Testmozgással könnyebb a tanulás | Blog | IQfactory

Nehezen megy a tanulás? – Végezz testmozgást!

Brit tudósok megállapították… Bár valószínűleg enélkül is tudtad, hogy a testmozgás nem csak esztétikai szempontból van előnyös hatással a testünkre, hanem elengedhetetlen az egészségünk, és a megfelelő kondíció fenntartása végett. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a mozgásnak milyen jótékony hatásai vannak a kognitív folyamatokra is, és ezzel együtt a tanulásra, a munkavégzésre.

mozgas

A British Columbia egyetem kutatása szerint az aerob testmozgások, tehát azok a mozgásfajták, melyek megemelik a pulzust, megnövelik az agy bizonyos területének méretét, mely a memóriáért és a tanulásért felelős. Az ellenállást fejlesztő, és az izomépítő gyakorlatok nem váltják ki ugyanezt az eredményt. Ez azt jelenti, hogy az aerob testmozgás segítheti a feledékenység megelőzését is.

Az aerob testmozgás javítja a memóriát és az összefüggések átlátását közvetlen és közvetett módon is. Közvetlenül úgy, hogy stimulálja a növekedési faktorokat, segíti az érhálózat növekedését az agyban, és lehetővé teszi a neuronok hosszabb életét. Közvetetten a testmozgásnak hangulatjavító hatása van, oldja a stresszt és a szorongást, valamint az alvásproblémákat is megszünteti.

Sok kutatás szól arról, hogy  az agy azon részei, melyek a memóriáért és a gondolkodásért felelősek, nagyobb volumenben vannak jelen azok agyában, akik rendszeresen mozognak, azokkal szemben, akik nem végeznek testmozgást.

Még érdekesebb a felfedezés, miszerint egy közepes intenzitáson végzett általános testmozgás 6 hónap vagy egy év alatt mérhető eredményt produkál a különböző agyterületeken.

bordeaux-963810_960_720

Tehát, mit tehetsz?

Kezdj el mozogni! Mindegy milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy aerob mozgás legyen.

Mennyi testmozgás szükséges?

A kutatásban résztvevők egy órát kocogtak kétszer a héten. Ez tehát 120 perc közepes intenzitású mozgást jelent. Ha ez soknak tűnik, akkor kezd el kis lépésekben, először csak 10 percet mozogj, majd növeld az időt, amíg el nem éred a célod.

Ha nincs kedved kocogni, akkor válassz más közepes intenzitású sportot, mint az úszás, lépcsőzés, tenisz, vagy a tánc. A házimunka szintén számít, porszívózás, portörlés, a levelek összegereblyézése a kertben, vagy bármilyen olyan mozgás, ami megemeli a pulzusodat és kissé megizzaszt.

running-498257_960_720

Nem érzed magadban a kitartást ahhoz, hogy egyedül csináld?

Próbáld ki tippjeinket:

  • Csatlakozz egy csoportos órához, vagy eddz együtt egy barátoddal, aki motivál
  • Kövesd a fejlődésed, ami bátorítani fog a célod eléréséhez
  • Fogadj fel egy személyi edzőt

Bármilyen testmozgást is válassz, próbáld meg szokásoddá tenni. Azt mondják, a mozgás orvosság!

IQfactory

 

 

Forrás:

http://www.health.harvard.edu/blog/regular-exercise-changes-brain-improve-memory-thinking-skills-201404097110

 

Kapcsolódó cikkeink:

4 app, hogy fitt maradj az őszi szemeszterben


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!