Mi a kutatásod célja? | Blog | iqfactory.hu

Mi a kutatásod célja?

 

A szakdolgozatírás fontos eleme a kutatás elkészítése. Egy kutatás felépítése igazán komoly munka, továbbá a szakdolgozat minősége is függhet tőle. Fontos, hogy felkészülten vágjunk bele, ha nem szeretnénk totális káoszt. Ezért ismernünk kell a kutatási módszereket és eredmények feldolgozási formáit. Az első és legfontosabb, aminek utána kell járnunk, az a kutatási célok megfelelő megfogalmazása, és a kutatásról készült rövid összefoglaló elkészítése.

 

A megoldandó probléma

Először meg kell fogalmaznunk a megoldani kívánt problémát, letisztázni, mit szeretnénk megoldani a kutatási eredményekkel, mire keressük a választ. Fontos, hogy a kutatás célja röviden és tömören összefoglalja a kutatott területet, hogy te és a leendő olvasó is tudja, mire számíthat az olvasás során. A cél meghatározása lehetővé teszi, hogy a kutatás  elolvasása után egyértelműen látszódjon, hogy a kutatás elérte-e a célját, vagy sem.

Szűkítés

A szakdolgozat kutatás célja nem lehet  általános, például „Magyarország 21. századi költői ismertségének mértéke”, valamint nem lehet ilyen nagy témát magába foglaló tárgya sem, de egy adott műfajra, költőre vagy épp egy konkrét műre leszűkítve már elkészíthető.

A kutatás célját érdemes leszűkíteni egy bizonyos időintervallumra, és egy konkrét csoportra, pl. A fiatal felnőttek vásárlási szokásainak változása 2010 és 2015 között Budapesten.

A nyelvezete

Mindenképp fontos, hogy egyértelmű nyelvezettel legyen leírva a kutatni kívánt terület, mellőzve bármilyen kétértelmű részt, amely lehetőséget ad az olvasónak az elvonatkoztatásra, félreértésre.  Lényeges leírni az időkeretet, amikor a kutatás zajlik, illetve a kutatási módszereket is érdemes részletesen ismertetni.

Még több segítség kell a szakdolgozatodhoz?

És ezeket olvastad már?

MÉLYINTERJÚ, ÍGY CSINÁLD!

KVALITATÍV KUTATÁS MÓDSZEREI ÉS ELŐNYEI

BARÁTAID, A GOOGLE SCHOLAR ÉS A GOOGLE BOOKS

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!