Hogyan kell szakdolgozatot írni? - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Hogyan kell szakdolgozatot írni?

Van egy kérdés, amit előbb-utóbb minden felsőoktatásban tanuló diák feltesz magának: mégis hogyan kell szakdolgozatot írni? Hiába vagyunk túl megannyi beadandón, egy 30-40 oldalas komplett tanulmány megírása olyan feladat, amellyel a legtöbb képzésen a szakdolgozat írás során találkozik az ember. Nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy a dilemmáiddal! Senki nem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell szakdolgozatot írni. Összeszedtünk neked egy listát, amit átfutva képbe kerülhetsz a szakdolgozat írás legfontosabb lépéseivel.

 

Legyen fogalmad a témádról – ne azzal kezdd, hogy kitalálod, hogyan kell szakdolgozatot írni!

Ülj le, és gondold át, mi az, ami a képzés során a leginkább megfogott. Most még ne foglalkozz azzal, hogy nem tudod, hogyan kell szakdolgozatot írni: koncentrálj arra, ami érdekel. A cél az, hogy olyan témát válassz, amit nem unsz meg, hiszen sok időt fogsz vele tölteni!

 

Konzultálj!

Ha már legalább megközelítőleg megvan a terület, ami érdekel, ideje konzulenst keresni. Lehetőleg olyasvalakit válassz, akiről tudod, hogy szakértője a téged érdeklő témának. Ne aggódj, egy konzulens pontosan tudja, hogyan kell szakdolgozatot írni: vele közösen könnyebb lesz leszűkíteni a témádat egy ésszerű, megvalósítható kutatási területre.

 

Oszd be az idődet!

Ha pontosítottátok a témát, nincs más hátra, mint szembenézni azzal, mennyi idő áll még rendelkezésedre, és azt a lehető legjobban beosztani. A kutatási terveidhez viszonyítva határozd meg, mire mennyi idő szükséges, mennyi időt szánhatsz rájuk maximálisan ahhoz, hogy időben kész legyél. Hidd el, akinek egy jó ütemterv van a kezében, az innentől gyakorlatilag már tudja is, hogyan kell szakdolgozatot írni.

 

Merülj el a szakirodalomban!

Az első szakasz a szakirodalmak olvasása. Ez egyrészt azért fontos, hogy ötleteket és hivatkozási alapot gyűjts, valamint tisztában legyél a témádban fellelhető tudásanyaggal. Másrészt pedig kellő mennyiségű tanulmány elolvasása után sokkal jobban ráérzel majd hogyan kell szakdolgozatot írni, hiszen a legtöbb ilyen forrás szerkezete nagyon hasonlít arra, amit a szakdolgozat bírálói is elvárnak.

 

Készíts vázlatot, tervezd meg a kutatást!

Ha primer kutatásra adod a fejed, annak megtervezése az első lépések között kell, hogy legyen. A kutatás végrehajtásának ideje alatt még mindig foglalkozhatsz a szakirodalmi háttér bővítésével. Ha pedig másodlagos kutatást végzel, és összeszedted az anyagokat, már láthatod is, miként áll majd logikusan össze a munkád -ezt jegyezd le vázlat formájában! A vázlatban az a jó, hogy ezen a ponton szinte helyetted is tudja, hogyan kell szakdolgozatot írni: óriási segítség, erős támpont.

 

Öntsd szöveges formába tapasztalataidat!

Most érkeztünk el igazán ahhoz a részhez, amikor élesben bevetheted a tudásodat. Kutatásod elemzése, az összegzés, a bevezető (igen, az írás sorrendjét érdemes felcserélni) megírása közben kamatoztathatod a tudásodat, mindenkinek megmutathatod, hogyan kell szakdolgozatot írni.

 

Konzultálj – újra és újra!

Ne hagyd, hogy a konzulensed elengedje a kezedet, és te se feledkezz meg kommunikálni vele! Ő a legmegbízhatóbb tudója annak, hogy kifejezetten a te témádban hogyan kell szakdolgozatot írni.

 

El ne felejts hivatkozni!

A konzulensed mellett egy jó hivatkozáskezelő szoftver tudja a legjobban, hogyan kell szakdolgozatot írni: semmiképp ne felejtsd el használni!

 

Jól jönne egy kis segítség profiktól, akik sokéves gyakorlatuknak köszönhetően pontosan tudják, hogyan kell szakdolgozatot írni? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mennyi idő kell a szakdolgozat íráshoz?

Szakdolgozat tippek

Szakdolgozat: Minden amit tudnod kell

A legjobb szakdolgozat minta, amit valaha láttál


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!