Hogyan ne kövess el olyan hibákat a vizsgán, amik után csak a fejed fogod? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Hogyan ne kövess el olyan hibákat a vizsgán, amik után csak a fejed fogod?

A figyelmetlenségből származó hibák, amiket vizsgán vétünk, akár 5-6 pontot is jelenthetnek, ami már egy egész jegyet is változtathat az eredményen. Itt van néhány tipp, hogy hogyan kerüld el ezeket az óvatlan hibákat.

Kész1

  1. Figyelj oda a kérdésre

Előfordul, hogy egy vessző figyelmen kívül hagyása, teljesen megváltoztatja a kérdés értelmét. Inkább olvasd át többször a kérdést, mint hogy elhamarkodott választ adj. A másik probléma, akkor fordul elő, amikor egy kérdésen belül több feladat is van és csak a kérdés egyik része kerül megoldásra, a többi pedig figyelmen kívül marad. Ennek az elkerülése érdekében 10 perccel a vizsga befejezése előtt, olvasd át a kérdéseket és az adott válaszokat is.

  1. Helyesírási és nyelvtani hibák

Az ékezet és vessző mindössze egy tollvonás, mégis sokat nyerhetünk vele, ha figyelünk rájuk.  A dolgozat beadása előtt, érdemes többször is átfutni a válaszokat, hátha kiszúrsz egy-két helyesírási hibát. Emellett az értelmes megfogalmazásra is figyelj, mert lehet, hogy ami számodra érthető, az a tanárnak nem egyértelmű.

  1. Grafikonok jelölései

Ha grafikont készítesz, mindig figyelj arra, hogy ellásd a szükséges jelölésekkel. Szintén egy apróság, mégis könnyen veszíthető pont egy ilyen figyelmetlenség miatt.

  1. Készíts vázlatot az esszéhez!

Gyakran előfordul az esszé íráskor, hogy a szöveg a végére teljesen eltér az eredeti témától. Erre a legjobb megoldás, ha egy párszavas vázlatban összefoglalod az esszé fontosabb tartalmi elemeit. Így, ha ahhoz tartod magad, nem lehet gond.

pexels-photo-267491

5. Mértékegységek

Könnyen kifelejthető lépés, ha lehagyjuk a számok végéről a mértékegységet, mégis súlyos hibának számít, és pontlevonás jár érte. Egyetemen ezt még szigorúbban veszik. Akár egy jegyet is veszíthetsz, ha az egész dolgozatban elfelejted az eredmények után írni.

  1. Időbeosztás

Ne időzz sokat egy feladaton! Hamar elszalad az idő, ha csak a dolgozat egyik részére koncentrálsz. Oszd be az időd, úgy hogy a végén még átnézni is legyen időd. Kezdd azzal a feladattal, amely a legtöbb pontot éri, így nem eshetsz abba a hibába, hogy pont arra nem marad idő.

  1. Külalak

Írj olvashatóan! A felsőoktatásban nem ismernek a tanárok, nem lesznek elnézőek, ha nem tudnak elolvasni valamit. Hiába tanultad meg nagyon jól a tananyagot, súlyos pontlevonásokkal járhat, ha olvashatatlan az írásod.

  1. Nem tudod a választ a kérdésre?

Ne hagyj üresen semmit! A válasz nélkül maradt feladatok biztosan nem értékelhetőek, viszont a rossz válasz a legtöbb esetben nem jár pontlevonással. Írj le mindent, ami a kérdésről eszedbe jut, ha szerencsés vagy, sikerül bezsebelni pár extra pontot.

  1. Stressz

Próbáld meg leküzdeni a vizsgával járó stresszt. A nagy izgulás közepette, sokkal nehezebb összeszedni a gondolataid, ez pedig ahhoz vezet, hogy lényegtelen és a témához nem illő dolgokat is leírsz a papírra. Találd meg azt a módszert, amivel a leghatékonyabban tudsz lelazítani a számonkérés előtt.

survey-opinion-research-voting-fill-159353

 

  1.  Aludd ki magad!

A legfontosabb lépés, hogy ne kövess el olyan hibákat, amelyek után csak fogod a fejed. Ne maradj fent sokáig a vizsga előtti nap, hisz fáradtan nem lehet a maximumot nyújtani. Az álmosság miatt vétett hibák akár 5-6%-kal csökkenthetik a pontszámod.

Még több segítség kell?

És ezeket olvastad már?

 

TIPPEK A JANUÁRI VIZSGAIDŐSZAKRA

TERVEZD MEG A VIZSGAIDŐSZAKOT!

LATS MINUTE VIZSGATIPPEK


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!