A 10 legrégebbi egyetem a világon | IQ Factory | Blog

A 10 legrégebbi egyetem a világon

Felsőoktatási központok már évszázadok óta, néhány esetben évezredek óta léteznek. Azonban nem mindegyik tudott ellenállni az idő próbájának. Az évszázadok során a világ legrégebbi egyetemeinek nagy része feloszlott, önálló egyetemekké bomlott, vagy túlmodernizálódott.

oxford

Az ókori intézmények, amelyek napjainkig fennmaradtak, nemcsak a történelmi örökségek szempontjából játszanak jelentős szerepet, hanem annak bizonyítékául is, hogy képesek alkalmazkodni a modern kontextusokhoz, és az intenzív verseny ellenére is relevánsak ebben a globalizált világban. A világ legrégebbi egyetemeinek egyike a legrangosabb és legnépszerűbb is egyben, a történelmi örökség és a kortárs jegyek gazdag keveréke.

Bemutatunk néhányat a világ legrégebbi egyetemei közül, amelyek a legrangosabb „QS World University Rankings® „ listáján szerepelnek. A legtöbb Európában található, de van egy afrikai képviselő is.

1. Bolognai Egyetem

Hely: Olaszország

Alapítva: 1088

A bolognai egyetem latin mottója „A tanulmányok tápláló anyja” , 1088-ban alapították és azóta sem állt le működése, így a világ legrégebbi egyetem címének méltó győztese. A viszonylag modern időkig az egyetem csak doktori tanulmányokat indított, de ma már sokféle programot kínál minden szinten. Olaszországban, Bolognában található, körülbelül 84 200 beiratkozott diákkal rendelkezik, ebből 30 000 posztgraduális képzésen. Az itt végzett híres emberek között található 3 pápa, számos üzletember és politikus található. A Bolognai Egyetem 188. helyezett a QS World University Rankings® listáján 2018-ban.

1

2. Oxfordi Egyetem

Hely: Egyesült Királyság

Alapítva: 1096-1167

Az egyetemen végzett 27 brit miniszterelnök, 20 Canterbury érsek, 12 szent, 47 Nobel-díjas és Sir Stephen Hawking is. Bár az egyetem pontos adatai egy kicsit homályosak, a bizonyítékok  az egyetem fennállásának dátumáról egészen 1096-ig nyúlik vissza, de egyesek azt állítják, hogy még korábban alapították az egyetemet. Jelenleg a 6. helyezett a világranglistán, az Oxfordi Egyetem valóban az egyik legmagasabb rangú és egyik legrégebbi egyetem a világon, amely mintegy 23.195 fő diákot nevel és a világ legnagyobb egyetemi sajtóját működtetik.

2

3. Salamancai Egyetem

Hely: Spanyolország

Alapítva: 1134

Európa egyik legrégebbi egyetemét, a Salamancai Egyetemet 1134-ben alapították, és 1218-ban a királyi charta kapta meg. Spanyolország legrégebbi intézménye, a mára felbomlott Palencia Egyetem után. Az egyetem Madrid nyugati részén található. Történelmi érkesség, hogy Kolumbusz Kristóf itt intézte expedíciójának ügyeit a királyi támogatáshoz a 15. század végén. A Salamancai Egyetem a QS World University Rankings 601-650-es rangsorában szerepel, és több mint 30 000 diák vesz részt a kilenc kampuszon.

3

4. Párizsi Egyetem

Hely: Franciaország

Alapítva: 1160-1250

A francia fővárosban létrejött egyetemet 1160 és 1250 között alapították, amelyet gyakran “la Sorbonne” néven ismernek. Az első európai egyetemek egyike. A történelem során a Párizsi Egyetemet 1793 és 1896 között felfüggesztették a francia forradalom után. 1970-ben 13 autonóm intézményre oszlott, amelyek mindegyike fenntartja az egyetem jó hírét. Ezek az intézmények a város különböző pontjain találhatóak. A 13 közül a legmagasabb rangot a Université Pierre et Marie Curie (UPMC, a világ ranglistájának 131. helyzete) viseli, ezt követi az Université Paris-Sorbonne (Párizs IV., A világ 293-as helyzete) és az Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne (269. helyezet).

4

5. Cambridge-i Egyetem

Hely: Egyesült Királyság

Alapítva: 1209

A Cambridge-i Egyetemet 1209-ben alapította az Oxfordi Egyetemet politikai okok miatt elhagyó tudósok egy csoportja, amely a világon jelenleg az ötödik helyet foglalja el. Számos közös hagyomány megosztása mellett, a Cambridge-i Egyetem egészséges rivalizációt tart fennt az Oxfordi Egyetemmel, amely főként a híres, évenként megrendezett hajóversenyen mutatkozik meg. A Cambridge-nek 19.660 diákja van, ebből 4.100 az EU-n kívülről érkezett.

5

6. Padovai Egyetem

Hely: Olaszország

Alapítva: 1222

A Padovai Egyetem ( Università di Padova, vagy UNIPD) 1222-ben alakult (bár néhány bizonyíték korábbi dátumot állít), és egyike Olaszország számos középkori egyetemének. Jelenleg a világranglisták 296-os helyezettje. Az Università di Padova figyelemre méltó a forradalmi korai csillagászati, jogi, orvostudományi és filozófiai kutatásokban. Az egyetemnek jelenleg 61 ezer hallgatója van. 1545-ben az Università di Padova létrehozta a padovai botanikus kertet, amely ma a világ egyik legrégebbi akadémiai kertje. Kilenc múzeum is működik az egyetemen.

6

7. II. Federico Egyetem Nápoly

Hely: Olaszország

Alapítva: 1224 (1258)

Az egyetemet II. Frederick, a Szent Római Birodalom császára alapította 1224-ben Nápolyban, mely az ország harmadik legnagyobb városa és a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott városa. Az egyetem a világranglisták 481-490-es pozícióját tölti be. Számos programot kínál a 100 000 fős diák közösségnek. A legismertebb végzős Thomas Aquinas filozófus és teológus.

7

8. Sienai Egyetem

Hely: Olaszország

Alapítva: 1240

A Sienai Egyetem a világ egyik legrégebbi egyetemei közé tartozik, a világranglistán a 801-1000 helyet foglalja el. Siena kisvárosban, a toszkánai régióban található. A 20.000 körüli beiratkozóval  a Sienai Egyetem kampusza  a város teljes népességének csaknem felét teszi ki.  Maga a városközpont is történelmi jelentőséggel bír, az UNESCO világörökség helyszínévé nyilvánították, és évente több mint 160 000 turista látogat el, akik az ételek, a művészetek, a múzeumok és a középkori örökségek miatt érkeznek.

8

9. Coimbrai Egyetem

Hely: Portugália

Alapítva: 1290

Bár eredetileg Portugália fővárosában alapították 1290-ben, az egyetem székhelye többször átkerült máshova a királyok követelésére, végül Coimbria városban, az ország harmadik legnagyobb városának központjában vert gyökeret.  A világ ranglistán a 401-410. helyen szerepel. Több mint 24 000 diákkal a Coimbrai Egyetem számos radikális reformon ment keresztül és a 18. század évtizedeiben az egyetlen működő egyetem volt Protugáliában. 2013-ban a Coimbrai Egyetem felkerült az UNESCO világörökségi listájára történelmi épületeinek, nyitott udvarának, kulturális hagyományainak és a lenyűgöző városrésznek köszönhetően.

9

10. Azhar Egyetem

Hely: Egyiptom

Alapítva: 970

Annak ellenére, hogy 1961-ig nem szerzett egyetemi státuszt, az Azhar Egyetemet már 970-ben megalapították Kairóban, Egyiptomban. A diákokat eredetileg alapfokú és felsőfokú szinten tanították, az iszlám tanítás középpontjaként ismerték. Azóta kifejlesztették a világi tantárgyak modern tananyagát, amelyek biztosították az egyetem fennmaradását. Idővel az iskola magas politikai instabilitást mutatott, leginkább a 12. században, amikor egy új dinasztia vette át a hatalmat és elpusztított több mint 100.000 szöveget. Ma az Azhar Egyetem a világranglistán a 801-1000. helyen áll, 2016-ban a QS University Rankings listáján 35. helyezett lett. A hagyományos tanulmányokon kívül az iskola üzleti, gazdasági, tudományi, orvosi, mérnöki és mezőgazdasági programokat is kínál.

10

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!