Házi dolgozat felépítése | Blog | IQ Factory

Házi dolgozat felépítése

Bizonyára neked is érlelődik már egy kiadott házi dolgozat, amit még nem kezdtél el, és csak egy lökés kellene, hogy a megvalósítás terepére lépj. Ha a feladatod egy téma kutatása és bemutatása, és a hipotézis fogalmával is tisztában vagy, viszont a szerkezeti felépítéssel kapcsolatban vannak aggályaid, akkor mi segítünk megadni ezt a kezdőlökést.

Házi dolgozat felépítése

1. Címoldal

  1. Főcím: A dolgozatod után kerül rá sor, foglalja pontosan össze, hogy miről is szól a kutatásod. Nem téma megnevezés, hanem a téma folyamán megszületett szűkebb terület meghatározása.
  2. Alcím: A cím nem lehet túl hosszú, ezért indokolt egy konkretizált alcím adása.
  3. Szerző neve és szak
  4. Fogadó intézmény megnevezése
  5. Dolgozat beadásának éve

2. Tartalomjegyzék

Érdemes a házi dolgozat elején, a címoldal után feltüntetni a tartalomjegyzéket, amely jó ízelítő és támpont a tartalom nekikezdése előtt. Címeket, fejezeteket és alfejezeteket pontosan jelöld, és az oldalszámokról se feledkezz el!

3. Bevezetés

Rengeteg múlik a bevezetés minőségén. Keretek közé kell szorítanod a témád mondanivalóját, hogy egyértelmű legyen, mi is következik a továbbiakban:

  1. téma körülírása
  2. kutatás célja
  3. módszerek megemlítése
  4. eredmény halvány sejtetése, hogy felkeltsd az érdeklődést

Mivel előre mindezt nagyon nehéz meghatározni, így nyugodtan hagyhatod a végére a megírását, mikor már a dolgozat elkészült. Hidd el sokkal könnyebben tudsz majd egy jó bevezetőt írni, ha már megvannak a kutatási eredményeid is.

4. Hipotézis és elemzés

Az előzetesen felállított hipotézised vagy alapkérdésed meghatározásával és kifejtésével indítsd az elemzést, ezt követően ugorj neki a fejezeteknek. Ne hagyj felesleges kérdéseket az olvasóban, tekints laikusként a dolgozatodra, gondolj arra, hogy olyasvalakinek vázolod fel a dolgokat, aki nem jártas a témában.

A fejezetek címeit és alcímeit is a dolgozatod címéhez hasonló módszerrel határozd meg. Legyen összefüggés a mondataid közt, ne csak a „levegőbe lógjanak”, gyúrd egységes egésszé a mondanivalód. Az elemzett adatok és eredmények világos okfejtéses magyarázattal történjenek, a statisztikákat, ábrákat, diagramokat stb. mindig részletezd, valamint jelöld őket címmel és számozással.

A feltárt eredményekből alkoss saját következtetést, legyen önálló látásmódod, hagyatkozz nyugodtan az általad levont konzekvenciáidra. A fejezeteket egy összegző gondolattal zárd, amely meghozza az étvágyat a következő fejezethez.

Egy jó tanács a hipotézised felállításához: Igyekezz olyan témát választani, illetve egy olyan kérdést megválaszolni, amit más még nem próbált. Ha mindenki által jól ismert, egyértelmű, és már sokszor bebizonyított témakört és kérdést kezdesz el boncolgatni, az sokat levon a dolgozatod értékéből. Próbálj meg valami újat mondani az olvasók számára!

5. Konklúzió és összegzés

Ami már kezdett kirajzolódni az elemzés során, azt egy átfogó következtetésként tedd egyértelművé. Konstatáld a felvetésed kutatásának eredményeit, indokold a megállapításaidat, fejts ki minden részletet tüzetesen.

A házi dolgozat összefoglalásakor röviden térj ki újra a kutatásod céljára és értékeld a végeredmény hasznosságát. Beszélj arról, hogy milyen további kérdések jönnek szóba az elemzéseddel kapcsolatban, befejező gondolatként próbáld egy kevésbé közhelyes életigazsággal zárni a témát, amely lehet akár egy előrevetítés a téma jövőjével kapcsolatban.

6. Hivatkozások és bibliográfia

A hivatkozások megállapítása történhet Harvard vagy számozásos módszerrel is, a lényeg, hogy a szó szerinti és a gondolattartalomi idézéseket is kivétel nélkül pontosan jelöld, fel kell tüntetned a szerzőt, a művet, a kiadót, a kiadás helyét és idejét, sőt szószerinti idézés esetén az oldalszámot is. A bibliográfiával pedig egy irodalom jegyzéket állítasz, amelyben meghatározod a dolgozatodban felhasznált forrásokat.

A leadás határideje vészesen közeleg, a feladataid pedig egyre gyülemlenek, kezdj neki a megírásnak még most! 😉

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!