A szakdolgozat kutatási terv minta amire szükséged lesz, hogy jól sikerüljön a kutatásod! - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

A szakdolgozat kutatási terv minta amire szükséged lesz, hogy jól sikerüljön a kutatásod!

A szakdolgozat primer kutatása a dolgozat legértékesebb része, befolyásolja a munka értékelését, így érdemes alaposan, előre megtervezni. Az alábbiakban összeállítottunk egy szakdolgozat kutatási terv mintát, amely valamennyi kutatás esetében alkalmazható. Ne aggódj, ha követed az felsorolt lépéseket, akkor már megalapoztad szakdolgozatod sikerét!

 

 

A kutatás céljának meghatározása

Ha a primer kutatási rész kidolgozásához érsz a munka során, akkor első pontban fontos, hogy meghatározd a kutatás célját. Fogalmazd meg, hogy mit szeretnél elérni a vizsgálódással, és indokold is meg, hogy miért jutottál erre a célkitűzésre. Érdemes ilyenkor a szakirodalom feldolgozására visszautalni, esetleg idézni egy olyan mondatot, amely hatására megfogalmazódott benned a primer kutatásod célja. Foglald össze, hogy mi indokolja a vizsgálódást.

Hipotézisek/kutatási kérdések felállítása

Második lépésként fogalmazd meg azokat a feltevéseket, amelyekre választ keresel a kutatás során. A hipotézisek, illetve a kutatási kérdések fogják a vázát adni az egész vizsgálódásnak, hiszen a kísérletet vagy a kérdőív kérdéseit is annak mentén fogod felépíteni, hogy milyen információkat szeretnél kinyerni. A hipotézisek és a kutatási kérdések esetében is érdemes 3-5 állítást, illetve kérdést megfogalmazni. Amiatt nem kell aggódnod, ha a kutatás végén feltevéseid nem igazolódnak, hiszen ez nem befolyásolja a munka értékét. Ügyelj arra, hogy a hipotézisek ne legyenek túl általánosak, de olyan specifikusak sem, hogy ne lehessen választ kapni rájuk.

A kutatási módszerek bemutatása

Szakdolgozat kutatási terv mintánk harmadik eleme a kutatási módszerek bemutatása. A legnépszerűbb kutatási módszerek a kérdőív és a mélyinterjú, de szintén jól alkalmazható a kísérlet és a megfigyelés is. A kutatási módszer kiválasztása esetében mindig aszerint válassz, hogy melyik módszer segít hozzá leginkább a kívánt információ megszerzéséhez.  A kutatási módszerek bemutatása pontban pedig ismertessük a választott vizsgálódási forma elméleti hátterét.

A vizsgált minta bemutatása

Ebben a pontban mutassuk be a vizsgált mintát. Például kérdőív esetében térjünk ki arra, hogy a kérdéseket személyeknek vagy háztartásoknak tettük fel, milyen korú, nemű alanyokat választottunk, egyáltalán mi alapján döntöttük el, hogy kik lesznek a megkérdezettek (Y-generáció, érdeklődési kör, városi lakosok stb.). A vizsgált minta bemutatásakor írjunk arról is, hogy hogyan választottuk ki a megkérdezetteket, véletlenszerű vagy tudatos kiválasztási módszerrel stb.

A kutatás körülményei

Szakdolgozat kutatási terv mintánk ezen pontjában ki kell fejtenünk, hogy hol, mikor, milyen körülmények között zajlott a kutatás. Ha internetes kutatást végzünk (pl. kérdőív), akkor foglaljuk össze azt is, hogy milyen alkalmazást hívtunk segítségül a kutatásunk során (pl. Google Űrlapok).

Kutatási eredmények ismertetése és értékelésük

Ebben a pontban be kell mutatnunk a kapott eredményeket, és értékelnünk kell azokat. Nem elegendő a nyers adatok felsorakoztatása, a szakdolgozat értékét az adja, ha az eredményeket képesek vagyunk értékelni is. Foglaljuk össze, hogy az eredmények megfelelnek e a várakozásainknak, térképezzük fel az összefüggéseket és vonjunk le következtetéseket. Az eredményeket szemléltethetjük ábrákkal, grafikonokkal, de akár fényképet is csatolhatunk a kutatásról.

Hipotézisek/kutatási kérdések megválaszolása

Szakdolgozat kutatási terv mintánk utolsó eleme a hipotézisek megválaszolása. Fontos, hogy ennél a pontnál ne csak azt szerepeltessük, hogy az egyes hipotézisek igazolódtak e vagy sem, hanem indokoljuk meg a kimenetelt, kapcsoljuk össze az eredményekkel. Pl. „… hipotézisem igazolódott, mivel a 12. kérdésre kapott válaszok egyértelműen mutatják, hogy…., valamint a 14. kérdés válaszai megerősítik, hogy…”. A hipotézisek megválaszolása pontban érdemes következtetéseket is levonni, javaslatot tenni, mivel ezek növelik a dolgozat értékét.

Bízunk benne, hogy szakdolgozat kutatási terv mintánk segítségedre lesz a primer vizsgálódásod elkészítésében. Jó munkát kívánunk!

És ezeket olvastad már?

SZAKDOLGOZAT – MINDEN AMIT TUDNOD KELL

SZAKDOLGOZAT FELÉPÍTÉSE

A LEGJOBB SZAKDOLGOZAT MINTA

MILYEN A JÓ SZAKDOLGOZAT TÉMA?

MIÉRT FONTOS A SZAKDOLGOZAT VÁZLAT?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!