8 gyakorlati tanács szakdolgozatíráshoz | Blog | Iqfactory.hu

8 gyakorlati tanács szakdolgozatíráshoz

A szakdolgozat írás könnyű, ha betartasz pár alapelvet. Az alábbi 8 pont tökéletesen összefoglalja, mire kell odafigyelni, hogy a dolgozat megírása egy élvezetes, gördülékeny munka legyen. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket. Lássuk őket!

 

  1. A témaválasztás

Nem lehet elégszer kiemelni, hogy ez az alapja az egésznek. Sokkal könnyebben beleveted magad olyan témába, ami valóban érdekel, és akár szabadidődben is szoktál olvasni róla. A téma szeretete továbbá magabiztosságot is ad, ami rendkívüli lendületet biztosít a dolgozatírás során.

  1. Készíts előzetes kutatást

Fontos, hogy átlásd a témát, amivel hónapokig fogsz dolgozni, ezért érdemes egy előzetes kutatást elvégezni, hogy beláss a felszín mögé. Több témánál is elvégezheted, így megtalálva a számodra legérdekesebb területet.

  1. Tervezd meg alaposan a kutatást

A kutatás részletes megtervezése nagyban megkönnyítheti a munkádat. Átlátod, hogy mik a legfontosabb kérdések, és milyen információk a leglényegesebbek a dolgozatod elkészítése szempontjából. Mindig készíts terveket, listákat, hogy átlásd a kutatásod!

  1. Határidők és részletes feladatok

Mint bármely célnál, feladatnál, itt is hatalmas segítség magadnak, ha a szakdolgozatot felbontod apró lépésekre, és határidőt rendelsz melléjük.

  1. Készíts vázlatot

Fontos, hogy készíts egy vázlatot, melyben magad elé képzeled az olvasót, és megpróbálod a legizgalmasabban megfogalmazni a kutatásod témáját.

  1. Tarts szünetet

Miután elkészültél a vázlattal, és az előzetes kutatással, tarts szünetet, hogy ülepedjen a téma és az előzetes gondolatok.

  1. Ne akard feltalálni a Spanyol viaszt

Fontos, hogy kövesd szabályosan a felépítést, illetve szakdolgozatra vonatkozó követelményeket, mivel ez fog számítani a vizsgabiztosoknak. Sajnos itt nem csak a kreativitásodat díjazzák, az is fontos, hogy mennyire tudsz megfelelni a formai követelményeknek.

  1. Kezdd el időben!

A másik kulcsfontosságú lépés, hogy időben neki állsz a dolgozatnak. Fontos, hogy legyen időd kibontani a témát, változtatni, szünetet tartani, sőt a társasági élményekről sem kell lemondanod! Ha csak halogatod, akkor minderre nem lesz időd, és csak kapkodás és egy összecsapott munka lesz az eredmény.

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

HÁZI DOLGOZAT FELÉPÍTÉSE

FELEJTSD EL EZT AZ 5 KIFEJEZÉST, HA ESSZÉT ÍRSZ

MÉG 10 TIPP A TANULÁSHOZ

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!