20 fontos szokás huszonéveseknek | Blog | IQfactory

20 szokás, amit érdemes huszonévesen elkezdened

Bár ezúttal kissé eltávolodunk a gyakorlatias tanácsoktól a szakdolgozat írás, a hatékonyság és az egyetemi munkák terén, reméljük, így a nyárra egy kis inspirációt szippanthatsz magadba cikkünkből. Hiszen ilyenkor, a medence partján vagy a délutáni szieszta alatt a legjobb a jövőn és magunkon elmélkedni, nem?

Úgy tartják a 20-as évekről, hogy fordulópontot hoznak magukkal. Ez az az idő, amikor felelős leszel azért, hogy a jövőd hogyan bontakozik ki. Döntéseket hozol, melyek segítenek kilábalni az izgalmas, azonban bizonytalan „hogyan tovább” életszakaszból. Épp ezért, és mert szeretünk segíteni (meg listákat írni), összeállítottuk a 20 legjobb szokást, amit mindenkinek érdemes elkezdeni a 20-as éveiben, hogy ezzel segítsen felépíteni magának egy szuper jövőt.

20szokas

20. Koncentrálj azokra a tevékenységekre és emberekre, amik és akik boldoggá tesznek

Többé már nem a suli padjában ülsz, ahol meg kell felelned az embereknek csak hogy be tudj illeszkedni. A való életben a saját dolgaid miatt kell aggódnod és nem azon, hogy mások mit gondolnak rólad. Tedd azt, ami segít elérni és megvalósítani azt az életet, amit mindig is szerettél volna. Vedd körül magad azokkal az emberekkel, akikkel igazán jól érzed magad, és foglalkozz azzal, amitől leginkább teljesnek érzed majd magad.

19. Bízz a megérzéseidben!

Ne várakozz ölbe tett kézzel az esélyre, menj és szerezd, meg amit szeretnél. Bízz a megérzéseidben, mert ha valamit belül nem érzel helyesnek, az az idő elteltével sem fog megfelelővé válni számodra. Higgy a szimatodban, vagy éppen abban a biztató kis hangban a fejedben!9a1ecfb7f8479b8a76583dc5e6eddcfb

 

18. Ne parázz!

Sose habozz adni magadnak egy esélyt, hogy azzá válj, amire képes vagy. A legjobb formádat akkor éred el, ha képes vagy szembenézni azzal, amitől a legjobban félsz. Foglalkozz a nehéz, kellemetlen tevékenységekkel is, hiszen erősebb leszel és bátrabb, miután többé nem okoznak kudarcot.

17. Ne háríts!

Sokszor tanúi lehetünk, ahogy az emberek arról panaszkodnak, hogy nem ott tartanak az életben, ahol szeretnének, mert nem rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal, hogy megszerezzék az irányítást. Itt az ideje, hogy abbahagyd a siránkozást ezek miatt. Nem fogsz minden segítséget megkapni, meg kell tanulnod keményen dolgozni. Ne mutogass a szüleidre, a tanárokra, vagy éppen a kormányra vagy az időjárásra: Te döntesz, Te okozol és Te viszel előre dolgokat.

16. Ne elfoglalt legyél, hanem eredményes

Nem vagy hős, így nem tudsz egyszerre 100 dolgot csinálni. Ha túl sokfelé figyelsz, így elveszíted az uralmat afelett, hogy teljesen kihasználd a lehetőségeket. Könnyű elfoglaltnak lenni, de fontos hogy közben eredményes és hatékony is maradj. Összpontosíts azokra a feladatokra, amelyekből hasznod származik. Elsőként a szükséges dolgokat végezd el, így nyugodtabban tudsz a többi feladathoz hozzálátni.

dandelion-440991_640

15.  Céljaid… vannak?

Ha kitűzöl magadnak egy célt, tarts ki mellette, mert senki sem lesz ott, hogy ösztönözzön. Írd le, képzeld el, dolgozz meg érte. Ennyi.

14. „You can do it” – és tényleg!

Ha valamit, ezt érdemes megtanulni az amerikai filmekből: ha nem hiszel abban, hogy lehetséges elérni a céljaid, nem fogsz semmire sem jutni. Mindig hinned kell a saját képességeidben a sikerhez, a kételkedés meg jól visszatart, hogy egy újabb lépést tegyél az álmaid felé. Sziruposnak hangzik? Naná. De igaz? Naná.

13. Ne hagyd, hogy lelombozzanak!

Mindenki saját bőrén tanulja meg, hogy vannak emberek, akik kihasználják, utálják. Ne keresd mások beleegyezését, és ne aggódj többé azon, mások mit gondolnak rólad. Legyél büszke arra, aki vagy, és ne hagyd, hogy mások véleménye letörjön.

12. Felejtsd el az összehasonlítgatásokat!

Sosem segít, ha másokhoz hasonlítgatod magad, és úgy gondolod, nem érsz fel a sikereikhez. Ne viselkedj másként, légy önmagad, és éld az életed anélkül, hogy máséhoz hasonlítanád.

11. Hibázni is fogsz. Na és?

Ismerd, és valld be hibáidat. Csupán ember vagy, naná, hogy hibázol. A 20-as éveid egy tanulási folyamat része. Nézz meg minden választ és visszajelzést, amit kaptál, és tanulj belőlük.

hunger-413685_640

10. Irányítsd a pénzügyeidet, mielőtt azok irányítanak téged!

Tanulj a pénzről! Ha valamire vágysz, gyűjtsd össze a pénzt, soha ne hitelekből vagy kölcsönből vásárold meg. Ha lehet, inkább dolgozz suli mellett, és ha fel is veszel hitelt, addig ne nyogodj, míg vissza nem fizeted. Becsszó. Olvass pár könyvet, blogot befektetésekről, a pénz működéséről. Igen, akkor is, ha például művészi, orvosi, vagy más, a gazdasági területektől távoli tanulmányokat folytatsz. Nem is értjük, miért nem része például a középiskolai oktatásnak a pénzügyek ismerete.

9. Engedd el, akivel nem jó időt tölteni!

Nagyon sok, különböző típusú emberrel fogsz találkozni az életed során, és teljesen oké, ha nem vagy mindenkivel jóban. Rá fogsz jönni, kik az igaz barátok, akik támogatnak tűzön-vízen át, és érezni fogod, kik azok, akik visszahúznak, vagy akik társaságában szabályosan lefáradsz.  Nyugodtan szelektálj, azzal tölts időt, aki motivál, felvidít, inspirál, a többiekkel nyugodtan vegyél vissza a találkák számából. Nem tudsz mindenkit boldoggá tenni, így ne foglalkozz vele.

8. Értékeld igaz barátaidat és viszonozd a szívességeket!

Mindig viszonozd a szívességeket, legyél jó barát, és sose felejtsd el honnan jöttél. Légy velük őszinte, akkor is ha ez átmenetileg kellemetlen szitukat vagy mosolyszünetet eredményez: hosszú távon ez működik, nem a bólogatós kutya-stílus.

7. Vedd észre a különbséget jó és rossz között!

Rossz hírünk van: itt az idő, hogy felnőj és felelősséget vállalj a cselekedeteidért. Mostanra már tudnod kell, mi segít előre, és mi az, ami egyszerűen csak az időd pocsékolja. Fontos, hogy jól érezd magad: szórakozz, ha kell, lazíts! De ne úgy és annyit, hogy ez akadályozzon a céljaid elérésében.

6. Boldog vagy? Ha igen, értékeld; ha nem, vedd észre és cselekedj!

Jó-jó, sablonos gondolat, de bizony ez is egy döntés: „mostantól boldog leszek, és ezért mindent megteszek”. Ne félj olyan dolgoktól, amelyek talán be sem következnek. Koncentrálj inkább a jó dolgokra, amik inspirálnak, segítenek és tapasztalatot adnak.

5. Birkózz meg a dühöddel!

A 20-as éveidben úgy érezheted magad, mint egy érzelmi hullámvasúton, ami fel-le jár az összezavarodottság és felvilágosodottság között. Jó sok érzelmi stresszt fogsz érezni, és meg kell tanulnod, hogyan kontrolláld ezeket. Legyen az sport, egy jó barát/társaság,  a munkád vagy a hobbid, tudd, mitől nyugszol meg, pörögsz fel, vagy éppen mi ébreszt fel a befordulós napokon.

suit-673697_640

4. Legyen jövőképed!

Képzeld el, hol, kivel szeretnél lenni 1-5-10 év múlva, mit fogsz csinálni, milyen életed lesz, hogy néz ki egy napod. Majd bontsd le ezt célokra, és teendőkre, aztán nincs más dolgod, csak megvalósítani. Ne csak ülj és járjon a szád, hanem cselekedj. Tuti, hogy megvan benned az erő, hogy megteremtsd a saját jövőd a megfelelő döntésekkel, és véghez is vidd azt a gyakorlatban is.

3. Nálad mi az első?

Rengeteg kitérő fog csábítani, amik elvonhatják a figyelmed a céljaidról, és megakadályozhatják, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Csak is tőled függ, hogy fegyelmezett maradsz-e ilyenkor, és azzal töltöd-e az időd, ami a javadat szolgálja. Ne vesztegesd az idődet.

2. Vigyázz a mókuskerékkel, akkor is, ha aranyból van!

Ne állj meg az első lehetőségnél, amit az élet ad. Lehet, hogy a biztonság, egy jó fizetés vagy menő autó, a stabil környezet csábítónak tűnik elsőre, de ugyanakkor megfoszt az új élményektől, nagy kalandoktól is. Éppen ezért tartsd észben, hogy érdemes a kínálkozó kaland lehetőségével élni. Érdemes megbarátkoznod a kényelmetlenek tűnő helyzetekkel, és azt az utat választani, ami a legérdekesebb.

1. Ez sem véletlenül történt.

Újabb közhelyhez érkeztünk: semmi sem történik véletlenül. Lecsapták a kezedről a kiszemelt albérletet? Sebaj, jobb vár rád. Véget ért egy kapcsolatod? Tanulj belőle és lépj tovább, jobb tervek vannak számodra. Fogd fel így, és ne feledd, kezedben az irányítás. Legyen is! Folyamatosan dolgoznak a gépezet fogaskerekei, hogy te végül pontosan akkor, pontosan ott legyél, ahol lenned kell.

 

Ha a fentiek közül legalább egyet megfogadsz, már megérte összegyűjtenünk a listát. 🙂 Sok sikert, jó nyarat, jó tervezgetést!

IQfactory

 

 

 


Kérj ingyenes árajánlatot!

Milyen tanulmányokat folytatsz?

BA

MA

PhD

Egyéb

10,000+ elégedett ügyfél
1,000+ szakember
250+ szakterület

Kövess minket Facebook-on!