HASZNOS PÉNZSPÓROLÁSI SZOKÁSOK AZ EGYETEMRE - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

HASZNOS PÉNZSPÓROLÁSI SZOKÁSOK AZ EGYETEMRE

Ha az egyetemkezdés kapujában állsz, és nem szeretnél felkészületlenül belevágni az életed egy teljesen új szakaszába, akkor ez a cikk segíthet neked a hatékonyabb költekezésben. Ha betartod ezt a pár egyszerű szabályt, akkor az egyetemi életed is sokkal gördülékenyebben fog alakulni.

Pénzspóroló kép

Rakj félre

Ezt persze mindenki hallotta már korábban, de a legtöbben csak legyintenek, egyet. A legkönnyebb módja a gyűjtögetésnek, ha minden hónap elején, amint megjön a pénzed (akár ösztöndíj, akár szülői támogatás, vagy diákmunkáért járó fizetés) a számládra, egy keveset rögtön félre teszel belőle, egy másik számlára. Így kapásból csak abból költekezel, amit tényleg arra szánsz. Ez azért hasznos, mert az egyetemen könnyen jöhetnek olyan nem várt befizetések, amikre jó, ha van félre tett pénzed, így nem érhetnek téged kellemetlen meglepetések. Másik megoldás, ha leveszel annyit a számládról, amiről úgy gondolod, hogy azt szabadon elköltheted, a többit a számlán hagyod, a kártyát pedig nem viszed magaddal mindenhova. Harmadik opció, ha a bankban beállítotok egy napi maximum limitet, amit nem léphetsz túl. Persze ennek is megvan az a veszélye, hogy egy nem várt eseménynél esetleg többet kéne kifizetned, mint a napi limit.

Állíts fel egy listát

Érdemes az előre látható kiadásaidat észben tartani, esetleg egy listán vezetni, hogy egyből lásd, mennyi az a kiadás, ami elkerülhetetlen, és mennyi az, amit szabadon költhetsz. Ez a módszer megakadályozza, hogy kifogyj a pénzből, mielőtt a fontos dolgokat kifizetted, valamint ezzel a módszerrel azt is pontosan láthatod, hogy mennyit költesz egy hónapban. Ha tisztában vagy ezekkel, későbbiekben, az egyetem elvégzése után is jobban fogsz tudni bánni a pénzeddel.

Költs ésszel

Az egyetemista évek a legtöbbek számára a szabadságról és kötetlenségről szólnak, így sokan hajlamosak elvetni a sulykot, és hetente többször is elmennek egy-egy buliba, vagy több költséges programot is szerveznek havonta. Ez persze komoly teher a pénztárcára, szóval csak akkor érdemes ilyenekre költeni, ha tudod, hogy tényleg van rá elegendő pénzed. Arról nem is beszélve, hogy az egyetemet is el kellene egyszer végezni, a nagy szabadságban pedig könnyen elveszik az ember.

Főzz magadra

Manapság sokan szeretnek gyorséttermekbe járni, hiszen szinte minden utcában van már egy, így nem kell messzire menni, és szinte azonnal ehetünk is a gyors kiszolgálásnak köszönhetően. Sajnos ezeknek viszont nagy hátránya, hogy nem is egészségesek, ellenben kifejezetten drágák. Rengeteget lehet spórolni, ha elkezdesz magadra főzni a bolti alapanyagokból, ráadásul, ha valaki tud főzni, az hasznos tudás, hiszen előbb-utóbb valószínűleg úgyis meg kell tanulnod magadra vagy a családra főzni.

Bankkártya

A bankkártya veszélyes lehet a pénzedre nézve, főleg ha még sosem volt előtte bankkártyád. Manapság a kártyával egy érintésre mindent megvehetsz, viszont éppen ezért, sokkal könnyebb sok pénzt elkölteni vele. Az ember sokkal jobban vigyáz a pénzére, ha azt fizikailag is láthatja és tapinthatja. Bánj óvatosan a kártyával, mert könnyen kicsúszhat a kezeid közül a pénzed, ha nem vigyázol.

Készpénz

Figyelj oda, hogy nagyobb összeget soha ne tarts magadnál, mert épp olyan könnyen kísértésbe eshetsz, mint a kártya használatával. Ha mindig csak annyi pénzt viszel magaddal, amire feltétlenül szükséged van az egyetemen, esetleg az oda vagy hazavezető úton, tehát azért annyi legyen nálad, hogy ha esetleg beugranál a pékségbe egy kakaós csigáért vagy meginnál egy kávét, esetleg lejárt a bérleted és muszáj venned egy újat, akkor azt ki tudd fizetni.

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

KÖNYV KIHÍVÁS 2018-RA

HOGYAN LEGYEN 4-ES FÖLÖTTI ÁTLAGOD?

LAST MINUTE VIZSGATIPPEK

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!