10 dolog, amit még az új szemeszter előtt tegyél meg! | Blog | IQ Factory

10 Dolog, amit még az új szemeszter előtt tegyél meg!

Hamarosan elindul a tavaszi szemeszter. Az új kurzusok, eddig ismeretlen tanárok, a barátok és a szórakozás mellett megannyi kihívás, feladat és tanulás vár minden hallgatóra. Ne hagyjatok semmit sem az utolsó pillanatra! Az új füzetek megvásárlásán, a bepakoláson kívül, szánjatok időt a szellemi, lelki felkészülésre is. Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan dolgot, amit érdemes még a szemeszter kezdete előtt megtennetek.

1. Zárd le magadban a múlt szemesztert!

Az őszi félév sikerei, sikertelenségei minden bizonnyal megannyi egyetemi hallgató kedvére meghatározóan hatnak a szünetben. Természetes, ha hatással vannak arra is, milyen kedéllyel indulnak neki a következőnek. Fontos, hogy fogadd el azt, ahogyan alakult, zárd le magadban. Minden porcikáddal koncentrálj arra az időszakra, ami most fog következni! Lesz lehetőséged a változtatásra, ha szükséges.

2. Tölts elég időt a családdal és a barátokkal!

A vidéken élő hallgatók közül sokaknak ismerős lehet az érzés, milyen hátrahagyni a családot, a barátokat, az otthonunkat az egyetem miatt. Meglehet, hogy félévi hajtás közepette nem lesz idejük, vagy éppen anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy hazalátogassanak. Ezért próbálj meg minél több találkozót beiktatni azokkal, akik kedvesek neked, még a szemeszter kezdete előtt!

3. Állítsd össze az órarendedet még kezdés előtt!

Fontos, hogy minél előbb elkészítsd az órarended! Egyrészt, mivel nagy megkönnyebbülés lesz az általad kialakított időbeosztással bejárni, a saját terveid szerint folytatni a tanulmányaidat. Másrészt gyorsabban tudsz reagálni a változtatásokra is, amelyek gyakran bekövetkezhetnek, főleg a tárgyfelvételi időszak alatt.

4. Tervezd meg előre a beosztásod!

Az egyetem alatt munkát vállaló hallgatóknak remélhetőleg megadatik a lehetőség, hogy rugalmas munkabeosztásban, az általuk meghatározott időben tudjanak dolgozni. Ha lehetőséged van rá, az órarendeddel együtt ezt is vedd figyelembe és alakítsd ki beosztásod számodra kedvező módon! Hidd el, megéri!

5. Nézz utána a tematikáknak!

Nem túl kellemes, amikor 3 zárthelyi és 3 beadandó vár valakire és ráadásul mindez egyszerre, a jövő héten! Márpedig előfordulhat, hogy így alakul. Ilyenkor sem szabad kétségbeesni! Viszont nem árthat megelőző lépéseket tenni a meglepetések elkerülésére. Megoldás lehet, ha még indulás előtt tájékozódsz a megadott tematikákról, amelyeket a professzorok, tanárok osztanak meg kurzusaikkal kapcsolatban. Ezek sok esetben már félévkezdés előtt, online formában is elérhetőek. Ha esetleg ilyet nem találsz, próbálj érdeklődni felsőbb éves hallgatótársaidtól!

6. Tűzz ki teljesíthető célokat a félévre!

Az egyetem nem csak a diploma megszerzéséről szól. Az itt töltött éveknek nagy szerepe van abban is, hogy önálló, sikeres emberekké váljunk. A megszerzett tudás mellett, emberileg is rengeteget fejlődhetünk. Tűzz ki magadnak rövid és hosszú távú célokat is. Írd össze ezeket még a félév kezdete előtt, így aztán könnyen átláthatod például azt, miben fejlődtél, mik azok a dolgok, amik igazán fontosak számodra és milyen a teherbírásod, vagy, hogy mire, mennyi időt szánj! Legyen szó akár mozgásról, étrendről vagy éppen az egyetemi tanulmányokról, mindig legyenek céljaid, amikért tenni sem vagy rest.

7. Frissítsd a LinkedIn profilod!

Ne állj meg az önéletrajzod aktualizálásával, igyekezz a közösségi médiában is aktivizálni profilod! Sokan pont az egyetem alatt találják meg álmaik állását, vagy éppen építenek ki olyan kapcsolatokat, amelyek életük végéig elkísérik őket. Ha még nem hallottál róla, szerintünk mindenképp ismerkedj meg a LinkedIn-nel, még a szemeszter kezdete előtt!

8. Frissítsd informatikai eszközeid tárházát!

A folyamatosan fejlődő információs technológia világában nehéz lépést tartani anélkül, hogy ne igyekeznénk minél frissebb eszközökkel, programokkal ellátni feladatainkat. Érdemes végiggondolni, hogy mire lehet szükséged a félév teljesítésének szempontjából, és ha fontosnak látod válts, újíts, szerezd be, ami kellhet, még most!

9. Takaríts egy nagyot!

Megeshet, hogy a félév alatt felgyülemlett rengeteg jegyzet, információ, prezentáció, az olvasmányok halmai, a vizsgaidőszak óta, ugyanúgy hevernek a lakás különböző pontjain. Mielőtt belekezdenél újabbak gyűjtésébe, jól jöhet egy kiadós takarítás! Amire úgy gondolod nem lesz szükséged, rakd el, szabadulj meg tőle!

10. Alakíts napi rutinjaidon!

Későn fekvés, későn kelés, minden este szórakozás a barátokkal? Ideje visszaszokni az egyetemi életbe. Alakítsd úgy a napjaidat, hogy semmi ne okozhasson kellemetlen pillanatokat a félév során. Ha kell, állíts be ébresztőt, ne maradj el sokáig este, főleg, ha másnap korán kezdesz, valamint szánj elég időt az étkezésekre és a pihenésre is!

 

Abban az esetben, ha megfogadod tanácsainkat, nagy eséllyel egy zökkenőmentesebb, nyugodtabb félévnek nézhetsz majd elébe! Sok szerencsét kívánunk az új szemeszterhez!

 

Még több segítség kell?

 

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

11 HASZNOS TIPP AZ EGYETEMI INGÁZÓK SZÁMÁRA

LINKEDIN TIPPEK DIÁKOKNAK

HOGYAN VÁLASSZ LAPTOPOT AZ EGYETEMI ÉVEKHEZ?

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!