Hol tanultak a legbefolyásosabb női vezetők | Blog | IQ Factory

Hol tanultak a világ legbefolyásosabb női vezetői?

A nők szerepe a politikában egyre növekszik, a gyengébbik nem is bejelentkezett a világ irányítására. Ezek az erős asszonyok mind folytatták tanulmányaikat, pedig legtöbbször ők sem politikusnak készültek. Ti is sokan aggódhattok a jövőt illetően, de számoljatok vele, hogy sokszor nem arra fog terelni titeket az élet, amerre azt szeretnétek. A világ legbefolyásosabb női vezetői sem kész vezérként kezdték, lássuk, hol és milyen szakokat végeztek a felsőoktatásban.

erős nő

Angela Merkel

A német kancellár a világ legbefolyásosabb asszonyaként hatalmas szerepet játszik világpolitikai színtéren. Fizikai kémia doktorit szerzett a Lipcsei Egyetemen, majd 12 éven át vegyészként tevékenykedett. Vegyészet és politika? Bizony, nem rokonterületek, ennek ellenére a berlini fal leomlása után Merkel a politika felé vette az irányt. 2005 óta Németország első női kancellárjaként vezeti az országot, a soron következő választásokon is jó esélyekkel indul.

Ellen Johnson-Sirleaf

Libéria köztársasági elnökeként Ellen Johnson-Sirleaf Afrika első választott női államfője. A 2011-ben Nobel-békedíjat is nyert asszony a Harvard Egyetemen szerzett mesterit közigazgatásból, majd Libéria pénzügyminisztereként dolgozott tovább. Íróként, közgazdászként és politikusként megmutatta, hogy a világ egy békésebb hely lehet mindannyiunk számára.

Michelle Bachelet

Chilében ugyancsak az első női elnök személyét ünnepelhették a 2006-os választásokon Michelle Bachelet személyében. Azóta második ciklusát tölti a vezetői székben, célja, hogy könnyebbé tegye a szegények életét, valamint küzdelmet folytat a gyerekek és a nők jogaiért. A Chilei Egyetemen szerzett orvosi diplomát, folyton harcol az egészségügy és az oktatás javításáért.

Erna Solberg

Erna Solberg a Konzervatív Párt vezetőjeként a Norvég Királyság első számú embere. A Bergeni Egyetemen tanult szociológiát és közigazgatástan, melyek közel álltak a politikusi pályához. 2013 óta tevékenykedik az elnöki pozícióban. Ha esetleg fogalmazási nehézségeid lennének, gondolj arra, hogy a norvég miniszterelnök legyőzte a diszlexiát is, melyet 16 éves korában diagnosztizáltak.

Aun San Suu Kyi

Egy újabb Nobel-békedíjassal van dolgunk, Aun Szan a mianmari katonai diktatúra felszámolásával 2016-tól az ország kormányfője. Az Oxfordi Egyetemen tanult filozófiát, politikát és gazdaságtudományt. Tanulmányait az ENSZ titkárságán hasznosította, de kórházakban is segített önkéntesként. Politikusként és emberjogi aktivistaként méltó helye van a legerősebb nők listáján.

Theresa May

A Konzervatív Párt vezetőjeként Theresa May, brit miniszterelnök az Oxfordi Egyetemen pallérozta tudását, földrajzból szerzett képesítést. Az ő személye is jó példa, hogy idővel ott fogod megtalálni a helyed az életben, ahol a legjobban érzed magad. Theresanak a politika volt ez a pálya, 2010-től belügyminiszterként dolgozott a kormány tagjaként, női és esélyegyenlőségi ügyekért felelt. 2016-tól Európa egyik legbefolyásosabb nőjeként igyekszik a „Brexit” következményeit kezelni, és jó úton vezényelni az Egyesült Királyságot.

Hogy mi a közös ezekben az erős nőkben? Mindannyian végigjárták a felsőoktatás lépcsőfokait, de szilárd elveik segítették őket igazán az életben. Neked mik az elveid, és te merre tartasz?

Még több segítség kell?

ÉS EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kövess minket Facebook-on!