tanulás is mindennapos rutin

Ha minden nap tanulsz 1-2 órát, hozzászoktatod magad annyira, hogy rutinná váljon. Idővel a tanulás sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz, és sokkal jobban elsajátíthatod az alapokat, így a dolgozatok, vizsgák előtt már csak át kell nézned az anyagot. Mennyivel könnyebb pár órát rászánni naponta, mint egy egész hétvégét, nem igaz?

  1. Fő az egészség!

Az egészség mindenben közrejátszik életünk során, a tanulásban is. A megfelelő közérzet és testi épség nélkül se lehetőségünk, de kedvünk biztosan nem lesz a könyvek felett görnyedni. A számonkérésekre való felkészülés alatt a legjobb formánkat kell hozni, hogy a teljesítmény is a legjobb legyen. Ezért igyál sok vizet, ami hidratál és felfrissít! Egyél sok halat és diót, mert Omega-3 zsírsav található bennük, ami bizonyítottan segít a hatékony tanulásban.

  1. Teszteld a tudásod!

Az előbb felsorolt tippeknél már olvashattátok, hogy használjatok különböző tanulási technikákat és önmagad tesztelése is egy célravezető módszer erre. Kutasd fel az előző vizsgadolgozatokat és csinálj meg pár feladatot belőlük. Ez egy remek módszer arra, hogy megtudd, mennyire vagy felkészült a közelgő vizsgára! A Quizlet egy remek alkalmazás, ha szeretnéd tesztelni magad.

  1. Érd el a céljaidat!

Tűzz ki elérhető célokat a tanulási folyamat közben. Ezek nagyon hasznosak, ha egy hosszú tömör tananyagot kell feldolgoznod. Részekre oszthatod és megszabhatsz magadnak egy határidőt, ameddig szerinted kényelmesen megtudod tanulni. Ha sikerül sokkal jobban fogod érezni magad és motivál a maradék ismeretek elsajátításában is.

  1. Koncentrálj!

Nehéz úgy koncentrálni, ha folyton kapod az értesítéseket a telefonodon vagy a laptopodon! Ráadásul, ha megnézed és válaszolsz, a telefon már a kezedben van és lehet, hogy elkezdesz bújni más oldalakat vagy applikációkat is. Szóval kapcsold ki vagy némítsd le addig, amíg a tanulással foglalkozol.

  1. Minél többen, annál jobb!

Persze ez egyéniség és tananyag függő, de a csoportos tanulás néha sokkal jobb, mint ha egyedül tanulnál a szobádban. Több szem többet lát alapon, mások nézőpontját is megláthatod, ami segít megjegyezni a fontosabb információkat. Ha valaki nem ért valamit, tudtok segíteni egymásnak és kiküszöbölni a hibákat. Továbbá új barátokat is szerezhetsz a jelenlegi szemeszter folyamán, ami mindig jól jöhet.

Reméljük ezekkel a tippekkel sikerül elősegítenünk a tavaszi szemeszter által felállított akadályok átvészelését. Higgy magadban és képes leszel elérni az általad felállított célokat!

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

ISMÉT ÚJ TANÉV? ADUNK 7 TIPPET, HOGY MINDEN SIMÁN MENJEN!

LEGGYAKORIBB HELYESÍRÁSI HIBÁK

HOGYAN LEGYEN 4-ES FÖLÖTTI ÁTLAGOD?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!