OKJ-s képzésen vagy? Így írj záródolgozatot! |Blog | IQfactory

OKJ-s képzésen vagy? Így írj záródolgozatot!

Az egyetemek és főiskolák mellett ma már az OKJ-s és felsőfokú szakképzések esetében is kötelező lehet a záródolgozat. Intézményenként és képzésenként eltérőek lehetnek a tartalmi és formai követelmények, így mindenképp járj utána a saját intézményed egyéni elvárásainak. Addig is, az alábbi cikk általánosságban mutatja be, hogy hogyan is állítsd össze záródolgozatod.

okj

Tartalmi követelmények

1. Cím

A cím pár szóban foglalja össze a záródolgozatod egészét. Ha nem egyértelműen jelzi azt, akkor érdemes magyarázó címet is beszúrni a főcímed alá.  Elvégre ez a legelső, amit meglát a konzulens és bíráló, így első benyomásként funkcionál. Érdemes azonban nem leragadni az elején a tökéletes cím kitalálásával, úgyis menet közben fog kikristályosodni, miről is írsz pontosan, és lehet, hogy utólag találod meg a leginkább passzoló címet.

2. Tartalomjegyzék

Terjedelme körülbelül 1 oldal, mely tartalmazza a dolgozatod fejezeteit és alfejezeteit. Használd a szövegszerkesztőd automatikus tartalomjegyzék-funkcióját, így nem kell a végén a formázással annyi időt töltened, hogy minden alcím, oldalszám és behúzás stimmeljen: megoldja a program.

3. Bevezetés

Az 1-1,5 oldalas szösszeneted tartalmazza a hipotézised, a dolgozatodban vizsgálandó kérdéseidet és legfőbb témaköreidet. A felhasznált szakirodalmad legfontosabb neveit, akik inspiráltak írásod alatt, valamint a kutatásod legfontosabb tényeit. Ez adja a vázát a szakdolgozatodnak így a lényeges információkat tartalmazza, hogy miért választottad az adott témát, valamint azt, hogy honnan hova szeretnél eljutni dolgozatod végére. Érdemes egy bekezdésben azt is megfogalmaznod, mire fókuszál, illetve milyen területek, amikre kifejezetten nem fókuszálsz a záródolgozat keretein belül.

4. Elméleti felvezetés

A következő 4-10 oldalban szükséges a témád szempontjából legfontosabb fogalmakat tisztáznod, valamint az ezzel kapcsolatos kutatások, és másodlagos források eredményeit bemutatnod. A felhasznált szakirodalmaidat értékeld, és hasonlítsd össze egymással. Ha úgy érzed, kissé elvesztél a sok szakirodalmi anyag között, állíts fel egy stratégiát azok feldolgozására. Ne másold ki és fogalmazd át, hanem legyenek saját gondolataid is. Ne feledkezz meg a források helyes hivatkozásáról, feltétlenül ellenőrizd a kiírásban, hogy például Harvard, APA, lábjegyzetes, vagy éppen Chicago hivatkozást kell-e használnod.

hirl

5. A fő, központi téma kifejtése

Ebben a részben 6-15 oldal áll rendelkezésedre, hogy a választott témádat konkretizáld és részletesen kifejtsd. Elemzésed legyen strukturált és rendezett. Elemzéseid végeztével pedig vonj le következtetéseket, utalj vissza a munka elején megnevezett kutatási céljaidra: mire jutottál ezekkel kapcsolatban? Figyelj a nyelvezetre, a szakszerű fogalomhasználatra és a stílusra is: ezektől is függ, mennyire fog profi munkának tűnni.

6. Összegzés

A dolgozatod lezárásaként értékeld kutatásaid. Honnan hova jutottál el, milyen főbb eredményeket kaptál. A témád részletes körbejárása és megismerése után a benned felmerülő, további kutatások alapjaiként szolgáló kérdéseket tedd fel.

7. Irodalomjegyzék

Fontos, hogy az irodalomjegyzékben szerepeltess ABC-rendben minden szerzőt és szakirodalmat, amit csak felhasználtál, még ha nem is szerves része ként a dolgozatodnak, csak gondolatformálóként is. Szerepeljenek az online források is a letöltés pontos dátumával és URL-jével!

8. Mellékletek

Az következő elemeket tartalmazza: kérdőív vázlata, ábra- vagy képjegyzék, interjúvázlat és leirat, illetve egyéb kiegészítő anyagok, melyekre a munkádban hivatkoztál.

missing-puzzle-piece

 

Formai követelmények

Általánosságban 20 és 40 oldal közötti terjedelem a követelmény, amely nem tartalmazza a tartalomjegyzéket, borítót, irodalomjegyzéket és mellékleteket, csupán a dolgozat törzsrészét.

  • A címlap általában egységes, a pontos követelményekért az oktatásszervezőhöz érdemes fordulni.
  • A szövegnél általában a Times New Roman, 12-es betűméret az elfogadott 1,5-es sortávolsággal, illetve a margóknál 2,5 cm. Kivétel ez alól a baloldali margó, ahol a kötés miatt 3 cm a javasolt.
  • Az irodalomjegyzék fontos, hogy szerepeltesse az összes felhasznált adatot és szakirodalmat. Kizárólag tudományos forrásokat tartalmazzon!
  • A dolgozat befejeztével azt 2 példányban kell kinyomtatni és beköttetni, majd a megfelelő helyre eljuttatni.

 

Kezdődhet a munka?

IQfactory

bloggomb


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!