PowerPoint vagy Prezi? Mikor melyiket használd szakdolgozat védéshez? |Blog | IQfactory

PowerPoint vagy Prezi? Melyiket válaszd szakdolgozat védéshez?

Ha egy fontos órai előadásra, vagy szakdolgozat védésre készülsz, akkor muszáj tudnod a két program közti különbségeket, hiszen a prezentáció majdnem olyan fontos, mint az előadás témája. Felsorakoztatjuk mindkét program előnyeit és hátrányait, hogy mindig a témádhoz, mondandódhoz, stílusodhoz leginkább passzoló eszközt használhasd prezentációknál.

 

prezippt

 

PowerPoint

A többség által ismert, alapvető prezentációkészítő szoftver. Könnyű megtanulni a használatát, a legtöbb platformmal összeegyeztethető. Hasznos, hogyha egyszerű, professzionális előadást szeretnél összeállítani, lineáris előadásmóddal.

Előnyök:

Felhasználóbarát, ha nem is tudod elsőre, mit hol találsz, könnyen kitalálod pár kattintás után. Ideje tehát kihasználni a rengeteg praktikát, amit megtanultál az iskolai évek alatt. Például tudtad, hogy már egy beillesztett kép hátterének eltávolítására is képesek a legújabb verziók? Fedezd fel, miket tud még, érdemes!

Az előre elkészített sablonok esetében is minden diánál van lehetőség a színek, betűk és hátterek átállítására. Izgalmas áttűnéseket is lehet készíteni vele, amik próbálgatásába azonban könnyű belefeledkezni, és a prezentációdon azon kapod magad, hogy egy hullámvasútra ültetted a nézőket a látványvilággal. Szóval remek trükkök, csak módjával!

Minden diához nyomtathatsz tájékoztató anyagot, ha azt szeretnéd, hogy az előadáson résztvevők végig tudjanak figyelni és jegyzetelni.

Könnyedén helyezhetsz el kattintható hivatkozásokat, videókat, változatosabbá teheti az előadásod, ha elegánsan egy releváns weboldalra, videóra kalauzolod a nézőket.

hallgatosag

Hátrányok:

Meg kell vásárolnod a szoftvert. Előfordulhat, hogy ez nem jut eszünkbe, hiszen a legtöbb vállalat, iskola számítógépén megtalálható, de ha otthon is szeretnéd használni, szükséged lesz a jogtiszta csomagra vagy előfizetésre.

Mindig figyelj oda, hogy a gépen, amin készíted, és a gépen, amin prezentálsz ugyanaz a verzió legyen, vagy mentsd el régebbi verziókban is: a menő stílusok, amiket a legújabb PPT-ben állítottál be, lehet, hogy szétcsúsznak, eltűnnek az egyetemi esetleges régebbi verziókon.

Az egyirányú, lineáris forma miatt nehéz lehet visszatérni egy korábbi diához anélkül, hogy ügyetlenkednél, vagy felkészületlennek tűnnél. Gyakorold be előre, hova és mit kell kattintanod, memorizáld a diáidat, hogy az előadás végén a hallgatóság kérdésére a megfelelő diával tudj válaszolni.

 

Prezi

Sokan gondolják úgy, hogy a Prezi a PowerPoint felturbózott változata, holott teljesen más kezelőfelülettel rendelkezik. Azok a prezentációk, melyek a Prezivel készültek, nem lineárisak. Ez jó hír azoknak, akik szeretnek ugrálni a különböző pontok között. Ha az előadásod témája megengedi, ez rugalmasságot ad a prezentációd során, jobban tudod mondandódat a közönség, vagy éppen az időbeosztás szerint alakítani, anélkül, hogy minden második diát átugornál, nehogy kifuss az időből.

Előnyök:

Kicsinyítés / nagyítás funkció. Amikor megnyitod a Prezit, az előadás összes vászna megjelenik, minden információval együtt. Ha az egyik témáról beszélsz, elég rákattintani az adott részletre, s az megjelenik nagyban. Könnyen kiléphetsz a nagyításból, s egy másik információra helyezheted a hangsúlyt.

Alapverziója ingyenes és web-alapú, ami azt jelenti, hogy bármely számítógépről dolgozhatsz vele internet függvényében, semmilyen programot nem kell letölteni ahhoz, hogy használhasd. Bármit készítesz azonban ebben az ingyenes verzióban, az nyilvánosan elérhető lesz. Fontold meg, például a szakdolgozatodban használtál-e olyan céges információkat, amelyeknél titoktartás kötelez, nehogy itt csússz el!

Mivel a prezentáció web-alapú, ezért könnyedén elhelyezheted, megoszthatod blogokban, weboldalon is.

Könnyen használhatsz fényképeket, videókat, hanganyagokat, s a prezentációk kinézetét sokféleképpen alakíthatod, akár újságra, vagy magazinra is hasonlíthat, így valóban élmény lesz a mutatványod!

Hátrányok:

A Prezi felülete első látásra kissé nyomasztónak hathat, nehezen emészthetőnek tűnik, kevésbé felhasználóbarát.

Míg a PowerPoint az informatika órán a tananyag részét képezi, a Prezivel már más a helyzet (általában). Meg kell tanulnod használni a teljes programot, mielőtt beleveted magad a prezentációk gyártásába.

Nem lehet kinyomtatni az előadást és a gyári sablonok szerkesztésére sincs lehetőség.

Ahhoz, hogy internet nélkül, offline módban is használhasd a Prezit, meg kell vásárolni egy asztali alkalmazást.

Az animációk könnyedén megzavarhatják, eltéríthetik a hallgatóságot.

 

Szóval, melyik a jobb?

A választ erre a kérdésre nyilván a Te igényeid fogják megadni: mi illik jobban a témádhoz, a közönség igényéhez, előadásod helyszínéhez, mennyire vagy nyitott egy új felületre, vagy éppen meg akarod-e lepni a hallgatóságot egy újfajta előadással.

A PowerPointtal például sokkal több mindent lehet csinálni, mint ahogy azt sokan gondolják, csak próbálgatni kell az extrákat. Az egyszerű témákat könnyen alakíthatjuk, a lineáris formát pedig jobban tudja követni a hallgatóság. A Prezi viszont jó megoldás azok számára, akik ki akarnak törni a megszokott, egyszerű PowerPoint kereteiből. A Prezi lefoglalja, meglepi a hallgatóságot, s ez egy igen jó módszer arra, hogy az emberekben jobban megragadjon az előadásod.

 

A legjobb módszer: használd mindkettőt!

Röviden: A PowerPoint szerintünk jó választás azokhoz az előadásokhoz, melyek sok ábrát, diagramot és szöveget tartalmaznak.

A Prezi akkor megfelelő választás, ha fiataloknak, osztályoknak tartunk előadást valamilyen témában, vagy a kreativitás szerves része a projektednek, ezt is külön értékelik.  A Prezi egyedi, különleges ugrálása az információk között sokszor könnyebben fenn tudja tartani az érdeklődést a hallgatóság körében.

Mindkét programnak megvan a maga helye és ideje. Az előadás sikere nem azon fog múlni, hogy melyik programot használod, hanem azon, hogy hogyan használod. Elkészítheted a legcsillogóbb, villogóbb prezentációt, ha nem adod át vele a szükséges információkat, de akár készíthetsz egy egyszerű PowerPointot is, tele olyan infókkal, amiket nem felejtenek el.

Minden az információk, előadásmód és a vizuális effektek összhangján múlik. Olvass további prezentációs tippeket korábbi cikkeinkben: tippek, trükkök; zárási technikák; érdekességek.

 

IQfactory

 

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!